Energielabel Muiden

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Muiden? Sinds een aantal jaren heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Het keurmerk vertelt hoe zuinig jouw woning is en geeft nuttige suggesties om het te verduurzamen. Ga je je huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Muiden verplicht. Op dit informatieplatform bieden wij aanvullende info over de aanvraag van een nieuw label. Verder kan je hier energieadviseurs vergelijken en vind je handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) t/m F & G (erg onzuinig).
 • Tot 2020 kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Muiden die jouw hele huis bekijkt en het label bepaalt.
 • Het keurmerk – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €135,00 & €445,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Muiden

Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle huiseigenaren kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Indien het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, moet je het definitieve energielabel regelen. In 2021 is er een nieuwe manier wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Daarom moet je een vakbekwame energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze expert bezoekt jou op locatie en inspecteert de gehele woning. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. In het stappenplan hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe jij een voordelig energielabel in Muiden moet aanvragen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vind je verschillende bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (1398) om een erkend deskundige in Muiden op te vragen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Tik op een energie-specialist en kies een dag en tijdstip. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle essentiële gegevens van de woning hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Muiden komt met een eindoordeel en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest ontvang je digitaal een PDF van het informatielabel inclusief alle kenmerken en suggesties om de woning te verduurzamen. Het label is 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de laagste prijs

De kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €200,00 & €440,00. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Muiden. Wil je een concrete prijs? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Je vind hier ook adviseurs in Baambrugge, Nederhorst den Berg, Nigtevecht, Abcoude en Ankeveen. De kosten kunnen berekend worden d.m.v. de volgende zaken.

 1. Het soort huis (villa, appartement, vrijstaand, hoekwoning, twee-onder-een kap).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Type woningGrootteTariefschatting
Appartementje80 m2€ 179,00
Tussenwoning130 m2€ 207,00
Hoekwoning155 m2€ 284,00
Vrijstaand195 m2€ 369,00
Kostenoverzicht woninglabel Muiden.

De beste energieadviseurs in Muiden vergelijken

Deze week een definitief energielabel aanvragen? Dan moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Muiden. De website om betrouwbare specialisten in te huren is CentraalregisterTechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Hier vergelijk je gecertificeerde experts (BRL9500). Om het proces in gang te zetten vind jij in onze vergelijker een aantal betrouwbare partijen waar je vrij eenvoudig een woninginspectie kunt aanvragen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Tips voor een lager energieverbruik

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning optimaliseren naar een groen label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Op die manier geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Zodra dit in orde is ga je juist verder in op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Of klik door voor meer informatie over Energie-Index (Ei).

Adviezen: Op de onafhankelijke website www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

Het belang van een zuinig energielabel woning Muiden

 • Een zuinig huis en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een prettig klimaat in huis: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label B of A beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • Er gelden verschillende subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Muiden kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2014 – 2024Een 100% energieneutrale woning zonder gas.
Label B1999 – 2004Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1984 – 2004Zonnepanelen, triple glas, HR107 combiketel.
Label D1976 – 1981Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1967 – 1974HR-ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1951 – 1966Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1933Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk alle adviseurs en regel het binnen 1 week

Isoleer je woning

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een zuinig en comfortabel huis. Door goede woningisolatie toe te passen voorkom je dat de warmte in huis weer kan ontsnappen. Hierdoor ben je minder kwijt aan stookkosten en geniet je van een fijn en comfortabel binnenklimaat. Waar je als eerste moet beginnen heeft te maken met de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. De leeftijd van de woning zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie kan de probleempunten goed blootleggen. In het schema hierna krijg je inzicht in de doorsnee besparing bij een normale eengezinswoning met een hoog rendement ketel.

Type isolatiePrijsGasbesparingBesparing
Dakisolatie€3500 – €5300930 m3€632
Vloerisolatie€1000 – €3300365 m3€248
Spouwmuurisolatie€1150 – €2100830 m3€564
HR++ glas€2000 – €2800455 m3€309,4
Kosten en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Als je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet de focus liggen op het feit dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabel binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een gezond wooncomfort waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende roosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Alternatief voor CV-ketel

De verwarming in een huis is een kostbare aangelegenheid. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In onderstaande lijst vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Moderne HR-combiketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen plaatsen

Zodra je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is beschikbaar vanaf €4900 en verdien je snel terug, vaak al binnen 6,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Over dit stukje stroom ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-muiden-1398

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht op het moment van overdracht (koop/huur) van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze regelgeving is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorgebouwen, universiteiten, winkels, en openbare gebouwen zoals stadions. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoor? In dit scenario moet het gebouw begin 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarbij moeten bedrijven en organisaties in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Bekijk ook informatie over Erkend deskundige.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van kantoorpanden is een energielabel noodzakelijk.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor industriële bedrijfsruimten gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten vanaf 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de energiezuinigheid van een woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe beter het woninglabel is. De energie-index loopt van energielabel A & B (erg milieuvriendelijk) tot en met F en G (ontzettend onzuinig).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, wanneer jij het huis gaat verkopen of verhuren dan moet je laten zien welk energielabel het huis toegekend is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een officieel label moet je een officiële energiedeskundige in Muiden langs laten komen. Door gebruik te maken van Qbis.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. De expert moet fysiek bij je thuis komen en zal het huis volledig inspecteren. Deze expert komt met een eindoordeel en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Gooise Meren).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De deskundige houdt rekening met het bouwjaar van de woning, het soort huis, oppervlakte en andere woningkenmerken zoals ramen en kozijnen, hoe goed de woning geïsoleerd is, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Op basis van deze gegevens wordt gecalculeerd wat de totale energiebehoefte is voor het leveren van warm water en de verwarming van jouw huis en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Op basis hiervan zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat is de prijs van het energielabel?
De prijzen van het energielabel liggen tussen de €100,00 & €450,00. De verwachte prijs wordt bepaald door de omvang van de woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Muiden doe je door diverse adviesbedrijven te vergelijken die diensten leveren rondom de provincie Noord-Holland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om dit in te zien surf je naar Energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en vul de postcode (1398) en huisnummer in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Let op: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen geldig document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief huislabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Muiden opvragen.

Plaats een reactie