Energielabel Nieuw-Roden

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Nieuw-Roden? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit keurmerk indiceert hoe energiezuinig een woning is en toont praktische verbeterpunten om het energieverbruik te verlagen. Ga je je huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Nieuw-Roden verplicht. Op deze pagina vind je praktische informatie over hoe je het keurmerk aanvraagt. Daarnaast kan je hier energieadviseurs vergelijken en kan je aan de slag met concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A of B (laag verbruik) t/m F & G (zeer onzuinig).
 • Tot voor kort kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Je moet nu een afspraak maken met de energieadviseur in Nieuw-Roden die jouw woning opneemt en het label bepaalt.
 • Het informatielabel – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tussen de €185,00 – €370,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Nieuw-Roden

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningbezitters namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. In de situatie waarbij het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet om die reden een vakbekwame energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-deskundige huur je als het ware in en berekent de energieprestatie van de woning. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het stappenplan hieronder check je hoe jij een voordelig energielabel in Nieuw-Roden moet regelen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl vind je alle officiële energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Zoek op postcode (9311) om een erkend deskundige in Nieuw-Roden op te vragen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Selecteer een energie-specialist en kies een dag en tijdstip. Zorg dat je zoveel mogelijk gegevens van jouw huis paraat hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek op locatie

  De erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de inspectie van de woning te doen. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Nieuw-Roden stelt het label vast en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Nadat de calculatie is afgerond krijg jij per mail een PDF van het label inclusief alle kenmerken en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Het label is 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen aan een geïnteresseerde koper. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Alles weten over een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Gemiddelde kosten energielabel

De prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €150,00 – €375,00. In de bijgaande tabel vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Nieuw-Roden. Meteen aan de slag? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Alteveer, Roderesch, Lieveren, Roden en Zwagerbosch. De totale tarieven komen tot stand door verscheidene aspecten.

 1. Het type huis (vrijstaand, hoekwoning, villa, twee-onder-een kap, tussenwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
WoningM2 woonruimteKostprijs
Studio/Appartement65 m2€ 167,00
Rijtjeswoning125 m2€ 220,00
Geschakelde woning145 m2€ 271,00
Vrijstaand200 m2€ 368,00
Kostenoverzicht woninglabel Nieuw-Roden.

Erkend deskundige in Nieuw-Roden vergelijken

Goedkoop en snel je definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Nieuw-Roden. De website om een energieadviseur te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hier staan alle namen en gegevens van deskundige deskundigen (BRL9500). Voor een voordelige keuze vind jij in onze vergelijker een aantal betrouwbare partijen waar je gemakkelijk een afspraak kunt maken tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning vergroenen tot een label-B huis. Start altijd met de juiste isolatie. Zo realiseer je een setting waarbij de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. In de volgende stap kijk je pas naar het zelf energie opwekken. Of klik door voor meer informatie over G energielabel.

Noot: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – gerichte verbeteropties voor een groen energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Het belang van een zuinig energielabel woning Nieuw-Roden

 • Een energiezuinig huis met een lage energierekening.
 • Een optimaal leefklimaat: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een woning met label B of A draagt bij aan een beter milieu.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Er gelden aantrekkelijke subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Nieuw-Roden kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2014 – 2022Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B1997 – 2007Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1987 – 2001Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1976 – 1985Probeer te beginnen met een goede vloerisolatie.
Label E1968 – 1979Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1949 – 1967Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.
Label Gt/m 1932Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Bekijk alle adviseurs en ontvang nog deze week jouw label

Isoleren

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een warme en zuinige woning. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren verhinder je dat de warmte in huis de woning ontglipt. Dankzij isolatie gaan de stookkosten direct omlaag en dat leidt tot een gezond wooncomfort. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren hangt af van de huidige isolatiewaarden. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In onderstaand schema krijg je inzicht in de gemiddelde besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een normale hr combiketel.

Soort isolatieTarievenBesparing gas (m3)Besparing in €
Dakisolatie€3700 – €5600940 m3€696
Vloerisolatie€1400 – €3800295 m3€218
Spouwmuurisolatie€1250 – €2350750 m3€555
HR++ glas€1700 – €2700535 m3€395,9
Kosten en baten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Zodra de isolatie in huis voldoende is, moet de focus liggen op het feit dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is essentieel voor een aangename leefomgeving. Zuinig en slim ventileren betekent een prettig leefklimaat, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

De centrale verwarming is een kostbare aangelegenheid. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Kies voor een duurzaam alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. Hieronder staan enkele van deze producten.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of water en kan de woning verwarmen.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: natuurlijke stralingswarmte in een specifieke ruimte.

Zonnepanelen op het dak

Op het moment dat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De benodigde stroom kan je zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is er al vanaf €4000 en heb je terugverdiend binnen 6 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Daarvoor ontvang je dezelfde prijs als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-nieuw-roden-9311

Energielabel voor bedrijven

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De verplichting is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, universiteitsgebouwen, warenhuizen, en publieke panden zoals stadions. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimte? In dat geval moet het pand vanaf 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Bovendien moeten organisaties in publieke gebouwen van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Je kunt hier ook meer lezen over Verplichting energielabel.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten binnenkort (2023) beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In openbare gebouwen van meer dan 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A/B (duurzaam) en kan oplopen tot F en G (erg onzuinig).

Is het energielabel verplicht?
Ja, wanneer jij het huis in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je aantonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Beschik je niet over een label, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Voor een erkend label moet je een bekwame energiedeskundige in Nieuw-Roden uitnodigen. Aan de hand van QBIS.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Een deskundige komt langs en bekijkt de huidige staat van de woning. De deskundige maakt de berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Ze versturen dit documenten via de mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Noordenveld).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een vakman kijkt naar het bouwjaar van het gebouw, het type woning, grootte van de woning en overige onderdelen als type glas, de isolatiewerkzaamheden, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. D.m.v. van deze gegevens wordt gecalculeerd wat de totale energiebehoefte is voor het verwarmen en koelen van jouw woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Uiteindelijk wordt het labelletter geregistreerd.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De kosten van je energielabel variëren tussen de €190,00 & €395,00. De prijsindicatie is afhankelijk van de omvang van de woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Nieuw-Roden kan jij doorgaans het meest voordelig doen door enkele energieadviseur onder elkaar te zetten die werkzaam zijn rondom de provincie Drenthe.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit in te zien kan je een kijkje nemen op de website www.energielabel.nl. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (9311) plus het huisnummer in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Belangrijk: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief huislabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Nieuw-Roden opvragen.

Plaats een reactie