Energielabel Den Haag

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Den Haag? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het informatielabel toont hoeveel energie jouw woning verbruikt en geeft belangrijke verbetermogelijkheden om de woning duurzamer te laten worden. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Den Haag verplicht. Op onze energielabel-vergelijker bieden wij nuttige informatie over hoe je het label aanvraagt. In aanvulling daarop is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en hebben wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is noodzakelijk bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A & B (duurzaam) t/m F & G (zeer onzuinig).
 • Tot 2020 kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Den Haag die jouw huis opneemt en het label vastlegt.
 • Het keurmerk – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €155,00 & €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Den Haag

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle woningbezitters hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Zodra jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Sinds kort is er een nieuwe rekenmethode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet daarom een gecertificeerde energieadviseur thuis uitnodigen. Deze expert huur je als het ware in en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. Hieronder bekijk je hoe je het voordelig energielabel in Den Haag regelt.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle bevoegde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Het beste kun je een postcode gebruiken (2553) om een erkend deskundige in Den Haag op te vragen.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Neem contact op met energiedeskundige en plan een afspraak in. Bereid je goed voor: zorg dat je alle benodigde gegevens van de woning paraat hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Inventarisatie

  De erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Den Haag maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Inzicht in jouw label

  Na registratie krijg je een digitaal document (PDF) van het label met daarin uitleg en suggesties om de woning te verduurzamen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en dien je over te dragen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Bekijk energieadviseurs en regel het snel

De actuele kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €200,00 – €420,00. In de vergelijker hieronder vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Den Haag. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Bodegraven-Reeuwijk, Alphen aan den Rijn en Zoeterwoude. De geschatte tarieven komen tot stand door verschillende zaken.

 1. Type en leeftijd huis (appartement, villa, hoekwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
WoningWoonruimte (m2)Kostprijs
Studio/Appartement55 m2€ 179,00
Rijtjeshuis100 m2€ 208,00
Geschakelde woning145 m2€ 288,00
Vrijstaand180 m2€ 370,00
Geschatte kosten woninglabel Den Haag.

Officiële energieadviseurs in Den Haag vergelijken

Wil jij snel het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te regelen moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Den Haag. De officiële website om een adviseur te vinden is www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hierin tref je bevoegde specialisten (BRL9500). Om snel iets af te spreken check je in het overzicht hierna een aantal uitgelichte adviseurs waar je gemakkelijk een certificaat kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis optimaliseren naar een label A/B/C huis. Aan de basis staat altijd isoleren. Daardoor is het zeker dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Bij de fase daaropvolgend ga je aan de slag met energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Lees hier ook meer informatie over Energielabel A / A++.

Tips: Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – concrete verbeteropties voor een beter energielabel. Doe hier de check.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Den Haag

 • Een milieuvriendelijke woning met een lagere energierekening.
 • Een aangenaam binnenklimaat: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een label B- of A woning draagt bij aan een beter milieu.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • De overheid verstrekt verscheidene subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Den Haag kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2012 – 2024Investeer in nieuwe technologieën voor energieopwekking.
Label B2002 – 2006Een warmtepomp en/of zonnepanelen laten installeren.
Label C1988 – 2004Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1975 – 1981Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1968 – 1977Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1947 – 1965Isoleren van de gehele woning.
Label Gt/m 1925Enkel glas vervangen + isoleren.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk experts en vraag het nog deze week aan

Isoleer je woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een duurzame woning. Dankzij goede isolatie vermijd je dat de warmte de woning ontglipt. Dankzij isolatie zullen de stookkosten verminderen en heb je ook een optimaal binnenklimaat. Waar je het beste kunt beginnen wordt bepaald door de huidige mate van isolatie. De leeftijd van de woning zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek kan de probleempunten goed blootleggen. In ons overzicht hieronder bekijk je de mogelijke besparingen bij een normale eengezinswoning met een hr combiketel.

Manier van isolerenPrijzenBesparing gas (m3)Besparing
Dakisolatie€4000 – €59001190 m3€881
Vloerisolatie€1600 – €3900390 m3€289
Spouwmuurisolatie€1500 – €2500840 m3€622
HR++ glas€1850 – €2850390 m3€289
Investering en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat de isolatie in huis voldoende is, moet je zorgen dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is essentieel voor een comfortabel klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren houdt in een optimaal leefklimaat waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Alternatieven van de CV-ketel

De verwarming in een huis vergt jaarlijks heel wat gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Kies voor een duurzaam alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In onderstaande lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen installeren

Wanneer je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. Deze energie kan je helemaal zelf opwekken door zonnepanelen te laten installeren. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €5400 en verdien je terug in gemiddeld 8 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-den-haag-2553

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De verplichting is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, scholen, winkelcentra, en openbare panden zoals verpleeghuizen. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimte? Op dat moment moeten deze panden per 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarnaast moeten bedrijven en organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van meer dan 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook informatie over Bouwkundige keuring.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een bedrijfsruimte is een energielabel verplicht.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten per 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes van minimaal 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index loopt van energielabel A & B (erg zuinig) en gaat verder tot F en G (zeer onzuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis zal gaan verhuren of verkopen moet je inzicht bieden in wat de erkende deskundige van de woning vond. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe vraag je een label aan?
Hiervoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Den Haag bij je thuis laten komen. Via het platform Qbis.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Deze deskundige moet fysiek bij je thuis komen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Deze persoon komt met een eindoordeel en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Je krijgt een email met alle documenten en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Den Haag).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een expert checkt het jaar waarin het huis is gebouwd, het type gebouw, m2 woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals soort glas, de toegepaste isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). D.m.v. van deze gegevens wordt opgesteld hoeveel energie er wordt gebruikt voor het opwarmen en koelen van woonunit en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Op basis hiervan wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat is de prijs van het energielabel?
De kosten van je energielabel liggen tussen de €170,00 en €410,00. De totale kostprijs is afhankelijk van het woonoppervlakte, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de beschikbare documentatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Den Haag doe je door enkele energiebedrijven te vergelijken die diensten leveren in de provincie Zuid-Holland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor surf je naar de overheidswebsite energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul jouw postcode (2553) en huisnummer in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Opmerking: is het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitieve status. Wacht niet langer: energielabel huis Den Haag opvragen.

Plaats een reactie