Energielabel Kaag en Braassem

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Kaag en Braassem? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Het informatielabel toont hoe energiezuinig jouw huis is en toont belangrijke mogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Kaag en Braassem verplicht. Op deze pagina communiceren wij aanvullende info over hoe je het keurmerk aanvraagt. Tevens is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en kan je aan de slag met een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A & B (heel zuinig) t/m F & G (niet duurzaam).
 • Voorheen was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Kaag en Braassem die de woning ter plaatse opneemt en het label vastlegt.
 • Het informatielabel – incl. verbetermogelijkheden – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €115,00 & €370,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Kaag en Braassem

Het energielabel geeft inzicht in de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle huizen in Nederland kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Vanaf 2021 is er een nieuw systeem waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Daarom moet je een bevoegde energieadviseur uitnodigen. Deze deskundige zal thuis langskomen en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. In het volgende overzicht bieden wij informatie over hoe je een voordelig energielabel in Kaag en Braassem kunt regelen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vind je alle bevoegde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op adresgegevens (2481) om een erkend deskundige in Kaag en Braassem te traceren.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Contacteer een energie-specialist en stem samen een geschikt moment af. Bereid je goed voor: zorg dat je alle relevante details van de woning paraat hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Inventarisatie

  De erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en neemt de woning op. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Kaag en Braassem maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Het label via internet bekijken

  Wanneer alles achter de rug is ontvang je digitaal een PDF van het document inclusief een duidelijke onderbouwing en adviespunten. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet je laten zien verkoop- of verhuur van de woning. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de laagste prijs

De actuele kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel liggen vaak tussen de €175,00 en €440,00. In de tabel hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Kaag en Braassem. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Nieuwkoop, Bodegraven-Reeuwijk, Alphen aan den Rijn, Zoeterwoude en Teylingen. De definitieve kosten hangen af van een aantal zaken.

 1. Type woning (villa, twee-onder-een kap, tussenwoning, appartement, vrijstaand).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Categorie woningWoonoppervlaktePrijzen
Studio/Appartement80 m2€ 168,00
Rijtjeshuis115 m2€ 217,00
Twee-onder-een kap155 m2€ 277,00
Villa180 m2€ 362,00
Gemiddelde kosten woninglabel Kaag en Braassem.

Bevoegde energieadviseurs in Kaag en Braassem vergelijken

Zo snel mogelijk zo’n definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Kaag en Braassem. De website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Hierin kom je in contact met erkend deskundige specialisten (BRL9500). Voor jouw gemak check je in het overzicht hierna diverse (landelijke) experts waar je vrij eenvoudig een milieulabel kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis verbouwen naar een label-B huis. Aan de basis staat altijd isoleren. Daarmee is het zeker dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je aan de slag met het zelf energie opwekken. Op deze website lees je ook meer over Energielabel voor woningen.

Noot: Via de website van de overheid https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Kaag en Braassem

 • Een zuinige woning met een lagere energierekening.
 • Een aangenaam binnenklimaat: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • De regering biedt diverse subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Kaag en Braassem kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2010 – 2024Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Label B2000 – 2004Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1984 – 2002Zonnepanelen, na-isolatie en driedubbel glas.
Label D1971 – 1985Laat warmtescan doen voor laatste isolatie kansen.
Label E1969 – 1975Nieuwe ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1950 – 1967Isoleren van de gehele woning.
Label Gt/m 1943Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het binnen 1 week

Woningisolatie

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een milieuvriendelijke woning. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren verhinder je dat warme lucht naar buiten gaat. Zo gaan je stookkosten direct omlaag en krijg je een aangenaam en prettig klimaat. Waar je het beste kunt beginnen is vooral afhankelijk van hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het jaar waarin het huis is gebouwd geef inzicht in de vermoedelijke staat. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In onderstaand schema vind je de te verwachten besparing voor een doorsnee woning met een hr combiketel.

Type isolatiePrijzenBesparing (gas)Besparing
Dakisolatie€3900 – €54001185 m3€865
Vloerisolatie€2000 – €3000385 m3€281
Spouwmuurisolatie€1250 – €2050835 m3€610
HR++ glas€1950 – €2600385 m3€281
Onkosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

In de situatie waarbij je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je zeker stellen dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is bepalend voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezonde leefomgeving, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van een woning kost in de meeste huizen veel gas. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Overweeg een groen alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de volgende lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Zonnepanelen op het dak

Op het moment dat je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De stroom die je nu nodig hebt kan je op een duurzame manier genereren met zonnepanelen op het dak. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is er al vanaf €4100 en verdien je terug in gemiddeld 6 jaar.
 • De ongebruikte stroom lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hiervoor krijg je dezelfde prijs als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-kaag-en-braassem-2481

Energielabel voor je bedrijfspand regelen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De verplichting richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sportfaciliteiten, restaurants, en publiek toegankelijke gebouwen zoals bibliotheken. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimte? In dat geval moet het pand per 2023 beschikken over een energielabel C. Daarnaast moeten (overheids)organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van meer dan 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website vind je ook alles over Energie-Index (Ei).

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een zakelijke ruimte is dit energielabel een dossierstuk.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten met ingang van 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grote openbare gebouwen vanaf 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel vertelt iets over de energieprestatie van een woning. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, des te hoger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A of B (duurzaam) en kan oplopen tot de slechtste label F/G (zeer hoog verbruik).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als je een gebouw verkoopt of verhuurt dan moet je kunnen aantonen wat de erkende deskundige van de woning vond. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Ontbreekt het label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe is het label aan te vragen?
Daarvoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Kaag en Braassem bij je thuis laten komen voor een inspectie. Door middel van QBIS.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Een deskundige zal thuis langskomen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Deze expert rekent alles door, bepaalt het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt het document als PDF en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Kaag en Braassem).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
De adviseur inspecteert het jaar waarin het gebouw is neergezet, het type woning, de grootte en andere aspecten als HR ++ glas en kozijnen, de manieren van isoleren, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Op basis daarvan wordt opgesteld wat de totale energiebehoefte is voor het leveren van warm water en de verwarming van jouw woning en wat het aandeel van duurzame energie is. Daarna zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De tarieven van het energielabel variëren tussen de €120,00 en €440,00. De prijsindicatie ligt aan het woonoppervlakte, de tijd die de adviseur nodig heeft en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Kaag en Braassem is over het algemeen gunstiger door lokale energiedeskundigen naast elkaar te zetten die werken in de provincie Zuid-Holland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken kan je een kijkje nemen op de website www.energielabel.nl. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (2481) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Opmerking: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen formeel label en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief woninglabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Kaag en Braassem opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie