Energielabel Witharen

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Witharen? Vanaf 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Het informatielabel vertelt hoe energiezuinig een woning is en geeft nuttige opties om het energieverbruik te verlagen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Witharen verplicht. Op dit informatieplatform lees je nuttige info over de aanvraag van een nieuw certificaat. In aanvulling daarop kan je hier energieadviseurs vergelijken en hebben wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Je moet het aantonen bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A & B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F/G (niet milieuvriendelijk).
 • In het begin was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Witharen die de woning ter plaatse opneemt en het label vastlegt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €105,00 & €380,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Witharen

Het energielabel geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning. Alle huizen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Zodra je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. In 2021 is er een nieuwe manier waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet om die reden een erkend deskundige energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze adviseur komt bij je thuis en berekent de energieprestatie van de woning. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. Onderstaand leggen wij uit hoe je zo’n voordelig energielabel in Witharen kunt aanvragen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Vul je postcode in (7738) om een erkend deskundige in Witharen te contacteren.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Contacteer een energie-specialist en probeer een afspraak in te plannen. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je zoveel mogelijk details van jouw huis paraat hebt. Met name bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Witharen bepaalt het uiteindelijke label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Nieuwe label opvragen

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan sturen ze een PDF op van het certificaat inclusief alle kenmerken en adviespunten. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet jij kunnen tonen verkoop- of verhuur van de woning. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Check alle energieadviseurs en regel het snel

De actuele kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel komen uit tussen de €165,00 & €420,00. In het schema hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Witharen. Direct een offerte? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Stegeren, Beerze, Arriën, Vilsteren en Punthorst. De totale tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. de volgende onderdelen.

 1. Het soort woning (tussenwoning, villa, vrijstaand, hoekwoning, appartement).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
WoningtypeM2 woonoppervlaktePrijsindicatie
Klein appartement60 m2€ 180,00
Rijtjeshuis105 m2€ 211,00
Geschakelde woning160 m2€ 283,00
Losse woning175 m2€ 374,00
Prijzen woninglabel Witharen.

De beste energieadviseurs in Witharen vergelijken

Zo snel mogelijk het definitieve energielabel aanvragen? Dan contacteer je een erkend deskundige energielabel Witharen. De officiële website om betrouwbare specialisten in te huren is www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hierin kom je in contact met erkend deskundige inspecteurs (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding vind jij in onze vergelijker meerdere erkende bureaus waar je zonder gedoe een woninglabel kunt aanvragen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Door middel van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verbouwen naar een “groen” label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Hierdoor geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je juist verder in op het opwekken van eigen energie. Lees hier ook meer informatie over Energieprestatiecertificaat.

Advies: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – gerichte verbeteropties voor een beter energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Het belang van een zuinig energielabel woning Witharen

 • Een energiezuinig huis met een lage energierekening.
 • Een optimaal binnenklimaat: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een label B- of A woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Je kunt gebruik maken van verschillende subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Witharen kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2013 – 2024Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B1997 – 2004Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1987 – 1999Zonnepanelen, triple glas, HR107 combiketel.
Label D1973 – 1980Vervang het glas en probeer de leidingen te isoleren.
Label E1968 – 1979Enkel glas vervangen + isoleren en zonnepanelen.
Label F1948 – 1970Vloer, dak en muren isoleren.
Label Gt/m 1940Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk alle specialisten en ontvang nog deze week jouw label

Isoleren van de woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een energiezuinig huis. Door de muren, vloer en het dak te isoleren vermijd je dat de warmte in jouw woning zomaar verdwijnt. Daardoor worden de stookkosten een stuk gunstiger en realiseer je een aangenaam wooncomfort. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren hangt af van de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het bouwjaar van de woning zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien waar isolatie zinvol is. In de lijst hieronder tref je de mogelijke besparingen bij een normale eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Manier van isolerenKostenBesparing gas (m3)Kostenbesparing
Dakisolatie€3400 – €59001140 m3€809
Vloerisolatie€1200 – €3000255 m3€181
Spouwmuurisolatie€1450 – €2000845 m3€600
HR++ glas€1650 – €2650505 m3€358,55
Kosten en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Zodra je huis een goede isolatie heeft, moet je zorgen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een prettige leefomgeving zonder dat je veel energie verliest.

 • Winddrukgeregelde roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

CV-ketel vervangen

Het verwarmen van een woning is een kostbare aangelegenheid. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de volgende opsomming bieden we een aantal suggesties.

 • Nieuwe HR107 ketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: uitstekende tussenstap naar een vol-elektrisch huis.
 • Een all-electric warmtepomp: werkt volledig op stroom waardoor de CV-ketel de deur uit kan.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Als je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je de totale stroombehoefte berekenen. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf opwekken door zonnepanelen te laten leggen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost zo’n €4000 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt gaat terug naar het net (salderen). Hierover krijg je hetzelfde tarief als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-witharen-7738

Energielabel bedrijfspanden en gebouwen

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De regelgeving is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sportfaciliteiten, pensions, en publieke panden zoals verpleeghuizen. Is het pand 100m2 of groter, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoor? In dit scenario moet het gebouw met ingang van 2023 beschikken over een energielabel C. Bovendien moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, bijvoorbeeld bij de ingang. Lees ook meer over Energielabel aanvragen.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van kantoorpanden moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grote publieke gebouwen van meer dan 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft een indicatie van het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index loopt van energielabel A of B (groen label) en gaat verder tot F / G (slecht voor het milieu).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis verkoopt of verhuurt moet je inzicht bieden in wat het label is van jouw huis is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Heb je geen geldig label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een definitief label moet je een bevoegde energiedeskundige in Witharen uitnodigen. Middels de database van Qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Een expert zal thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Deze persoon beslist uiteindelijk wat het label moet worden en legt deze vast in de EP-online database. Je krijgt een email met alle documenten en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Ommen).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een adviseur kijkt naar de bouwperiode, woningtype, het aantal m2 woonoppervlakte en overige onderdelen als HR ++ glas en kozijnen, hoe goed de woning geïsoleerd is, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Aan de hand van deze inspectie wordt opgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van het appartement en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Daarna wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De kosten van je energielabel komen uit tussen de €120,00 en €375,00. De uiteindelijke prijs wordt berekend a.d.h.v. type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Witharen kan je goedkoper doen door een aantal adviseurs naast elkaar te zetten die hun werkgebied hebben liggen in de provincie Overijssel.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor surf je naar www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer jouw postcode (7738) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Opmerking: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief milieulabel. Wacht niet langer: energielabel huis Witharen opvragen.

Plaats een reactie