Energielabel Drouwen

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Drouwen? Vanaf 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het document geeft een indicatie van hoe zuinig jouw woning is en biedt concrete mogelijkheden om het nog zuiniger te maken. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Drouwen verplicht. Op Energielabelprijzen.nl lees je uitgebreide info over hoe je het label aanvraagt. Tevens is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en lees je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is verplicht bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A of B (erg milieuvriendelijk) t/m F & G (vervuilend).
 • Voorheen was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Drouwen die de woning inspecteert en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost tegenwoordig tussen de €180,00 – €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Drouwen

Het energielabel geeft inzicht in de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle woningen in Nederland verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Als jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. Sedert 2021 is er een nieuw systeem wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet om die reden een deskundige energieadviseur thuis laten langskomen. Deze energie-vakman huur je als het ware in en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het gedeelte hieronder bekijk je hoe je het voordelig energielabel in Drouwen kunt aanvragen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vind een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle officiële energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Neem als basis je postcode (9533) om een erkend deskundige in Drouwen te traceren.

 2. Voorbereiding

  Contacteer een energie-specialist en bel of mail voor een afspraak. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je alle relevante informatie van de woning hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Drouwen stelt het label vast en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Je label opzoeken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg je een digitaal document (PDF) van het vastgestelde label met alle resultaten en een rapport met adviespunten. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en dien je over te dragen aan een geïnteresseerde koper. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Vergelijk energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

De kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €175,00 & €450,00. In de vergelijker hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Drouwen. Wil je dit direct regelen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Vergelijk ook adviseurs in Borger, Buinen, Bronneger, Bronnegerveen en Drouwenerveen. De geschatte kosten komen tot stand door verscheidene onderdelen.

 1. Het woningtype (hoekwoning, vrijstaand, appartement, villa, tussenwoning).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Categorie woningOppervlaktePrijsindicatie
Studio/Appartement70 m2€ 162,00
Rijtjeshuis115 m2€ 225,00
Geschakeld huis155 m2€ 295,00
Losse woning195 m2€ 352,00
Kostenoverzicht woninglabel Drouwen.

Bevoegde energieadviseurs in Drouwen vergelijken

Binnenkort het definitieve energielabel aanvragen? Dan ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Drouwen. Het platform om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hierin tref je bevoegde adviseurs (BRL9500). Voor een voordelige keuze bekijk je in de lijst hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je zonder gedoe een label kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Door middel van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis optimaliseren naar een groen label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Hierdoor is het zeker dat de warmte ook echt in de woning blijft. Bij de fase daaropvolgend verleggen we de focus op het zelf energie opwekken. Lees hier ook meer informatie over Energielabel aanpassen.

Advies: Op de website Verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Drouwen

 • Een zuinig huis en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een prettig leefklimaat: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een woning met label A of B stoot minder CO-2 uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • Je kunt profiteren van aantrekkelijke subsidies wanneer je aan de slag gaat met isolatie of zonnepanelen.
 • De energiecoach in Drouwen kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2011 – 2023Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B1999 – 2006Zonnepanelen, zonneboiler of (hybride) warmtepomp.
Label C1983 – 2004Zonnepanelen, na-isolatie en driedubbel glas.
Label D1974 – 1983Kijk of je de thermische schil van het huis kunt verbeteren.
Label E1965 – 1976Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1946 – 1967Isoleren en plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1925Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk de experts en regel het binnen 1 week

Isoleren

Isolatie is van onschatbare waarde voor een “groene” woning. Door goede woningisolatie toe te passen vermijd je dat de gerealiseerde warmte zomaar verdwijnt. Dankzij isolatie bespaar je op de maandelijkse stookkosten en geniet je van een optimaal wooncomfort. Waar je als eerste moet beginnen heeft te maken met wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het bouwjaar van de woning vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In de tabel hieronder zoek je eenvoudig naar de potentiële besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een normale hr combiketel.

IsolatiePrijsGasbesparingBesparing (€/jaar)
Dakisolatie€3200 – €57001045 m3€690
Vloerisolatie€1300 – €3800405 m3€267
Spouwmuurisolatie€1150 – €2150975 m3€644
HR++ glas€1650 – €2750400 m3€264
Kosten en baten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat je huis een goede isolatie heeft, moet je er zorg voor dragen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is essentieel voor een aangenaam leefklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een optimaal klimaat in huis waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelend rooster: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van een woning kost in de meeste huizen veel gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de lijst hieronder vind je een aantal systemen.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Nadat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. Deze stroom kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten installeren. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €5500 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt gaat naar het net (salderen). Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-drouwen-9533

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De regel is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoren, universiteitsgebouwen, warenhuizen, en openbare panden zoals een gemeentehuis. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorplekken? In dat geval moet het gebouw begin 2023 beschikken over een energielabel C. Daarnaast moeten winkels en bedrijven die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website lees je ook alles over B energielabel.

 • Bij de notariële overdracht van een kantoorpand is een energielabel noodzakelijk.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten in 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grotere openbare ruimtes vanaf 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk het energieverbruik van een woning. Hoe energiezuiniger, hoe beter het woninglabel is. De energie-index start bij energielabel A & B (maximaal zuinig) en gaat verder tot de slechtste label F/G (hoog energieverbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis gaat verkopen of verhuren dan moet je laten zien welk energielabel het huis toegekend is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Heb je geen geldig label, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een officiële energiedeskundige in Drouwen thuis laten komen. Op www.Qbis.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Een adviseur komt bij je thuis en inspecteert de gehele woning. De adviseur berekent de energieprestaties en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Ze versturen dit documenten via de mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Borger-Odoorn).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een inspecteur checkt het bouwjaar van de woning, het type huis, het aantal m2 woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals type glas, de beschikbare isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Met deze details wordt opgesteld wat de benodigde energie capaciteit is voor het leveren van warm water en de verwarming van het huis en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Vervolgens zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De tarieven van je energielabel liggen vaak tussen de €200,00 – €425,00. De prijsindicatie ligt aan type woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Drouwen is over het algemeen gunstiger door velerlei energiebedrijven onder elkaar te zetten die opereren in de provincie Drenthe.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Daarvoor kan je het beste gaan naar de website www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul de postcode (9533) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Opmerking: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officieel document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief huislabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Drouwen opvragen.

Plaats een reactie