Energielabel Oranjewoud

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Oranjewoud? Per 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Dit document toont hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt praktische verbetermogelijkheden om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Oranjewoud verplicht. Op ons energielabel-platform lees je alle benodigde info over het aanvragen van jouw keurmerk. In aanvulling daarop is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en kan je aan de slag met handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A of B (laag verbruik) t/m F of G (erg onzuinig).
 • Vroeger kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Oranjewoud die de hele woning bekijkt en het label bepaalt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €155,00 – €395,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Oranjewoud

Het energielabel vertelt iets over de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle mensen met een woning hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Wanneer het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sinds kort werkt men met een nieuwe bepalingsmethode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet dus een officiële energieadviseur laten komen. Deze energie-deskundige huur je als het ware in en neemt de woning op. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In het stappenplan hieronder bieden wij informatie over hoe jij het voordelig energielabel in Oranjewoud regelt.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (8453) om een erkend deskundige in Oranjewoud te traceren.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Maak een keuze voor een energiedeskundige en plan een afspraak in. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie van de woning kunt laten zien. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek van de deskundige

  Een erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en berekent de energieprestatie van de woning. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Oranjewoud maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de calculatie is afgerond krijg jij per mail een PDF van het label met alle resultaten en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en kan je overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

De actuele kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €145,00 en €380,00. In het bijgesloten overzicht bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Oranjewoud. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Je vind hier ook adviseurs in Nieuweschoot, Oudeschoot, Terband, Oude Willem en Wateren. De tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. de volgende aspecten.

 1. Het soort woning (vrijstaand, appartement, hoekwoning, villa, tussenwoning).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Categorie huisWoonoppervlakteGeschatte kosten
Appartementje55 m2€ 168,00
Rijtjeshuis110 m2€ 214,00
Geschakelde woning165 m2€ 275,00
Losse woning180 m2€ 368,00
Kostenoverzicht woninglabel Oranjewoud.

De beste energieadviseurs in Oranjewoud vergelijken

Deze week dit definitief energielabel aanvragen? In dat geval moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Oranjewoud. De website om deze inspecteur op te zoeken is CentraalregisterTechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. In het register tref je deskundige inspecteurs (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding doorzoek je hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je gemakkelijk een woninglabel kunt aanvragen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met slimme energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning vergroenen tot een “groen” label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Daarmee zorg je ervoor dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Op het moment dat de isolatie goed is ga je aan de slag met het zelf energie opwekken. Lees hier ook meer informatie over Energielabel A / A++.

Advies: Via de website van de overheid https://www.verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Oranjewoud

 • Een energiezuinig huis met een lage energierekening.
 • Een gezond leefklimaat: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • De overheid verstrekt veel subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Oranjewoud kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2009 – 2024All-electric warmtepomp voor nul-op-de-meter.
Label B2000 – 2007Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1988 – 2001Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1971 – 1980De cv ketel vervangen voor een combiketel.
Label E1970 – 1977Vloer, dak en muren isoleren en zonnepanelen.
Label F1946 – 1965Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.
Label Gt/m 1944Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk adviseurs en vraag het nog deze week aan

Woning isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een duurzame woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak verhinder je dat de warmte in de woning de woning ontglipt. Met isolatie gaan de stookkosten direct omlaag en geniet je van een prettige leefomgeving. Waar je moet beginnen heeft te maken met de Rd-, Rc en lambdawaarde. De leeftijd van de woning zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of warmtescan kan de probleempunten goed blootleggen. In de tabel hieronder bieden wij de gemiddelde besparingen bij een normale eengezinswoning met een hr ketel.

Type isolatieTarievenGasbesparingBesparing p/jaar
Dakisolatie€3000 – €57001115 m3€747
Vloerisolatie€1700 – €4000245 m3€164
Spouwmuurisolatie€1200 – €2050895 m3€600
HR++ glas€1800 – €2600405 m3€271,35
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat de isolatie in huis voldoende is, moet je erop letten dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam wooncomfort. Slim en zuinig ventileren betekent een optimaal klimaat in huis, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Losse ventilatieunit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

CV-ketel vervangen

De centrale verwarming kost in de meeste huizen veel gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron om je woning warm te stoken zonder gas. Hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: een woning verwarmen met energie uit lucht, bodem of grondwater.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Investeer in zonnepanelen

Als je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je zelf genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €5100 en heb je terugverdiend binnen 7 jaar.
 • De stroom die over is en je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-oranjewoud-8453

Energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand vanaf 50m2. De verplichting is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sportgebouwen, winkelcentra, en openbare panden zoals stations. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorplekken? In dat geval moet het pand vanaf 2023 minimaal een energielabel C hebben. Bovendien moeten ondernemingen die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van 250m2 of groter het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Lees ook meer over Energielabel F.

 • Bij officiële transactiemomenten van een kantoorpand is een energielabel verplicht.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor schuren en garages geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten in 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In openbare gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning. Hoe energiezuiniger, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A/B (erg zuinig) tot de rode labels F en G (slecht voor het milieu).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als je een gebouw zal gaan verhuren of verkopen dan moet je laten zien welk energielabel het huis toegekend is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Is er geen geregistreerd label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een definitief label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Oranjewoud langs laten komen. Op de website QBIS.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. De expert komt langs en zal het huis volledig inspecteren. Deze specialist komt met een eindoordeel en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Heerenveen).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De deskundige analyseert het bouwjaar van het huis, woningtype, de grootte en andere aspecten als type glas, hoe de woning geïsoleerd is, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Met deze details berekent hij of zij hoeveel energie nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van woonunit en wat het aandeel van duurzame energie is. Tenslotte zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De kosten van een energielabel komen uit tussen de €120,00 en €450,00. De investering ligt aan type woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Oranjewoud kun jij het beste doen door vele aanbieders onder elkaar te zetten die actief zijn in de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit te bekijken ga je naar de overheidswebsite energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en vul de postcode (8453) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Let op: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief label. Ga direct aan de slag: energielabel huis Oranjewoud opvragen.

Plaats een reactie