Energielabel Haarlem

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Haarlem? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit document indiceert hoeveel energie jouw woning verbruikt en toont concrete mogelijkheden om de woning duurzamer te laten worden. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Haarlem verplicht. Op ons energielabel-platform ontdek je aanvullende informatie over het checken en aanvragen van het label. Tevens kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en hebben wij handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een verplichting bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A of B (zuinig) t/m F of G (niet duurzaam).
 • De afgelopen jaren vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Haarlem die de kenmerken van de woning bekijkt en het label vaststelt.
 • Het label – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost je ongeveer tussen de €130,00 & €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Haarlem

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle huiseigenaren kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Wanneer je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sinds 2021 is er een nieuwe methode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet om die reden een vakbekwame energieadviseur langs laten komen. Deze expert bezoekt jou op locatie en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het stappenplan hieronder vind je precies hoe je een voordelig energielabel in Haarlem kunt aanvragen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Op www.centraalregistertechniek.nl vind je verschillende deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (2023) om een erkend deskundige in Haarlem te zoeken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Tik op een deskundige en probeer een afspraak in te plannen. Het is handig als je alle benodigde informatie van het huis kunt laten zien. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek en berekening

  Een erkend energiedeskundige komt thuis langs en bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Haarlem stelt het label vast en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Je label opzoeken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvang je digitaal een PDF van het keurmerk met alle resultaten en verbetermogelijkheden. Het label is 10 jaar geldig en dien je over te dragen verkoop- of verhuur van de woning. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Bekijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

De kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €165,00 – €395,00. In de tabel hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Haarlem. Direct een aanvraag doen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Je vind hier ook adviseurs in Velsen, Heemskerk, Beverwijk, Bergen Noord-Holland en Uitgeest. De uiteindelijke tarieven komen tot stand door meerdere zaken.

 1. Soort woning (vrijstaand, tussenwoning, appartement, villa, hoekwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Categorie huisGrootteTariefschatting
Klein appartement70 m2€ 171,00
Rijtjeshuis105 m2€ 216,00
2-onder-1-kap150 m2€ 289,00
Losse woning200 m2€ 356,00
Gemiddelde kosten woninglabel Haarlem.

Energieadviseurs in Haarlem vergelijken

Snel en simpel zo’n definitief energielabel aanvragen? Dan moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Haarlem. Het platform om betrouwbare specialisten in te huren is www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hier vind je bekwame experts (BRL9500). Om de eerste stap te zetten check je in het overzicht hierna een overzicht met erkende specialisten waar je op een gebruiksvriendelijke manier een milieulabel kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan voor duurzaam en energiezuinig huis

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning omtoveren naareen “groen” label (A, B of C). In de regel begint men altijd met isoleren. Daardoor geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. In de volgende stap kijk je pas naar zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Lees hier ook meer informatie over F energielabel.

Let op: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Haarlem

 • Een milieuvriendelijke woning met een lage energierekening.
 • Een prettig leefklimaat: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een energielabel A of B woning beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Je kunt profiteren van verschillende subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Haarlem is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2009 – 2024Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B1997 – 2006Zonnepanelen, zonneboiler of (hybride) warmtepomp.
Label C1987 – 2000Zonnepanelen, triple glas, HR107 combiketel.
Label D1974 – 1984Vervang het glas en probeer de leidingen te isoleren.
Label E1965 – 1978Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1947 – 1968Nieuwe ketel en isoleren.
Label Gt/m 1925Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk aanbieders en vraag snel jouw energielabel aan

Woning isoleren

Isolatie is van onschatbare waarde voor een warme en zuinige woning. Met grondige isolatie voorkom je dat de warmte in huis weer kan ontsnappen. Hiermee gaan de stookkosten direct omlaag en krijg je een aangenaam binnenklimaat. Waar je moet starten hangt af van wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat zien of en waar een woning warmte verliest. Onderstaand krijg je inzicht in de mogelijke besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning met een hoogrendementsketel.

Isolatie keuzePrijzenGasbesparing p/jaarBesparing
Dakisolatie€3300 – €55001075 m3€785
Vloerisolatie€1200 – €3100275 m3€201
Spouwmuurisolatie€1350 – €2400725 m3€529
HR++ glas€1850 – €2700490 m3€358
Kosten en baten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Als je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je erop letten dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam leefklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezonde leefomgeving, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelende roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: win warmte uit de woning terug door het opnieuw in de woning te blazen.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: onttrekt warmte aan de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Alternatieven van de CV-ketel

Een huis verwarmen kost veel energie (vooral veel gas). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Hieronder vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Investeer in zonnepanelen

Op het moment dat je aanpassingen hebt doorgevoerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De stroom die je nu nodig hebt kan je helemaal zelf genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4400 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Daarvoor krijg je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-haarlem-2023

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze verordening is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, onderwijsgebouwen, hotels, en publieke gebouwen zoals een bibliotheek. Is het pand 100m2 of groter, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorplekken? In die situaties is het plicht dat deze gebouwen in 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarnaast moeten organisaties die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen van 250m2 of groter dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld naast de receptie. Bekijk ook informatie over Energielabel hypotheek.

 • Bij overdracht of oplevering van een kantoorpand ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor industriële bedrijfsruimten is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In openbare gebouwen van minimaal 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe beter het woninglabel van je huis is. Deze energie-index begint bij energielabel A of B (zuinig) tot de rode labels F en G (erg onzuinig).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, als jij een woning in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je aantonen welk energielabel het huis toegekend is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Beschik je niet over een label, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe vraag je een label aan?
Voor dit document moet je een bevoegde energiedeskundige in Haarlem thuis laten langskomen voor een onderzoek. Op de website Qbis.nl kan je een energiespecialist zoeken. Een deskundige zal thuis langskomen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Hij of zij beslist uiteindelijk wat het label moet worden en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Haarlem).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De adviseur bekijkt het bouwjaar van het gebouw, het type woning, m2 woonruimte en belangrijke aspecten zoals soort glas, type isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Middels deze documentatie wordt vastgesteld wat de totale energiebehoefte is voor de centrale verwarming van woonunit en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Uiteindelijk wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De onkosten van je energielabel liggen vaak tussen de €125,00 en €435,00. De totale kostprijs wordt bepaald door de grootte van de woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de informatie die voorhanden is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Haarlem kun jij het beste doen door lokale energieadviseur te contacteren die hun werkgebied hebben liggen rondom de provincie Noord-Holland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om jouw huidige score te bekijken kan je het beste gaan naar www.energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en voer jouw postcode (2023) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Belangrijk: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen formeel label en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Haarlem opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie