Energielabel Hoornsterzwaag

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Hoornsterzwaag? Sinds een aantal jaren moet elke woning een energielabel hebben. Het document vertelt hoe energiezuinig een woning is en toont handige opties om het energieverbruik terug te dringen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Hoornsterzwaag verplicht. Op Energielabelprijzen.nl ontdek je praktische info over het checken en aanvragen van het certificaat. In aanvulling daarop is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en bieden wij tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A of B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F en G (zeer hoog verbruik).
 • Vroeger was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Hoornsterzwaag die jouw hele huis bekijkt en het label registreert.
 • Het label – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost je ongeveer tussen de €180,00 – €425,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hoornsterzwaag

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle Nederlanders met een huis hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. In de situatie waarbij het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan heb je een definitief energielabel nodig. Met ingang van 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet om die reden een bevoegde energieadviseur thuis laten komen. Deze expert zal thuis langskomen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In het gedeelte hieronder bekijk je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Hoornsterzwaag moet regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl bekijk je alle bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Vul je postcode in (8412) om een erkend deskundige in Hoornsterzwaag te contacteren.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Neem contact op met adviseur en stem samen een geschikt moment af. Het is handig als je zoveel mogelijk informatie van het huis kunt laten zien. Met name bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Bezoek op locatie

  Zo’n erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de inspectie van de woning te doen. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Hoornsterzwaag rekent alles door, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Online label inzien

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest krijg jij per mail een PDF van het vastgestelde label met een toelichting en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je te overhandigen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Vind de beste energieadviseurs en regel het snel

Kosten definitief energielabel vergelijken

De totale investeringen voor een definitief energielabel schommelen tussen de €200,00 en €350,00. In de onderstaande tabel tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Hoornsterzwaag. Meteen aan de slag? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Zoek ook adviseurs in Jubbega, Hemrik, Lippenhuizen, Terwispel en Tijnje. De offerte prijzen worden gecalculeerd a.d.h.v. verscheidene factoren.

 1. Het soort huis (appartement, vrijstaand, villa, twee-onder-een kap, tussenwoning).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Categorie huisGrootteOnkosten
Appartement70 m2€ 169,00
Tussenwoning110 m2€ 225,00
2-onder-1-kap145 m2€ 278,00
Vrijstaand175 m2€ 360,00
Kostenoverzicht woninglabel Hoornsterzwaag.

De beste energieadviseurs in Hoornsterzwaag vergelijken

Binnenkort dit definitief energielabel aanvragen? In dat geval heb je nodig een erkend deskundige energielabel Hoornsterzwaag. Het platform om deze inspecteur op te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Hierin doorzoek je officiële vakmannen (BRL9500). Voor een voordelige keuze tref je in de tabel hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je zonder gedoe een milieulabel kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning vergroenen tot een label A/B/C huis. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Daarmee zorg je ervoor dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je aan de slag met eigen energieopwekking. Lees hier ook meer informatie over G energielabel.

Advies: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Hoornsterzwaag

 • Een zuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Extra comfort in huis: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een label B- of A woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Er gelden zeer aantrekkelijke subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Hoornsterzwaag kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2012 – 2024Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B1998 – 2007Het laten plaatsen van een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1983 – 2003HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1976 – 1981Isolatie van de begane grondvloer.
Label E1969 – 1975Isoleren en het plaatsen van dubbel glas / zonnepanelen.
Label F1947 – 1965Nieuwe ketel en isoleren.
Label Gt/m 1925Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vind de goedkoopste aanbieder en vraag snel jouw energielabel aan

Isoleer je woning

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een woning met een laag verbruik. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak voorkom je dat de warmte in de woning verloren gaat. Hiermee worden de stookkosten een stuk gunstiger en realiseer je een fijn en comfortabel binnenklimaat. Waar je als eerste moet beginnen ligt aan de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat zien of en waar een woning warmte verliest. In onderstaand schema doorzoek je de potentiële besparing in het geval van een eengezinswoning met een hoogrendementsketel.

Manier van isolerenKostenBesparing gas (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3600 – €50001005 m3€673
Vloerisolatie€1900 – €3800335 m3€224
Spouwmuurisolatie€1450 – €2450785 m3€526
HR++ glas€1850 – €2500510 m3€341,7
Kosten en baten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Indien jouw woning goed geïsoleerd is, is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is belangrijk voor een comfortabel binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettig leefklimaat waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelend rooster: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Een huis verwarmen vraagt veel energie (en geld). Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron om je woning warm te stoken zonder gas. In de lijst hieronder bekijk je de meeste populaire optie.

 • Moderne HR-combiketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: verwarmingssysteem dat samenwerkt met de normale gas cv-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: het hele huis verwarmen met stroom (stand-alone warmtepomp).
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen installeren

Wanneer je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde energie kan je schoon en duurzaam opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost zo’n €4500 en verdien je terug in 7 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-hoornsterzwaag-8412

Alles wat je moet weten over een zakelijk energielabel

Elk kantoor heeft een energielabel nodig in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De verordening is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, onderwijspanden, winkels, en openbare gebouwen zoals stadions. Is het pand 100m2 of groter, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorplekken? In dat kader moeten deze panden per 2023 minimaal energielabel C hebben. Verder moeten bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes van 250m2 of groter het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld naast de receptie. Op deze website vind je ook alles over Verplichting energielabel.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke panden is een energielabel verplicht.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (minimaal 50% als kantoor) moeten binnenkort (2023) verplicht milieulabel C hebben.
 • In grote publieke gebouwen van meer dan 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft een beeld van hoe energiezuinig een huis is. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, des te groener je woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A of B (duurzaam) tot en met F en G (niet duurzaam).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur gaat zetten moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel de woning heeft. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Ontbreekt het label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe vraag je een label aan?
Daarvoor moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Hoornsterzwaag langs laten komen. Op www.Qbis.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. Deze expert bezoekt jou op locatie en doorloopt een lange lijst met punten. De deskundige bepaalt het uiteindelijke label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Ze versturen dit documenten via de mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Heerenveen).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De deskundige inspecteert het bouwjaar van de woning, het soort woning, woonoppervlakte en overige onderdelen als soort glas, de isolatiewerkzaamheden, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze complete analyse wordt gecalculeerd wat de benodigde energie capaciteit is voor het verwarmen en koelen van jouw huis en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Hierna zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Hoe duur is een energielabel?
De onkosten van een energielabel liggen vaak tussen de €165,00 – €395,00. De definitieve prijs ligt aan het type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hoornsterzwaag kan je goedkoper doen door velerlei energieadviseur te contacteren die werken in en rondom de provincie Friesland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien kan je een kijkje nemen op www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer de postcode (8412) en huisnummer in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Belangrijk: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief huislabel. Wacht niet langer: energielabel huis Hoornsterzwaag opvragen.

Plaats een reactie