Energielabel Nieuwehorne

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Nieuwehorne? Sinds 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Het certificaat indiceert hoe zuinig jouw woning is en biedt nuttige maatregelen om het nog zuiniger te maken. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Nieuwehorne verplicht. Op dit informatieplatform communiceren wij aanvullende info over het regelen en aanvragen van een certificaat. Bovendien is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en tref je hier handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is noodzakelijk bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A of B (zeer milieuvriendelijk) t/m F en G (rood, hoog verbruik).
 • Voorheen kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Nieuwehorne die de kenmerken van de woning bekijkt en het label vaststelt.
 • Het keurmerk – incl. verbetermogelijkheden – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €175,00 en €380,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Nieuwehorne

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle mensen met een woning ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Indien je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds kort werkt men met een nieuwe bepalingsmethode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet om die reden een gecertificeerde energieadviseur laten langskomen. Deze energie-specialist moet fysiek bij je thuis komen en berekent de energieprestatie van de woning. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. In het stappenplan hieronder bekijk je hoe je een voordelig energielabel in Nieuwehorne regelt.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle bekwame energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Zoek op postcode (8414) om een erkend deskundige in Nieuwehorne te vergelijken.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Informeer bij een deskundige en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is handig als je de belangrijke informatie van de woning paraat hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Het onderzoek

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Nieuwehorne rekent alles door, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na registratie sturen ze een PDF op van het document met alle resultaten en opties om de woning zuiniger te maken. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je laten zien wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de laagste prijs

De kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel liggen tussen de €110,00 en €435,00. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Nieuwehorne. Direct een offerte? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Check ook adviseurs in Oudehorne, Hoornsterzwaag, Jubbega, Hemrik en Lippenhuizen. De offerte kosten hangen af van meerdere zaken.

 1. Het woningtype (appartement, villa, tussenwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Categorie woningGrootteKostprijs
Appartementje50 m2€ 167,00
Tussenwoning115 m2€ 225,00
Twee-onder-een kap140 m2€ 284,00
Losse woning195 m2€ 375,00
Geschatte kosten woninglabel Nieuwehorne.

Bekwame energieadviseurs in Nieuwehorne vergelijken

Zo snel mogelijk het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te realiseren heb je nodig een erkend deskundige energielabel Nieuwehorne. De website om betrouwbare specialisten in te huren is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Hier staan alle namen en gegevens van gecertificeerde vakmannen (BRL9500). Voor jouw gemak vind je in onze vergelijkingstabel verschillende (lokale) adviseurs waar je eenvoudig een woninginspectie kunt aanvragen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verbouwen naar een label A/B/C huis. De basis is altijd een goede isolatie. Daarmee weet je zeker dat de warmte ook echt in de woning blijft. Bij de stappen daarna kijk je pas naar eigen energieopwekking. Op deze website lees je ook meer over Energielabel voor bedrijfspand.

Tips: Via het platform Verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Het belang van een zuinig energielabel woning Nieuwehorne

 • Een zuinige woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een gezond wooncomfort: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Het woninglabel A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt profiteren van forse subsidies wanneer je er voor kiest om je woning te verduurzamen.
 • De energiecoach in Nieuwehorne is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2013 – 2024Verduurzaam onzuinige apparaten en kiest voor een WTW.
Label B2001 – 2005Plaatsen van zonnepanelen en/of een warmtepomp.
Label C1983 – 2003Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1972 – 1983Kies voor een grondige isolatie van de vloeren.
Label E1968 – 1978Een moderne HR-ketel, zonnepanelen en isoleren.
Label F1950 – 1965HR-ketel en isolatie.
Label Gt/m 1945Vooral dubbelglas en isolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk de aangesloten adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Isolatie van je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een energiezuinige woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat gewonnen warmte verloren gaat. Zo gaan de stookkosten direct omlaag en profiteer je van een aangenaam binnenklimaat. Waar je moet beginnen is vooral afhankelijk van de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het bouwjaar geeft een aardige indicatie. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In het schema hierna tref je de gemiddelde besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een standaard hr combiketel.

Type isolatiePrijzenBesparing (gas)Energiebesparing
Dakisolatie€3400 – €56001015 m3€700
Vloerisolatie€1100 – €3800345 m3€238
Spouwmuurisolatie€1200 – €2150795 m3€549
HR++ glas€1800 – €2850520 m3€358,8
Investering en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Als de isolatie in huis voldoende is, is het belangrijk dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is cruciaal voor een aangename leefomgeving. Slim en zuinig ventileren houdt in een prettige leefomgeving waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: gemakkelijk in elke kamer frisse lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Woning gasloos verwarmen

Een huis verwarmen vraagt veel energie (en geld). Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In onderstaande lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Voordelen zonnepanelen

Nadat je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. Deze stroom kan je zelf genereren door zonnepanelen te laten leggen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4100 en verdien je terug in gemiddeld 6 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Daarvoor krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-nieuwehorne-8414

Alles wat je moet weten over een zakelijk energielabel

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De regelgeving geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, universiteiten, horeca, en openbare gebouwen zoals verpleeghuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoor? Dan moet het pand per 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Ook moeten ondernemingen die gevestigd zijn in publieke gebouwen van 250m2 of groter het energielabel actief en transparant delen, zoals in de ontvangsthal. Lees ook meer over Voorlopig energielabel.

 • Bij overdracht of oplevering van kantoorpanden moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor industriële bedrijfspanden geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten met ingang van 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In grotere openbare ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De energie-index loopt van energielabel A of B (zuinig) tot de rode labels F en G (niet duurzaam).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning in de verkoop of verhuur wil doen moet jij duidelijk kunnen maken wat het label is van jouw huis is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Doe je dit niet, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor een definitief label moet je een bevoegde energiedeskundige in Nieuwehorne laten langskomen. Via het platform QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Deze specialist komt bij je thuis en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. De adviseur beslist uiteindelijk wat het label moet worden en registreert deze in de database EP-Online. Je krijgt een email met alle documenten en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Heerenveen).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een deskundige kijkt naar het bouwjaar van het gebouw, het type huis, m2 woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals kozijnen (hout/kunststof) + ramen, het soort isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Middels deze documentatie kan worden berekend hoeveel gas en stroom benodigd is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van woonunit en wat het aandeel van duurzame energie is. Op basis hiervan wordt het labelletter geregistreerd.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De tarieven van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €160,00 en €395,00. De totale kostprijs heeft te maken met het type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Nieuwehorne is over het algemeen gunstiger door enkele energieadviseur te gaan vergelijken die hun werkgebied hebben liggen rondom de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Daarvoor bezoek je www.energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul de postcode (8414) plus het huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Belangrijk: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen geldig document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitieve status. Bekijk het direct online: energielabel huis Nieuwehorne opvragen.

Plaats een reactie