Energielabel Schoonebeek

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Schoonebeek? Vanaf 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit milieulabel laat zien hoe energiezuinig jouw woning is en toont handige suggesties om het energieverbruik te verlagen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Schoonebeek verplicht. Op deze website bieden wij praktische info over het checken en aanvragen van het certificaat. In aanvulling daarop kan je hier energieadviseurs vergelijken en bekijk je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A/B (heel milieuvriendelijk) t/m F/G (hoog energieverbruik).
 • De afgelopen jaren kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Schoonebeek die jouw huis komt bekijken en een label opmaakt.
 • Het label – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – heeft een prijs van tussen de €170,00 – €395,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Schoonebeek

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle mensen met een woning namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Wanneer jij de woning gaat verhuren over verkopen, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds 2021 is er een nieuwe richtlijn waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet tegenwoordig een bekwame energieadviseur langs laten komen. Deze expert huur je als het ware in en neemt de woning op. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het volgende overzicht lees je hoe jij een voordelig energielabel in Schoonebeek aanvraagt.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Op www.centraalregistertechniek.nl tref je alle erkend deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Neem als basis je postcode (7761) om een erkend deskundige in Schoonebeek te zoeken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Kies een van de aangesloten adviseurs en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Zorg dat je zoveel mogelijk gegevens van de woning kunt laten zien. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Schoonebeek bepaalt het uiteindelijke label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Wanneer alles achter de rug is krijg je een digitaal document (PDF) van de energie index met alle kenmerken en verbeterpunten van de woning. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en dien je over te dragen verkoop- of verhuur van de woning. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Alles weten over een particulier energielabel?

Zoek naar energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

De kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €160,00 en €350,00. In het bijgesloten overzicht bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Schoonebeek. Meteen aan de slag? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Stieltjeskanaal, Dalerveen, Wachtum, Dalerpeel en Dalen. De geschatte tarieven hangen af van verscheidene factoren.

 1. Categorie huis (twee-onder-een kap, appartement, hoekwoning, villa, vrijstaand).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
WoningtypeGrootteTarieven
Studio/Appartement75 m2€ 181,00
Rijtjeshuis105 m2€ 214,00
Twee-onder-een kap145 m2€ 282,00
Villa175 m2€ 355,00
Prijzen woninglabel Schoonebeek.

De beste energieadviseurs in Schoonebeek vergelijken

Zo snel mogelijk je definitief energielabel aanvragen? In dat geval ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Schoonebeek. Het platform om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. In het register vergelijk je erkend deskundige specialisten (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding check je in het overzicht hierna een overzicht met erkende specialisten waar je simpel en snel een certificaat kunt regelen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verbouwen naar een woning met label B. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daarmee geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de warmte ook echt in de woning blijft. Bij de fase daaropvolgend kijk je pas naar het opwekken van eigen energie. Je leest hier ook alle informatie over Snelste energielabel.

Let op: Op de informatieve website https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – concrete verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Schoonebeek

 • Een zuinige woning met een lage energierekening.
 • Een aangename leefomgeving: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een energielabel A of B woning stoot minder CO-2 uit.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • De regering biedt interessante subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Schoonebeek kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2013 – 2024Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B2001 – 2006Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1987 – 2004Zonnepanelen, na-isolatie en driedubbel glas.
Label D1973 – 1981Investeren in een HR107 combiketel.
Label E1969 – 1979Woningisolatie en zonnepanelen plaatsen.
Label F1950 – 1969Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer.
Label Gt/m 1940Een moderne HR-ketel en isoleren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk adviseurs en regel het nog deze week

Isoleer je woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een zuinige woning. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren verhinder je dat de warmte zomaar verdwijnt. Met isolatie zullen de stookkosten verminderen en krijg je een optimaal leefklimaat. Waar je moet starten ligt aan de huidige isolatiewaarden. Het bouwjaar van de woning geef inzicht in de vermoedelijke staat. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In ons overzicht hieronder krijg je inzicht in de doorsnee besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoog rendement ketel.

Manier van isolerenOnkostenGasbesparing (jaar)Besparing
Dakisolatie€3900 – €54001175 m3€787
Vloerisolatie€1200 – €3800290 m3€194
Spouwmuurisolatie€1300 – €2000880 m3€590
HR++ glas€1600 – €2950325 m3€217,75
Kosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Als een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je er zorg voor dragen dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is cruciaal voor een aangenaam klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een gezond klimaat in huis, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en kan hiervoor een huis verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van een woning vraagt veel energie (en geld). De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kijken naar een zuinig systeem die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In onderstaande lijst vind je een aantal systemen.

 • Moderne HR-combiketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Zonnepanelen op je dak

Op het moment dat je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze stroom kan je helemaal zelf genereren door zonnepanelen te laten leggen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost om en nabij de €4100 en verdien je terug in gemiddeld 7 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Hierover krijg je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-schoonebeek-7761

Alles wat je moet weten over een zakelijk energielabel

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze regel is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sportgebouwen, showrooms, en publieke panden zoals een station. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimtes? Dan moeten deze panden per 2023 minimaal een energielabel C hebben. Tevens moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die werkzaam zijn in publieke ruimtes van 250m2 of groter het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel check.

 • Bij overdracht of oplevering van een bedrijfspand is een energielabel verplicht.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor opslagruimtes en loodsen geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grotere publieke ruimtes van meer dan 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft een indicatie van de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A/B (heel zuinig) en kan oplopen tot F of G (minder energiezuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis verhuurt of verkoopt moet jij duidelijk kunnen maken wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Is er geen label bekend, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een officieel label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Schoonebeek thuis laten komen. Op de website Qbis.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Deze inspecteur komt bij je thuis en berekent de energieprestatie van de woning. De adviseur kiest het label het registreert het definitieve label in de EP-online database. Ze versturen dit documenten via de mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Emmen).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een deskundige checkt de leeftijd van de woning, woningtype, het aantal m2 woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals kozijnen (hout/kunststof) + ramen, het soort isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. D.m.v. van deze gegevens berekent hij of zij wat de benodigde energie capaciteit is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van woonunit en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Op basis hiervan wordt het labelletter geregistreerd.

Wat kost een energielabel?
De onkosten van het energielabel variëren tussen de €115,00 en €445,00. De definitieve prijs hangt af van type woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Schoonebeek doe je door velerlei energiebedrijven te benaderen die opereren in en rondom de provincie Drenthe.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien kan je het beste gaan naar de website www.energielabel.nl. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (7761) plus het huisnummer in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Belangrijk: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen officiële status en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitieve status. Wacht niet langer: energielabel huis Schoonebeek opvragen.

Plaats een reactie