Energielabel Meierijstad

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Meierijstad? Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Het document geeft een indicatie van hoeveel energie jouw woning verbruikt en toont gerichte opties om de woning duurzamer te laten worden. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Meierijstad verplicht. Op deze pagina communiceren wij nuttige informatie over de aanvraag van een nieuw certificaat. Verder is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en bekijk je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A/B (maximaal zuinig) t/m F of G (hoog energieverbruik).
 • De afgelopen jaren kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Meierijstad die de hele woning bekijkt en het label registreert.
 • Het informatielabel – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €140,00 – €415,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Meierijstad

Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle mensen met een woning verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Wanneer het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet verplicht een gecertificeerde energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-adviseur komt langs en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In onderstaand gedeelte check je hoe je een voordelig energielabel in Meierijstad kunt regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Zoek op postcode (5464) om een erkend deskundige in Meierijstad te traceren.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Kies een adviseur en kies een dag en tijdstip. Het is belangrijk dat je alle essentiële gegevens van de woning hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Bezoek en berekening

  De erkend energiedeskundige komt thuis langs en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Meierijstad stelt het label vast en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Nieuwe label opvragen

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvangt men per email een PDF van het vastgestelde label met daarbij de specificaties en een rapport met adviespunten. Het label is 10 jaar geldig en dien je te overhandigen bij de verkoop van de woning. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Vind de beste energieadviseurs en vind de laagste prijs

Prijzen van een definitief energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €110,00 & €445,00. In het schema hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Meierijstad. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Mill en Sint Hubert, Cuijk, Boekel, Gemert-Bakel en Landerd. De geschatte kosten wordt bepaald door de volgende factoren.

 1. Hoe groot het huis is (tussenwoning, villa, twee-onder-een kap, vrijstaand, appartement).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Soort woningGroottePrijzen
Studio/Appartement65 m2€ 173,00
Rijtjeshuis115 m2€ 217,00
Hoekwoning145 m2€ 277,00
Vrijstaand195 m2€ 358,00
Kostenoverzicht woninglabel Meierijstad.

Alle energieadviseurs in Meierijstad vergelijken

Wil jij snel je definitief energielabel aanvragen? In dat geval heb je nodig een erkend deskundige energielabel Meierijstad. De website om deze vakmannen te treffen is CentraalregisterTechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Op deze plek kom je in contact met officiële specialisten (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding doorzoek je hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je direct een woninglabel kunt aanvragen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je huis duurzamer maken in 4 stappen

Gebruikt jouw woning veel energie, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verbouwen naar een groen label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Daardoor is het zeker dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. Pas als het huis goed geïsoleerd is wordt het pas interessant om te kijken naar zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Of klik door voor meer informatie over Energielabel geldigheid.

Let op: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het beantwoorden van wat vragen – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Meierijstad

 • Een zuinig huis met een lagere energierekening.
 • Een aangenaam binnenklimaat: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een woning met label A of B stoot minder CO-2 uit.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Je kunt gebruik maken van diverse subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Meierijstad kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2012 – 2024Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B1997 – 2006De woning verwarmen met een warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1987 – 2001Laat de muren en het dak goed isoleren (en plaats zonnecellen).
Label D1976 – 1983Verdere isolatie, HR++ glas en HR107 combiketel.
Label E1965 – 1974Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1948 – 1969Vloer, dak en muren isoleren.
Label Gt/m 1929Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk alle specialisten en vraag het nog deze week aan

Woningisolatie

Isolatie is altijd de basis van een energiezuinig huis. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat de gerealiseerde warmte de woning ontglipt. Zo zullen de stookkosten verminderen en heb je een prettig wooncomfort. Waar je als eerste moet beginnen ligt aan de huidige isolatiewaarden. Het bouwjaar van het huis zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. Hieronder krijg je inzicht in de gemiddelde besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoog rendement ketel.

Soort isolatiePrijsBesparing gas (m3)Besparing
Dakisolatie€3900 – €57001000 m3€660
Vloerisolatie€1100 – €4000410 m3€271
Spouwmuurisolatie€1350 – €2100890 m3€587
HR++ glas€1750 – €2900365 m3€241
Tarieven en besparingen van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Als de isolatie in huis voldoende is, moet je er zorg voor dragen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een optimaal klimaat in huis zonder veel energieverlies.

 • Winddrukgeregelde roosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en verwarmt de CV-ketel voor.

Alternatieven van de CV-ketel

De verwarming in een huis is een kostbare aangelegenheid. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Overweeg een groen alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. Onderstaand kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Nieuwe HR107 ketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een duurzame lucht-warmtepomp met CV-ketel ondersteuning.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Zonnepanelen aanschaffen

Zodra je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost zo’n €5400 en verdien je terug in 8 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Hiervoor ontvang je hetzelfde tarief als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-meierijstad-5464

Energielabel bedrijfspanden en gebouwen

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij verkoop, verhuur en oplevering van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze verplichting is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, universiteitsgebouwen, showrooms, en publiek toegankelijke panden zoals ziekenhuizen. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoor? Dan moet het pand vanaf 2023 ten minste energielabel C hebben. Tevens moeten organisaties die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook informatie over C energielabel.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een kantoorpand moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor panden met een industriefunctie is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten per 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke gebouwen vanaf 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel zegt iets over de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe groener het label. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A & B (zuinig) en loopt op tot F of G (ontzettend onzuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis wilt verkopen of verhuren dan moet je aantonen wat de huidige energie staat van de woning is. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een officiële energiedeskundige in Meierijstad langs laten komen. Op www.Qbis.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. De expert zal thuis langskomen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De deskundige maakt de berekening, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. De dossierstukken krijg je per mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Meierijstad).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een specialist controleert het bouwjaar van het huis, het soort gebouw, de grootte en andere aspecten als soort glas, mate van isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze complete analyse kan worden berekend hoeveel energie nodig is voor het verwarmen en koelen van het object en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Tenslotte zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De prijzen van een energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €190,00 – €365,00. De uiteindelijke prijs wordt berekend a.d.h.v. type woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Meierijstad kun jij het beste doen door verscheidene adviesbedrijven te contacteren die actief zijn rondom de provincie Noord-Brabant.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om jouw huidige label in te zien kan je het beste gaan naar de website www.energielabel.nl. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (5464) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Waarschuwing: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief woninglabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Meierijstad opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie