Energielabel Wachtum

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Wachtum? Sinds 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit woninglabel geeft een indicatie van hoe zuinig jouw woning is en geeft handige verbeterpunten om het nog zuiniger te maken. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Wachtum verplicht. Op onze vergelijkingssite lees je uitgebreide info over het regelen en aanvragen van een keurmerk. Bovendien is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en kan je aan de slag met een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een verplichting bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) t/m F en G (hoog energieverbruik).
 • Tot eind 2020 regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Wachtum die jouw huis komt bekijken en een label opmaakt.
 • Het keurmerk – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost je ongeveer tussen de €110,00 & €405,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Wachtum

Het energielabel geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning. Alle woningeigenaar verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. In de situatie waarbij je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sinds kort is er een nieuwe richtlijn die we ook wel kennen als NTA8800. Daarom moet je een erkend deskundige energieadviseur laten langskomen. Deze energie-adviseur moet fysiek bij je thuis komen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In het volgende overzicht vind je precies hoe jij zo’n voordelig energielabel in Wachtum moet aanvragen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl tref je alle deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Vul je postcode in (7754) om een erkend deskundige in Wachtum op te vragen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Ga vervolgens verder naar een energie-specialist en plan een afspraak in. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je de belangrijke informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen en bestekken.

 3. Bezoek op locatie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en neemt de woning op. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Wachtum maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Inzicht in jouw label

  Wanneer alles achter de rug is krijg jij per mail een PDF van het keurmerk met daarin uitleg en concrete verbeterpunten. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en dien je over te dragen op het moment dat je gaat verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Check alle energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

De actuele kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €175,00 en €380,00. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Wachtum. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Dalerpeel, Dalen, Vinkenbuurt, Witharen en Stegeren. De geschatte kosten komen tot stand door verschillende zaken.

 1. Categorie woning (hoekwoning, twee-onder-een kap, appartement, villa, tussenwoning).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
HuisAantal m2Kosten
Studio/Appartement65 m2€ 162,00
Rijtjeswoning130 m2€ 204,00
2-onder-1-kap155 m2€ 275,00
Villa190 m2€ 355,00
Prijzen woninglabel Wachtum.

Gecertificeerde energieadviseurs in Wachtum vergelijken

Wil jij snel je definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren contacteer je een erkend deskundige energielabel Wachtum. De officiële website om een energieadviseur te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. In deze database kom je in contact met officiële experts (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding vind je in onze vergelijkingstabel een overzicht met erkende specialisten waar je simpel en snel een certificaat kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning renoveren naar een label A/B/C woning. De basis is altijd een goede isolatie. Daardoor is het zeker dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Pas daarna verleggen we de focus op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Lees hier ook meer informatie over Bouwkundig rapport.

Tips: Op de website Verbeteruwhuis.nl controleer je – na het beantwoorden van wat vragen – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Wachtum

 • Een energiezuinige woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een optimaal binnenklimaat: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een huis met het milieulabel A of B stoot minder CO-2 uit.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • De overheid verstrekt meerdere subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Wachtum kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2014 – 2024Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Label B1998 – 2006Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1987 – 2000Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1976 – 1983Vervang het glas en probeer de leidingen te isoleren.
Label E1968 – 1977Isoleren en het plaatsen van dubbel glas / zonnepanelen.
Label F1948 – 1970Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.
Label Gt/m 1930Vloer, dak en muren isoleren.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Vind de goedkoopste aanbieder en vraag het nog deze week aan

Isoleren

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een duurzame woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren vermijd je dat de gerealiseerde warmte naar buiten gaat. Hiermee dalen de stookkosten in de winter en heb je ook een aangenaam warm huis. Waar je als eerste moet beginnen ligt aan de huidige isolatietoepassingen in huis. Het bouwjaar van de woning kan deels bepalen wat deze staat is. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In onderstaand schema check je de doorsnee besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr ketel.

Manier van isolerenPrijsGasbesparing (jaar)Besparing
Dakisolatie€3000 – €52001160 m3€742
Vloerisolatie€1000 – €3300275 m3€176
Spouwmuurisolatie€1300 – €2300865 m3€554
HR++ glas€1600 – €2500525 m3€336
Kosten en baten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Zodra jouw woning goed geïsoleerd is, moet je erop letten dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettig binnenklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vergt jaarlijks heel wat gas. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. Onderstaand vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Moderne HR-combiketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: 100% verwarmen op stroom (gasverbruik naar 0).
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Zonnepanelen op je dak

Op het moment dat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde energie kan je schoon en duurzaam opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is beschikbaar vanaf €4000 en verdien je terug in 8 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat terug naar het net (salderen). Over dit stukje stroom krijg je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-wachtum-7754

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De verplichting is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sporthallen, warenhuizen, en openbare gebouwen zoals ziekenhuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorruimtes? In dat kader moet het pand vanaf 2023 ten minste energielabel C hebben. Tevens moeten organisaties die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van 250m2 of groter het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel hypotheek.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfspand is een energielabel verplicht.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor panden met een industriefunctie is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten binnenkort (2023) een milieulabel C of beter hebben.
 • In grote openbare gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat doet een energielabel?
Het energielabel zegt iets over de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, des te groener je woninglabel. De energie-index start bij energielabel A of B (duurzaam) en kan oplopen tot G (slecht voor het milieu).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, wanneer jij het huis verhuurt of verkoopt dan moet je kunnen aantonen wat het definitieve energielabel is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is er geen label bekend, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Hiervoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Wachtum vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Op de website QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. De deskundige zal thuis langskomen en bekijkt de huidige staat van de woning. De adviseur maakt de berekening, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Coevorden).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een adviseur bekijkt het jaar waarin het huis is gebouwd, het type gebouw, grootte van de woning en andere woningkenmerken zoals ramen en kozijnen, de mate van isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Middels deze documentatie berekent de deskundige wat de totale energiebehoefte is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van een gebouw en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Daarna zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De onkosten van een energielabel schommelen tussen de €125,00 – €425,00. De verwachte prijs is afhankelijk van de omvang van de woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Wachtum is over het algemeen gunstiger door enkele energie-inspecteurs te benaderen die werkzaam zijn rondom de provincie Drenthe.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om dit in te zien kan je het beste gaan naar de overheidswebsite energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en vul de postcode (7754) en huisnummer in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Waarschuwing: is het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief milieulabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Wachtum opvragen.

Plaats een reactie