Energielabel Mildam

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Mildam? Met ingang van 1 januari 2015 heeft iedere woning een energielabel toegewezen gekregen. Dit document toont hoe energiezuinig jouw huis is en geeft nuttige opties om het energieverbruik te verlagen. Ga je je huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Mildam verplicht. Op deze website communiceren wij actuele informatie over het aanvragen van jouw certificaat. In aanvulling daarop is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en tref je hier een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is noodzakelijk bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A & B (duurzaam) t/m F/G (zeer onzuinig).
 • Voorheen regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Mildam die jouw woning opneemt en een label opmaakt.
 • Het label – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost je ongeveer tussen de €150,00 – €430,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Mildam

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle woningbezitters ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sinds 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet daarom een bevoegde energieadviseur langs laten komen. Deze specialist komt langs en berekent de energieprestatie van de woning. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Hieronder lees je hoe je een voordelig energielabel in Mildam regelt.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vind je verschillende gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Het beste kun je een postcode gebruiken (8454) om een erkend deskundige in Mildam te traceren.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Contacteer een van de aangesloten adviseurs en bel of mail voor een afspraak. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie van de woning hebt. Je kunt denken aan bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Het onderzoek

  Deze erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen om de kenmerken van je huis vast te stellen. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Mildam beslist uiteindelijk wat het label moet worden en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Je label opzoeken

  Na registratie krijg jij per mail een PDF van het vastgestelde label met daarin uitleg en concrete verbeterpunten. Het label is 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Bekijk energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

De actuele kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel liggen tussen de €110,00 & €405,00. In de bijgaande tabel bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Mildam. Direct een offerte? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Oranjewoud, Nieuweschoot, Oudeschoot, Terband en Oude Willem. De tarieven kunnen berekend worden d.m.v. velerlei variabelen.

 1. Het soort woning (vrijstaand, tussenwoning, villa, twee-onder-een kap, hoekwoning).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Type woningM2 woonruimteGeschatte kosten
Klein appartement50 m2€ 162,00
Tussenwoning130 m2€ 224,00
Geschakeld huis150 m2€ 271,00
Villa200 m2€ 372,00
Prijzen woninglabel Mildam.

Deskundige energieadviseurs in Mildam vergelijken

Vandaag nog dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen heb je nodig een erkend deskundige energielabel Mildam. Het adres om deze inspecteur op te zoeken is CentraalregisterTechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. Op deze plek vergelijk je bevoegde vakmannen (BRL9500). Om snel iets af te spreken tref je in de tabel hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je verrassend eenvoudig een woninginspectie kunt aanvragen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning renoveren naar een label A/B/C huis. In de regel begint men altijd met isoleren. Zo realiseer je een setting waarbij het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. In het vervolgtraject leg je de nadruk op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Op deze website lees je ook meer over Energielabel B.

Tip: Via het platform https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – duidelijke verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

Het belang van een zuinig energielabel woning Mildam

 • Een energiezuinig huis en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een comfortabel wooncomfort: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een huis met het milieulabel A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt profiteren van veel subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Mildam kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2009 – 2024Energieneutrale woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2001 – 2006Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1988 – 2000driedubbel of HR+++ glas met zonnepanelen.
Label D1976 – 1984Kijk of je de thermische schil van het huis kunt verbeteren.
Label E1967 – 1976Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren + zonnepanelen.
Label F1946 – 1968Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1927Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Woningisolatie

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een woning met een laag verbruik. Dankzij goede isolatie voorkom je dat gewonnen warmte de woning ontglipt. Dankzij isolatie gaan de stookkosten direct omlaag en geniet je van een comfortabele leefomgeving. Waar je moet starten wordt bepaald door hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar van het huis is vaak een goede indicator hiervoor. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. Hieronder check je de gemiddelde besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een standaard hr combiketel.

Type isolatiePrijsBesparing gas (m3)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3200 – €55001120 m3€762
Vloerisolatie€1100 – €3900250 m3€170
Spouwmuurisolatie€1450 – €2150900 m3€612
HR++ glas€1750 – €2700410 m3€278,8
De totale kosten en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Indien je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het aan te raden dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een comfortabel klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een gezond wooncomfort zonder veel energieverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Losse ventilatieunit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Alternatief voor CV-ketel

De centrale verwarming is voor veel mensen een kostenpost. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Kies voor zonnepanelen

Nadat je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De stroom die je nu nodig hebt kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten installeren. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €4600 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Hiervoor krijg je dezelfde prijs als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-mildam-8454

Energielabel bedrijfspanden en gebouwen

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De regelgeving geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, zwembaden, hotels, en publieke gebouwen zoals gemeentehuizen. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoor? In dit scenario moet het gebouw met ingang van 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Tevens moeten winkels en bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel G.

 • Bij de notariële overdracht van een kantoorgebouw moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor loodsen en productiehallen is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten met ingang van 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes van minimaal 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe energiezuiniger, hoe beter het woninglabel van je huis is. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A of B (laag verbruik) en gaat verder tot F en G (zeer hoog verbruik).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, op het moment je een woning in de verkoop of verhuur wil doen moet je inzicht bieden in welk energielabel de woning heeft. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Doe je dit niet, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een officieel label moet je een bevoegde energiedeskundige in Mildam laten langskomen. Op www.Qbis.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Een expert zal thuis langskomen en berekent de energieprestatie van de woning. Hij of zij kiest het label het registreert het definitieve label in de EP-online database. Ze versturen dit documenten via de mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Heerenveen).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De expert kijkt naar de leeftijd van de woning, woningtype, oppervlakte en ook naar specifieke zaken als ramen en kozijnen, de manieren van isoleren, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Met deze complete analyse wordt gecalculeerd hoeveel energie nodig is voor het opwarmen en koelen van jouw woning en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Vervolgens wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Hoe duur is een energielabel?
De prijzen van het energielabel liggen tussen de €200,00 – €390,00. De investering is afhankelijk van het woonoppervlakte, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Mildam is het voordeligst te realiseren door een aantal energieadviseur te vergelijken die werkzaam zijn in de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige score te bekijken kan je een kijkje nemen op www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer jouw postcode (8454) plus het huisnummer in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Waarschuwing: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief huislabel. Wacht niet langer: energielabel huis Mildam opvragen.

Plaats een reactie