Energielabel De Knipe

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in De Knipe? Sinds een aantal jaren heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit document laat zien hoe energiezuinig jouw woning is en biedt handige mogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in De Knipe verplicht. Op onze energielabel-vergelijker vind je alle benodigde informatie over hoe je het label aanvraagt. Daarnaast kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en tref je hier een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (laag verbruik) t/m F en G (rood, hoog verbruik).
 • Tot voor kort regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in De Knipe die de hele woning bekijkt en het label bepaalt.
 • Het label – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €100,00 & €365,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in De Knipe

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle huiseigenaren kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. In de situatie waarbij je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. Met ingang van 2021 is er een nieuwe methode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet dus een erkend deskundige energieadviseur langs laten komen. Deze expert komt langs en berekent de energieprestatie van de woning. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In het gedeelte hieronder vind je precies hoe je zo’n voordelig energielabel in De Knipe aanvraagt.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vind je verschillende deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Het beste kun je een postcode gebruiken (8456) om een erkend deskundige in De Knipe te vergelijken.

 2. Voorbereiding

  Neem contact op met van de aangesloten adviseurs en probeer een afspraak in te plannen. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je zoveel mogelijk gegevens van de woning paraat hebt. Je kunt denken aan bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek op locatie

  Deze erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de inspectie van de woning te doen. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in De Knipe kiest het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na registratie ontvang je digitaal een PDF van het label incl. de geconstateerde punten en een rapport met adviespunten. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en kan je overhandigen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Een particulier energielabel nodig?

Check alle energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €200,00 en €415,00. In het onderstaand overzicht bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige De Knipe. Meteen aan de slag? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Katlijk, Mildam, Oranjewoud, Nieuweschoot en Oudeschoot. De kosten worden gecalculeerd a.d.h.v. verschillende factoren.

 1. Type en leeftijd huis (appartement, tussenwoning, vrijstaand, hoekwoning, villa).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen of het bestek).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
WoningAantal m2Tariefschatting
Klein appartement70 m2€ 160,00
Rijtjeshuis105 m2€ 211,00
Twee-onder-een kap165 m2€ 291,00
Losse woning175 m2€ 357,00
Kostenoverzicht woninglabel De Knipe.

Energieadviseurs in De Knipe vergelijken

Deze week een definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen heb je nodig een erkend deskundige energielabel De Knipe. De juiste plek om een adviseur te vinden is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Daar vergelijk je gecertificeerde adviseurs (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind jij in onze vergelijker een aantal betrouwbare partijen waar je gemakkelijk een afspraak kunt maken tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis omtoveren naareen label-B huis. Start altijd met de juiste isolatie. Zodoende geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. In de volgende stap ga je aan de slag met eigen energieopwekking. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel D.

Let op: Op de informatieve website www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – concrete verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning De Knipe

 • Een energiezuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Een comfortabel binnenklimaat: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een huis met het milieulabel A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Je kunt gebruik maken van interessante subsidies wanneer je er voor kiest om je woning te verduurzamen.
 • De energiecoach in De Knipe kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2012 – 2024All-electric warmtepomp voor nul-op-de-meter.
Label B2001 – 2009Vaak zijn zonnepanelen en warmtepomp genoeg voor label A.
Label C1984 – 2002HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1975 – 1984Optimaliseer de thermische schil van de woning.
Label E1968 – 1975Isoleren, zonnepanelen en een nieuwe HR-ketel.
Label F1951 – 1965Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1929Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Bekijk alle specialisten en regel het binnen een paar dagen

Isoleer je woning

Isolatie is van onschatbare waarde voor een woning met een laag verbruik. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte verhinder je dat de warmte in de woning naar buiten gaat. Dankzij isolatie worden de stookkosten een stuk gunstiger en realiseer je een aangenaam leefklimaat. Waar je moet starten met isoleren heeft te maken met de huidige mate van isolatie. De leeftijd van de woning zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek kan de probleempunten goed blootleggen. Hieronder check je de potentiële besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een hoogrendementsketel.

Type isolatieOnkostenBesparing gas (jaar)Energiebesparing
Dakisolatie€3500 – €51001130 m3€791
Vloerisolatie€1000 – €3000260 m3€182
Spouwmuurisolatie€1200 – €2300910 m3€637
HR++ glas€1650 – €3000420 m3€294
Onkosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Indien je huis een goede isolatie heeft, moet de focus liggen op het feit dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettige leefomgeving waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: win warmte uit de woning terug door het opnieuw in de woning te blazen.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

De centrale verwarming vergt veel energie, met name gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Overweeg een groen alternatief waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de volgende lijst kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen op het dak

Op het moment dat je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je helemaal zelf opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost zo’n €5200 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Over dit stukje stroom krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-de-knipe-8456

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. De verplichting geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, scholen, winkelcentra, en publiek toegankelijke gebouwen zoals een station. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorfunctie? In dat kader moet het gebouw met ingang van 2023 beschikken over een energielabel C. Daarnaast moeten (overheids)organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website lees je ook alles over Energielabel voor bedrijven.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfsruimte is een energielabel verplicht.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor loodsen en productiehallen is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten per 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare panden van meer dan 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energieprestatie van een woning. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A of B (maximaal milieuvriendelijk) en gaat door tot de rode labels F en G (vervuilend).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als jij een woning wilt verkopen of verhuren dan moet je kunnen aantonen welk energielabel de woning heeft. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Ontbreekt het label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een definitief label moet je een bekwame energiedeskundige in De Knipe laten langskomen. Op de website Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Deze deskundige zal thuis langskomen en analyseert hoe de staat van het huis is. Deze expert bepaalt het uiteindelijke label en legt deze vast in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Heerenveen).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een expert inspecteert het bouwjaar, het soort gebouw, grootte van de woning en andere eigenschappen als wat voor glas er in de ramen zit, de beschikbare isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Met deze complete analyse berekent hij of zij hoeveel energie er wordt gebruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Tenslotte krijg je van de expert de labelletter te horen.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De tarieven van je energielabel variëren tussen de €200,00 & €430,00. De totale kostprijs wordt bepaald door de omvang van de woning, de tijd die de adviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier De Knipe doe je door diverse leveranciers te vergelijken die diensten leveren in en rondom de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om jouw huidige score te bekijken bezoek je www.energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en voer jouw postcode (8456) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Opmerking: is het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief huislabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis De Knipe opvragen.

Plaats een reactie