Energielabel Gooise Meren

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Gooise Meren? Per 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Het document laat zien hoeveel energie jouw woning verbruikt en geeft gerichte mogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Gooise Meren verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl communiceren wij nuttige info over het regelen en aanvragen van een keurmerk. Daarnaast is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en hebben wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Het is een verplichting bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A & B (duurzaam) t/m F en G (zeer onzuinig).
 • Vroeger kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Gooise Meren die jouw hele huis bekijkt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het label – inclusief concrete verbeterpunten – kost gemiddeld tussen de €155,00 – €380,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Gooise Meren

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningen in Nederland kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds kort is er een nieuw systeem waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet tegenwoordig een deskundige energieadviseur thuis uitnodigen. Deze expert moet fysiek bij je thuis komen en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Hieronder check je hoe je zo’n voordelig energielabel in Gooise Meren aanvraagt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Het beste kun je een postcode gebruiken (1403) om een erkend deskundige in Gooise Meren te zoeken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Selecteer een energie-expert en maak een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je alle benodigde informatie van de woning paraat hebt. Denk aan bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Bezoek op locatie

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en neemt de woning op. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Gooise Meren maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Database met labels bekijken

  Na afloop van de inspectie ontvang je digitaal een PDF van het label met een uitgebreide samenvatting en concrete energiebesparende maatregelen. Het label is 10 jaar geldig en dien je over te dragen bij de verkoop van de woning. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Bekijk energieadviseurs en regel het snel

De actuele kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel liggen vaak tussen de €130,00 en €420,00. In de vergelijker hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Gooise Meren. Wil je dit direct regelen? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Check ook adviseurs in Weesp, Almere, Huizen, Blaricum en Wijdemeren. De prijzen komen tot stand door meerdere variabelen.

 1. De grootte van de woning (twee-onder-een kap, villa, tussenwoning, hoekwoning, vrijstaand).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
WoningOppervlakteOnkosten
Appartement60 m2€ 176,00
Tussenwoning130 m2€ 218,00
Hoekwoning160 m2€ 272,00
Losse woning180 m2€ 373,00
Kostenoverzicht woninglabel Gooise Meren.

Bevoegde energieadviseurs in Gooise Meren vergelijken

Goedkoop en snel je definitief energielabel aanvragen? Hiervoor moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Gooise Meren. De juiste plek om deze vakmannen te treffen is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. In deze database staan alle namen en gegevens van officiële adviseurs (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind je in onze vergelijkingstabel meerdere erkende bureaus waar je op een gebruiksvriendelijke manier een woninginspectie kunt aanvragen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan voor duurzaam en energiezuinig huis

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Door middel van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw optimaliseren naar een groen label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Daardoor is het zeker dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. In de volgende stap verleggen we de focus op eigen energieopwekking. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel E.

Noot: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je jouw woning hebt omschreven – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Het belang van een zuinig energielabel woning Gooise Meren

 • Een “groene” woning met een lagere energierekening.
 • Een gezond leefklimaat: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • Er bestaan meerdere subsidies wanneer je aan de slag gaat met isolatie of zonnepanelen.
 • De energiecoach in Gooise Meren kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2012 – 2024Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B1999 – 2006Plaatsen van zonnepanelen en/of een warmtepomp.
Label C1986 – 2003Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1973 – 1985Verdere isolatie, HR++ glas en HR107 combiketel.
Label E1966 – 1978Dak-, gevel-, en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1947 – 1968Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label Gt/m 1943Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk de experts en ontvang nog deze week jouw label

Woningisolatie

Isolatie is altijd de basis van een woning met een laag verbruik. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat de warmte in de woning verloren gaat. Daardoor ben je minder kwijt aan stookkosten en dat leidt tot een prettige leefomgeving. Waar je het beste kunt beginnen wordt bepaald door de huidige mate van isolatie. De leeftijd van de woning zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In ons overzicht hieronder tref je de doorsnee besparing bij een normale eengezinswoning met een hoogrendementsketel.

Manier van isolerenPrijzenBesparing (gas)Besparing
Dakisolatie€3600 – €5900930 m3€614
Vloerisolatie€1500 – €3600325 m3€215
Spouwmuurisolatie€1000 – €2050865 m3€571
HR++ glas€1950 – €2750345 m3€228
Onkosten en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Wanneer jouw woning goed geïsoleerd is, moet je zorgen dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een optimaal binnenklimaat zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelend rooster: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met WTW: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en verwarmt de CV-ketel voor.

CV-ketel zonder gas?

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming is een kostbare aangelegenheid. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Kies voor een duurzaam alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de volgende lijst vind je een aantal systemen.

 • Moderne HR-combiketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Nadat je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost zo’n €4900 en verdien je terug in gemiddeld 7,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je hetzelfde tarief als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-gooise-meren-1403

Alles wat je moet weten over een zakelijk energielabel

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De regelgeving is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, zwembaden, hotels, en openbare panden zoals verpleeghuizen. Betreft het een pand groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorgebouw? Dan is het plicht dat deze gebouwen in 2023 minimaal een energielabel C hebben. Verder moeten (overheids)organisaties die werkzaam zijn in publieke ruimtes vanaf 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Je kunt hier ook meer lezen over Erkend deskundige.

 • Bij de notariële overdracht van een bedrijfspand moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor loodsen en productiehallen is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In grotere openbare ruimtes vanaf 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel geeft een indicatie van het energieverbruik van een woning. Hoe energiezuiniger, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A/B (zeer milieuvriendelijk) en kan oplopen tot de rode labels F en G (vervuilend).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis in de verkoop of verhuur gaat zetten moet jij duidelijk kunnen maken wat het definitieve energielabel is. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een erkend label moet je een officiële energiedeskundige in Gooise Meren bij je thuis laten komen voor een inspectie. Via het platform Qbis.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. De expert komt bij je thuis en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Deze persoon komt met een eindoordeel en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Gooise Meren).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De specialist checkt het bouwjaar van het huis, het type huis, oppervlakte en andere aspecten als type glas, de beschikbare isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Met deze complete analyse wordt vastgesteld hoeveel gas en stroom benodigd is voor het leveren van warm water en de verwarming van jouw woning en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Op basis hiervan wordt het labelletter geregistreerd.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De onkosten van je energielabel liggen vaak tussen de €190,00 & €425,00. De investering wordt berekend a.d.h.v. het type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Gooise Meren kan je goedkoper doen door diverse aanbieders te gaan vergelijken die werken in de provincie Noord-Holland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien kan je het beste gaan naar Energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer de postcode (1403) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Opmerking: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief huislabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Gooise Meren opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie