Energielabel Bussum

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Bussum? Sinds 1 januari 2015 heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Dit label indiceert hoe energiezuinig jouw huis is en toont gerichte suggesties om de woning duurzamer te laten worden. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Bussum verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl ontdek je aanvullende info over het aanvragen van jouw label. Tevens is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en bekijk je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is noodzakelijk bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (zeer zuinig) t/m F of G (rood, hoog verbruik).
 • De afgelopen jaren kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Bussum die bij je thuis komt en het label vastlegt.
 • Het certificaat – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – heeft een prijs van tussen de €120,00 en €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Bussum

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle woningeigenaar verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. In de situatie waarbij je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. Met ingang van 2021 is er een nieuw systeem dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet dus een erkend deskundige energieadviseur thuis laten langskomen. Deze expert komt langs bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In het gedeelte hieronder leggen wij uit hoe jij het voordelig energielabel in Bussum kunt aanvragen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Vul je postcode in (1403) om een erkend deskundige in Bussum op te vragen.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Maak een keuze voor een van de aangesloten adviseurs en bel of mail voor een afspraak. Zorg dat je alle actuele details van het gebouw beschikbaar hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Bezoek van de deskundige

  Een erkend energiedeskundige komt thuis langs en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Bussum bepaalt het uiteindelijke label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest ontvang je digitaal een PDF van het keurmerk met alle kenmerken en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je te overhandigen aan een geïnteresseerde koper. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Doorzoek de energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

De kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel liggen vaak tussen de €175,00 – €400,00. In de tabel die je hieronder ziet bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Bussum. Direct een aanvraag doen? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Muiderberg, Muiden, Baambrugge, Nederhorst den Berg en Nigtevecht. De totale tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. de volgende onderdelen.

 1. Hoe groot het huis is (twee-onder-een kap, tussenwoning, hoekwoning, vrijstaand, appartement).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Type woningWoonruimte (m2)Tariefschatting
Studio/Appartement80 m2€ 167,00
Rijtjeshuis100 m2€ 219,00
Hoekwoning145 m2€ 273,00
Vrijstaand180 m2€ 370,00
Gemiddelde kosten woninglabel Bussum.

Erkend deskundige in Bussum vergelijken

Goedkoop en snel een definitief energielabel aanvragen? Op dat moment moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Bussum. De officiële website om een energieadviseur te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hier vind je bekwame deskundigen (BRL9500). Voor jouw gemak check je in het overzicht hierna een aantal uitgelichte adviseurs waar je direct een woninglabel kunt aanvragen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning omturnen tot een groen label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Op die manier zorg je dat de warmte ook echt in de woning blijft. Op het moment dat de isolatie goed is verleggen we de focus op het zelf energie opwekken. Lees hier ook meer informatie over Online energielabel aanvragen.

Adviezen: Via de website van de overheid https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je jouw woning hebt omschreven – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Bussum

 • Een energiezuinig huis en flink besparen op de energiekosten.
 • Een gezonde leefomgeving: minder tocht en kou rond het raam.
 • Het woninglabel A of B is goed voor het milieu.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • Er bestaan verschillende subsidies wanneer je aan de slag gaat met isolatie of zonnepanelen.
 • De energiecoach in Bussum kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2010 – 2024Een 100% energieneutrale woning zonder gas.
Label B1997 – 2007Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1984 – 2001Triple glas, zonnepanelen + evt. spouwmuurisolatie
Label D1975 – 1982Het isoleren van cv leidingen.
Label E1968 – 1979Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1950 – 1965Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.
Label Gt/m 1929Isolatie van vloer, dak en muren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk alle adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Isoleer je woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een warme en zuinige woning. Dankzij goede isolatie voorkom je dat de warmte in jouw woning de woning ontglipt. Hierdoor gaan je stookkosten direct omlaag en profiteer je van een gezond wooncomfort. Waar je het beste kunt beginnen is vooral afhankelijk van wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het jaar waarin de woning is neergezet zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien waar isolatie zinvol is. Hieronder doorzoek je de mogelijke besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr ketel.

Manier van isolerenTarievenBesparing (gas)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3100 – €5800940 m3€658
Vloerisolatie€1000 – €3800375 m3€263
Spouwmuurisolatie€1500 – €2100840 m3€588
HR++ glas€1850 – €2800465 m3€325,5
Tarieven en besparingen bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat jouw woning goed geïsoleerd is, moet de focus liggen op het feit dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is belangrijk voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren houdt in een prettig wooncomfort waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Alternatief voor CV-ketel

Het verwarmen van de woning kost het meeste energie. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: een combinatie van je HR-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone product dat de woning verwarmt op elektriciteit.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Zonnepanelen installeren

Wanneer je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De totale stroom kan je schoon en duurzaam opwekken met zonnepanelen op het dak. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost zo’n €4200 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-bussum-1403

Aanvraag indienen energielabel voor bedrijfspand

Elk kantoor heeft een energielabel nodig op het moment van overdracht (koop/huur) van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze verordening is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoren, zwembaden, winkelcentra, en publieke gebouwen zoals gemeentehuizen. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorgebouw? In die situaties moeten deze panden per 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarnaast moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die gevestigd zijn in publieke gebouwen van meer dan 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Lees ook meer over Energielabel aanpassen.

 • Bij overdracht of oplevering van kantoorpanden moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten met ingang van 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe gunstiger het woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A & B (maximaal zuinig) en kan oplopen tot de rode labels F en G (minder energiezuinig).

Is het energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning wilt verkopen of verhuren dan moet je aantonen wat het definitieve energielabel is. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Doe je dit niet, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een officiële energiedeskundige in Bussum bij je thuis laten komen voor een inspectie. Op de website Qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Deze deskundige komt langs en berekent de energieprestatie van de woning. Deze specialist kiest het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. Je krijgt een email met alle documenten en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Gooise Meren).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De adviseur onderzoekt het bouwjaar van het gebouw, het type woning, m2 woonruimte en ook naar specifieke zaken als soort glas, het soort isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Op basis van deze gegevens berekent hij of zij hoeveel energie nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van een gebouw en wat het aandeel van duurzame energie is. Daarna krijg je van de expert de labelletter te horen.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De prijzen van het energielabel liggen vaak tussen de €100,00 – €430,00. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van het type woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Bussum kan je doen door lokale adviseurs te contacteren die werken binnen de provincie Noord-Holland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien surf je naar energielabel.nl van de overheid. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en voer jouw postcode (1403) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Waarschuwing: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief milieulabel. Bekijk het direct online: energielabel huis Bussum opvragen.

Plaats een reactie