Energielabel Westerland

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Westerland? Sinds 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit label toont hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft nuttige verbetermogelijkheden om de energierekening verder terug te dringen. Ga je je huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Westerland verplicht. Op ons energielabel-platform tref je uitgebreide informatie over het aanvragen van een nieuw keurmerk. Bovendien bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en tref je hier handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Het is een verplichting bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 niveau’s: Energielabel A/B (heel zuinig) t/m F/G (erg onzuinig).
 • In het begin kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Westerland die de woning ter plaatse opneemt en het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief een rapport met adviespunten – heeft een prijs van tussen de €135,00 & €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Westerland

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle woningeigenaar verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Als het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan heb je een definitief energielabel nodig. Vanaf 2021 is er een nieuwe methode die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet nu een erkend deskundige energieadviseur thuis uitnodigen. Deze energie-adviseur moet fysiek bij je thuis komen en neemt de woning op. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het volgende overzicht bieden wij informatie over hoe jij een voordelig energielabel in Westerland aanvraagt.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (1778) om een erkend deskundige in Westerland te contacteren.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Ga vervolgens verder naar een adviseur en probeer een afspraak in te plannen. Het is belangrijk dat je alle essentiële informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Inventarisatie

  Een erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en neemt de woning op. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Westerland maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest ontvang je digitaal een PDF van het keurmerk met daarbij de specificaties en verbeterpunten van de woning. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet jij kunnen tonen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Check alle energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Kosten definitief energielabel vergelijken

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel schommelen tussen de €150,00 – €380,00. In de onderstaande tabel vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Westerland. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Hippolytushoef, Middenmeer, Slootdorp, Kreileroord en Wieringerwerf. De prijzen komen tot stand door een aantal zaken.

 1. Het type huis (vrijstaand, appartement, twee-onder-een kap, hoekwoning, villa).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Categorie huisOppervlakteOnkosten
Appartement75 m2€ 167,00
Rijtjeshuis120 m2€ 224,00
2-onder-1-kap155 m2€ 284,00
Losse woning200 m2€ 363,00
Prijzen woninglabel Westerland.

Deskundige energieadviseurs in Westerland vergelijken

Binnenkort zo’n definitief energielabel aanvragen? Op dat moment contacteer je een erkend deskundige energielabel Westerland. De officiële website om betrouwbare specialisten in te huren is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. In deze database doorzoek je gecertificeerde vakmannen (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding bekijk je in de lijst hieronder diverse (landelijke) experts waar je zonder gedoe een certificaat kunt regelen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning updaten naar een huis met label A of B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Zo realiseer je een setting waarbij de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Pas als het huis goed geïsoleerd is verleggen we de focus op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Of klik door voor meer informatie over D energielabel.

Let op: Via de website van de overheid Verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Westerland

 • Een energiezuinig huis met een lage energierekening.
 • Een prettig wooncomfort: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een energielabel A of B woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt gebruik maken van interessante subsidies wanneer je er voor kiest om je woning te verduurzamen.
 • De energiecoach in Westerland kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2009 – 2024All-electric warmtepomp voor nul-op-de-meter.
Label B2002 – 2009Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1988 – 2001Kies voor nieuw glas, installeer zonnepanelen en isoleer het dak.
Label D1974 – 1984Laat warmtescan doen voor laatste isolatie kansen.
Label E1970 – 1974Plaatsen van zonnepanelen en isolatie.
Label F1951 – 1965Isoleren van de gehele woning.
Label Gt/m 1930Dak-, gevel-, en vloerisolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk aanbieders en regel het binnen 1 week

Isoleren

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een warme en zuinige woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak voorkom je dat gewonnen warmte de woning ontglipt. Zo zullen de stookkosten verminderen en krijg je een gezonde leefomgeving. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is vooral afhankelijk van de huidige mate van isolatie. Het jaar waarin het huis is gebouwd is vaak een goede indicator hiervoor. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In de tabel hieronder bekijk je de mogelijke besparingen voor een doorsnee woning met een hr ketel.

Type isolatieInvesteringBesparing gas (jaar)Besparing p/jaar
Dakisolatie€4000 – €50001155 m3€843
Vloerisolatie€1200 – €3100400 m3€292
Spouwmuurisolatie€1100 – €2350890 m3€650
HR++ glas€1750 – €2650440 m3€321,2
De totale kosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Als een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet de focus liggen op het feit dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een comfortabel leefklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een gezonde leefomgeving zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelend rooster: gemakkelijk in elke kamer frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: wint warmte terug uit ventilatielucht om je huis te verwarmen.

CV-ketel vervangen

De verwarming in een huis kost het meeste energie. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In de volgende opsomming vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: een mooi tussenoplossing voor duurzamer verwarmen.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Investeer in zonnepanelen

Zodra je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier opwekken met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost om en nabij de €5300 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat naar het net (salderen). Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-westerland-1778

Energielabel voor bedrijfspanden

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze noodzaak richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, scholen, pensions, en publieke gebouwen zoals gemeentehuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorplekken? Dan moet het gebouw begin 2023 minimaal een energielabel C hebben. Ook moeten organisaties die actief zijn in openbare gebouwen van 250m2 of groter het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook informatie over Energielabel voor bedrijfspand.

 • Bij overdracht of oplevering van een bedrijfspand moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor schuren en garages is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten vanaf 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel zegt iets over de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe gunstiger het woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A of B (duurzaam) en gaat door tot F en G (erg onzuinig).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, wanneer jij het huis in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je kunnen aantonen wat het definitieve energielabel is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Is er geen label bekend, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Hiervoor moet je een deskundige energiedeskundige in Westerland thuis laten langskomen voor een onderzoek. Door middel van QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. De inspecteur komt bij je thuis en analyseert hoe de staat van het huis is. De adviseur bepaalt het uiteindelijke label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Ze versturen dit documenten via de mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Hollands Kroon).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De deskundige checkt het jaar waarin het gebouw is neergezet, woningtype, m2 woonoppervlakte en overige onderdelen als wat voor glas er in de ramen zit, de toegepaste isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Op basis daarvan wordt opgesteld wat de benodigde energie capaciteit is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van woonunit en welk percentage zelf opgewekt wordt. Uiteindelijk zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De prijzen van een energielabel komen uit tussen de €175,00 & €425,00. De investering heeft te maken met de grootte van de woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Westerland doe je door enkele energie-inspecteurs te gaan vergelijken die actief zijn rondom de provincie Noord-Holland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige score te bekijken bezoek je de overheidswebsite energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer jouw postcode (1778) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Kijk uit: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officieel document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief huislabel. Bekijk het direct online: energielabel huis Westerland opvragen.

Plaats een reactie