Energielabel Mantinge

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Mantinge? Vanaf 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Dit keurmerk vertelt hoe milieuvriendelijk een huis is en toont handige maatregelen om het energieverbruik terug te dringen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Mantinge verplicht. Op Energielabelprijzen.nl ontdek je uitgebreide info over de aanvraag van een nieuw keurmerk. Daarnaast is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en tref je hier handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is een vereiste bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (zeer zuinig) t/m F & G (heel onzuinig).
 • Tot 2020 kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Mantinge die jouw hele huis bekijkt en het label vaststelt.
 • Het certificaat – incl. verbetermogelijkheden – heeft een prijs van tussen de €140,00 & €390,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Mantinge

Het energielabel geeft een indicatie van de energieprestatie van een woning. Alle mensen met een woning kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, moet je het definitieve energielabel regelen. Per 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet verplicht een bevoegde energieadviseur laten komen. Deze deskundige moet fysiek bij je thuis komen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In het volgende overzicht leggen wij stap voor stap uit hoe je zo’n voordelig energielabel in Mantinge kunt aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle officiële energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Het beste kun je een postcode gebruiken (9436) om een erkend deskundige in Mantinge te traceren.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Maak een keuze voor een specialist en maak een afspraak. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie van de woning kunt laten zien. Denk aan bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  Deze erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Mantinge bepaalt het uiteindelijke label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Je label opzoeken

  Na registratie ontvang je digitaal een PDF van het vastgestelde label incl. de geconstateerde punten en een rapport met adviespunten. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je laten zien in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Alles weten over een particulier energielabel?

Bekijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Kosten definitief energielabel vergelijken

De prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €105,00 & €355,00. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Mantinge. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Vergelijk ook adviseurs in Bruntinge, Eursinge, Zwiggelte, Zuidveld en Westerbork. De tarieven worden berekend middels een aantal aspecten.

 1. Type woning (tussenwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap, hoekwoning, appartement).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Categorie woningM2 woonoppervlaktePrijzen
Appartementje75 m2€ 173,00
Tussenwoning115 m2€ 214,00
Twee-onder-een kap145 m2€ 282,00
Vrijstaand175 m2€ 351,00
Prijzen woninglabel Mantinge.

De beste energieadviseurs in Mantinge vergelijken

Makkelijk en voordelig dit definitief energielabel aanvragen? Daarvoor ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Mantinge. De juiste plek om een adviseur te vinden is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. In het register staan alle namen en gegevens van gecertificeerde deskundigen (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind je in onze vergelijkingstabel een aantal uitgelichte adviseurs waar je verrassend eenvoudig een certificaat kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag lagere energielasten en de energieprestatie verbeteren? Door middel van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning updaten naar een woning met label B. Aan de basis staat altijd isoleren. Op die manier is het zeker dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Pas als het huis goed geïsoleerd is leg je de nadruk op het zelf energie opwekken. Of klik door voor meer informatie over Bouwkundige keuring.

Let op: Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl zie je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Mantinge

 • Een duurzame woning en een structureel lage energierekening.
 • Een gezond wooncomfort: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label B of A is goed voor het milieu.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • De regering biedt interessante subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Mantinge kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2012 – 2022Laat een 100% elektrische warmtepomp installeren (van gas los).
Label B2001 – 2008Een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen laten leggen.
Label C1987 – 2002Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1971 – 1984Thermografische scan om isolatie te optimaliseren.
Label E1970 – 1975Dak-, gevel-, en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1946 – 1970Isolatie van vloer, dak en muren.
Label Gt/m 1943Vloer, dak en muren isoleren.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk de experts en vraag snel jouw energielabel aan

Woningisolatie

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een warme en zuinige woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak vermijd je dat gewonnen warmte je huis weer verlaat. Dankzij isolatie bespaar je op de maandelijkse stookkosten en krijg je een prettig wooncomfort. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is vooral afhankelijk van wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het bouwjaar vertelt al veel over de isolatiewaardes. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In het schema hierna check je de doorsnee besparing voor een doorsnee woning met een hoog rendement ketel.

Type isolatiePrijzenBesparing gas (jaar)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3600 – €51001140 m3€798
Vloerisolatie€1400 – €3600295 m3€207
Spouwmuurisolatie€1200 – €2500950 m3€665
HR++ glas€1800 – €2600520 m3€364
Kosten en baten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

In de situatie waarbij het huis al reeds correct geïsoleerd is, is het belangrijk dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is essentieel voor een aangename leefomgeving. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimale leefomgeving waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende roosters: Beperkt automatisch de luchttoevoer bij hogere windsnelheden.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost veel energie (vooral veel gas). Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In onderstaande lijst staan enkele van deze producten.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Zonnepanelen aanschaffen

Op het moment dat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. Deze energie kan je op een duurzame manier genereren door zonnepanelen te laten installeren. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4100 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat naar het net (salderen). Hiervoor krijg je dezelfde prijs als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-mantinge-9436

Energielabel voor bedrijfspanden

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De verplichting is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, sportgebouwen, winkelcentrums, en publiek toegankelijke panden zoals een gemeentehuis. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorplekken? In dat kader moet het pand vanaf 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Verder moeten bedrijven in publieke gebouwen vanaf 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website vind je ook alles over Energielabel lening.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfsruimte is een energielabel verplicht.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor panden met een industriefunctie geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten binnenkort (2023) verplicht milieulabel C hebben.
 • In grote publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft een indicatie van hoe energiezuinig een huis is. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe beter het woninglabel is. De energie-index loopt van energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) en gaat door tot de slechtste label F/G (niet milieuvriendelijk).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, in de situatie waarin je het huis in de verkoop of verhuur gaat zetten moet je inzicht bieden in wat de erkende deskundige van de woning vond. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Mantinge thuis laten langskomen voor een onderzoek. Op de website QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. De expert zal thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Deze expert kiest het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Midden-Drenthe).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een deskundige controleert het bouwjaar van de woning, het type gebouw, m2 woonruimte en andere eigenschappen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de mate van isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Met deze details kan worden berekend hoeveel energie nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van jouw huis en wat het aandeel van duurzame energie is. Tenslotte zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De prijzen van een energielabel schommelen tussen de €180,00 en €375,00. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van het woonoppervlakte, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Mantinge is het voordeligst te realiseren door veel energie-inspecteurs onder elkaar te zetten die diensten leveren binnen de provincie Drenthe.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige score te bekijken kan je een kijkje nemen op Energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul de postcode (9436) en huisnummer in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Let op: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en kan je dus niet gebruiken. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitieve status. Ga direct aan de slag: energielabel huis Mantinge opvragen.

Plaats een reactie