Energielabel Otterlo

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Otterlo? Sinds een aantal jaren heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit informatielabel vertelt hoe zuinig jouw woning is en geeft concrete maatregelen om de woning duurzamer te laten worden. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Otterlo verplicht. Op dit informatieplatform lees je aanvullende info over het aanvragen van jouw keurmerk. Tevens bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en bekijk je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A/B (groen label) t/m F & G (zeer hoog verbruik).
 • Voorheen kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Otterlo die bij je thuis komt en het label bepaalt.
 • Het label – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €165,00 & €360,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Otterlo

Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Wanneer je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan heb je een definitief energielabel nodig. Vanaf 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet daarom een gecertificeerde energieadviseur uitnodigen. Deze energie-deskundige huur je als het ware in en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. Onderstaand lees je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Otterlo aanvraagt.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl vind je verschillende bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Het beste kun je een postcode gebruiken (6731) om een erkend deskundige in Otterlo op te sporen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Klik op een adviseur en maak een afspraak. Zorg dat je alle relevante informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek en berekening

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en neemt de woning op. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Otterlo berekent het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de calculatie is afgerond krijg jij per mail een PDF van het vastgestelde label met een uitgebreide samenvatting en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en dien je over te dragen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Alles weten over een particulier energielabel?

Zoek naar energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Prijzen van een definitief energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €165,00 & €365,00. In de vergelijker hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Otterlo. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Bennekom, Gendt, Angeren, Doornenburg en Haalderen. De definitieve tarieven wordt bepaald door de volgende factoren.

 1. Het soort huis (tussenwoning, hoekwoning, vrijstaand, villa, twee-onder-een kap).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
HuisM2 woonruimtePrijzen
Klein appartement75 m2€ 161,00
Tussenwoning130 m2€ 211,00
Geschakelde woning165 m2€ 287,00
Losse woning175 m2€ 366,00
Prijzen woninglabel Otterlo.

De beste energieadviseurs in Otterlo vergelijken

Vandaag nog zo’n definitief energielabel aanvragen? Daarvoor heb je nodig een erkend deskundige energielabel Otterlo. De officiële website om een adviseur te vinden is www.centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. In deze database vergelijk je bekwame adviseurs (BRL9500). Voor jouw gemak tref je in de tabel hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je gemakkelijk een woninginspectie kunt aanvragen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning omtoveren naareen huis met label A of B. Start altijd met de juiste isolatie. Op die manier zorg je dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Op het moment dat de isolatie goed is kijk je pas naar de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel D.

Advies: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Otterlo

 • Een energiezuinig huis met een lage energierekening.
 • Een gezond wooncomfort: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Een woning met label B of A hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • De regering biedt interessante subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Otterlo kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2011 – 2024Warmtepomp/zonneboiler/zonnepanelen voor 100% energieneutraal.
Label B2000 – 2007Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1986 – 2001Zonnepanelen, triple glas, HR107 combiketel.
Label D1974 – 1980Thermografische scan om isolatie te optimaliseren.
Label E1965 – 1978Isoleren, zonnepanelen en een nieuwe HR-ketel.
Label F1949 – 1967Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.
Label Gt/m 1925Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk adviseurs en regel het nog deze week

Isoleren

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een zuinige woning. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte verhinder je dat de warmte in huis weer kan ontsnappen. Daardoor dalen de stookkosten in de winter en realiseer je een comfortabel wooncomfort. Waar je moet starten met isoleren is afhankelijk van de huidige isolatiewaarden. Het bouwjaar van de woning vertelt al veel over de isolatiewaardes. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan kan de probleempunten goed blootleggen. In ons overzicht hieronder tref je de te verwachten besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Isolatie keuzeInvesteringGasbesparing (jaar)Energiebesparing
Dakisolatie€3300 – €6000915 m3€668
Vloerisolatie€1000 – €3500420 m3€307
Spouwmuurisolatie€1400 – €2000950 m3€694
HR++ glas€1850 – €2600330 m3€240,9
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Wanneer een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je zeker stellen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is belangrijk voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren betekent een gezond binnenklimaat zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met WTW: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: benut slim de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen.

CV-ketel zonder gas?

Het verwarmen van de woning kost het meeste energie. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de lijst hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Moderne HR-combiketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Voordelen zonnepanelen

Nadat je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De totale stroom kan je zelf opwekken met zonnepanelen op het dak. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost gemiddeld €5200 en heb je terugverdiend binnen 6,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Daarvoor ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-otterlo-6731

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze verplichting richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, scholen, showrooms, en openbare gebouwen zoals stations. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorfunctie? In dat geval moet het gebouw begin 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Tevens moeten (overheids)organisaties die actief zijn in openbare gebouwen van meer dan 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, bijvoorbeeld naast de receptie. Bekijk ook informatie over Energielabel voor bedrijven.

 • Bij overdracht of oplevering van een zakelijke ruimte is dit energielabel een dossierstuk.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor schuren en garages is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten binnenkort (2023) verplicht milieulabel C hebben.
 • In publieke gebouwen van 250m2 of groter moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft een beeld van de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, des te hoger het woninglabel. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A of B (heel milieuvriendelijk) en gaat verder tot de slechtste label F/G (niet duurzaam).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als jij een woning in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je laten zien wat de huidige energie staat van de woning is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Beschik je niet over een label, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een deskundige energiedeskundige in Otterlo thuis laten langskomen voor een onderzoek. Aan de hand van QBIS.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Deze specialist moet fysiek bij je thuis komen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Deze specialist rekent alles door, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Ede).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een specialist onderzoekt de leeftijd van de woning, het soort woning, oppervlakte en belangrijke aspecten zoals ramen en kozijnen, het soort isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Op basis daarvan wordt opgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van het appartement en welk percentage zelf opgewekt wordt. Op basis hiervan wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Hoe duur is een energielabel?
De kosten van je energielabel liggen tussen de €160,00 – €435,00. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het type woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Otterlo is het voordeligst te realiseren door verschillende leveranciers te vergelijken die hun werkgebied hebben liggen binnen de provincie Gelderland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige score te bekijken check je de website www.energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en vul de postcode (6731) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Let op: is het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief label. Bekijk het direct online: energielabel huis Otterlo opvragen.

Plaats een reactie