Energielabel Bavel

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Bavel? Vanaf 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Dit label geeft aan hoe zuinig jouw woning is en biedt belangrijke mogelijkheden om de woning nog energiezuiniger te maken. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Bavel verplicht. Op onze energielabel-vergelijker lees je nuttige informatie over het checken en aanvragen van het label. In aanvulling daarop kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en lees je handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Het is noodzakelijk bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A of B (maximaal zuinig) t/m F en G (hoog energieverbruik).
 • Tot voor kort was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Bavel die de woning ter plaatse opneemt en het label registreert.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €105,00 & €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Bavel

Een energielabel biedt duidelijkheid over de energieprestatie van een woning. Alle woningeigenaar namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Wanneer je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. In 2021 is er een nieuw systeem dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet dus een bevoegde energieadviseur langs laten komen. Deze expert moet fysiek bij je thuis komen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In het stappenplan hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Bavel moet regelen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Via het platform centraalregistertechniek.nl vind je alle bekwame energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Het beste kun je een postcode gebruiken (4854) om een erkend deskundige in Bavel te vergelijken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Klik op een energie-specialist en plan een afspraak in. Het is belangrijk dat je alle relevante gegevens van de woning hebt. Je kunt denken aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Inventarisatie

  De erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en doorloopt een lange lijst met punten. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Bavel beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na registratie ontvang je digitaal een PDF van de energie index met een uitgebreide samenvatting en concrete verbeterpunten. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet je ook aanbieden bij de verkoop van de woning. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Vind de beste energieadviseurs en regel het snel

Kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €160,00 – €410,00. In de onderstaande tabel bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Bavel. Wil je een concrete prijs? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Bekijk ook adviseurs in Ulvenhout, Teteringen, Wagenberg, Terheijden en Prinsenbeek. De uiteindelijke tarieven wordt bepaald door verschillende factoren.

 1. Type en leeftijd huis (tussenwoning, vrijstaand, appartement, villa, hoekwoning).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
WoningtypeWoonoppervlakteKostprijs
Appartementje55 m2€ 160,00
Rijtjeshuis125 m2€ 219,00
Twee-onder-een kap145 m2€ 295,00
Losse woning190 m2€ 353,00
Gemiddelde kosten woninglabel Bavel.

Alle energieadviseurs in Bavel vergelijken

Snel en simpel een definitief energielabel aanvragen? In dat geval heb je nodig een erkend deskundige energielabel Bavel. Het portaal om deze vakmannen te treffen is www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Daar staan alle namen en gegevens van erkend deskundige adviseurs (BRL9500). Om de eerste stap te zetten tref je in de tabel hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je simpel en snel een certificaat kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Energieprestaties van mijn woning verbeteren

Gebruikt jouw huis veel energie, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning transformeren naar een groen label (A, B of C). De basis is altijd een goede isolatie. Hierdoor zorg je ervoor dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Bij de stappen daarna verleggen we de focus op de mogelijkheden voor energieopwekking. Of klik door voor meer informatie over Besparen op energie.

Tips: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – gerichte verbeteropties voor een beter energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Het belang van een zuinig energielabel woning Bavel

 • Een milieuvriendelijke woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een prettig binnenklimaat: minder tocht en kou rond het raam.
 • Het woninglabel A of B stoot minder CO-2 uit.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Je kunt gebruik maken van aantrekkelijke subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Bavel kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2012 – 2024Zelfvoorzienende woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1998 – 2008Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1986 – 2001Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1973 – 1984HR++ glas en een nieuwe HR-ketel.
Label E1965 – 1978Dubbel glas plaatsen en isoleren plus zonnepanelen.
Label F1948 – 1967Isolatie van vloer, dak en muren.
Label Gt/m 1940Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle specialisten en regel het binnen 1 week

Isoleer je woning

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een energiezuinige woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte verhinder je dat de warmte in huis de woning ontglipt. Hiermee ben je minder kwijt aan stookkosten en geniet je van een aangenaam leefklimaat. Waar je als eerste moet beginnen ligt aan hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat zien waar isolatie zinvol is. Onderstaand spot je de doorsnee besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr ketel.

IsolatieTarievenBesparing GasBesparing (€/jaar)
Dakisolatie€3300 – €5200870 m3€574
Vloerisolatie€1100 – €3700350 m3€231
Spouwmuurisolatie€1400 – €2300875 m3€578
HR++ glas€1950 – €3000410 m3€270,6
Kosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer je huis een goede isolatie heeft, moet je erop letten dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel leefklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een prettig leefklimaat waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: profiteert van warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het verwarmen van een woning is een kostbare aangelegenheid. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Hieronder staan enkele van deze producten.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Zonnepanelen op je dak

Zodra je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. Deze stroom kan je zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in stroom.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost gemiddeld €5500 en verdien je terug in 7,5 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Hiervoor ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-bavel-4854

Energielabels voor bedrijfspanden

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze regelgeving geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, onderwijspanden, horeca, en publiek toegankelijke panden zoals een stadion. Is het pand 100m2 of groter, en dient ten minste 50% als kantoorgebouw? In dat kader moeten deze panden per 2023 beschikken over een energielabel C. Daarnaast moeten bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes vanaf 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Bekijk ook informatie over Energieprestatiecertificaat.

 • Bij de notariële overdracht van een bedrijfsruimte is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfsruimten gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten per 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In openbare gebouwen van minimaal 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, des te groener je woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A & B (zeer zuinig) en gaat verder tot de slechtste label F/G (vervuilend).

Is het energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis verkoopt of verhuurt moet je aan kunnen tonen welk energielabel het huis toegekend is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Hiervoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Bavel langs laten komen. Op www.Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. De expert zal thuis langskomen en analyseert hoe de staat van het huis is. Deze expert komt met een eindoordeel en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. De dossierstukken krijg je per mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Breda).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een adviseur checkt de leeftijd van de woning, woningtype, m2 woonruimte en overige onderdelen als ramen en kozijnen, de mate van isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Met deze details wordt opgesteld hoeveel energie er wordt gebruikt voor het leveren van warm water en de verwarming van een gebouw en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Vervolgens zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Hoe duur is een energielabel?
De onkosten van een energielabel komen uit tussen de €100,00 en €395,00. De verwachte prijs wordt berekend a.d.h.v. de omvang van de woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de informatie die voorhanden is (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Bavel doe je door meerdere energieadviseur naast elkaar te zetten die hun dienst aanbieden in en rondom de provincie Noord-Brabant.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien check je de overheidswebsite energielabel.nl. Selecteer je type woning en vul jouw postcode (4854) en het huisnummer in de zoekbalk in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Let op: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officiële status en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitieve status. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Bavel opvragen.

Plaats een reactie