Energielabel Roden

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Roden? Per 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit milieulabel geeft een indicatie van hoe zuinig jouw woning is en biedt gerichte opties om het energieverbruik te verlagen. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Roden verplicht. Op deze pagina tref je aanvullende info over het aanvragen van jouw keurmerk. Tevens kan je hier energieadviseurs vergelijken en kan je aan de slag met concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A & B (heel zuinig) t/m F & G (zeer hoog verbruik).
 • Tot voor kort kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Roden die jouw huis opneemt en het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – heeft een prijs van tussen de €100,00 – €435,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Roden

Het energielabel vertelt iets over het energieverbruik van een woning. Alle huizen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Indien jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Per 2021 is er een nieuwe methode waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet tegenwoordig een officiële energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze vakman komt langs en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. In het gedeelte hieronder bekijk je hoe je zo’n voordelig energielabel in Roden kunt aanvragen.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl vind je alle officiële energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Zoek op postcode (9301) om een erkend deskundige in Roden te contacteren.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Tik op een energiedeskundige en bel of mail voor een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je zoveel mogelijk gegevens van jouw huis paraat hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Bezoek van de deskundige

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Roden berekent de energieprestaties en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Na registratie wordt er een PDF toegestuurd van het vastgestelde label incl. de geconstateerde punten en verbetermogelijkheden. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en dien je over te dragen aan een geïnteresseerde koper. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Vergelijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

De actuele kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €110,00 en €380,00. In de bijgaande tabel bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Roden. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Zwagerbosch, Kollumerzwaag, Triemen, Veenklooster en Westergeest. De prijzen wordt bepaald door een aantal factoren.

 1. Type en leeftijd huis (villa, vrijstaand, hoekwoning, tussenwoning, appartement).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
WoningtypeWoonoppervlakteTarieven
Klein appartement70 m2€ 161,00
Tussenwoning105 m2€ 208,00
Hoekwoning140 m2€ 282,00
Losse woning175 m2€ 358,00
Prijzen woninglabel Roden.

De beste energieadviseurs in Roden vergelijken

Binnenkort zo’n definitief energielabel aanvragen? Dan contacteer je een erkend deskundige energielabel Roden. Het platform om een adviseur te vinden is CentraalregisterTechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Hier staan alle namen en gegevens van erkend deskundige vakmannen (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding vind jij in onze vergelijker een aantal uitgelichte adviseurs waar je simpel en snel een woninglabel kunt aanvragen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning optimaliseren naar een label-B huis. De basis is altijd een goede isolatie. Op die manier is het zeker dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. In de volgende stap kijk je pas naar het opwekken van eigen energie. Op deze website lees je ook meer over C energielabel.

Adviezen: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Roden

 • Een “groene” woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een optimaal wooncomfort: het hele jaar door een aangename temperatuur in huis.
 • Een woning met label A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Er bestaan interessante subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Roden kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2014 – 2022Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Label B1998 – 2005Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1988 – 2003Isoleren van de ramen (HR++ glas) en evt. warmtepomp + zonnepanelen
Label D1974 – 1981Investeren in een HR107 combiketel.
Label E1968 – 1974Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1947 – 1968Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1934Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk alle adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Woning isoleren

Isolatie is altijd de basis van een “groene” woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak verhinder je dat warme lucht naar buiten gaat. Op die manier gaan de stookkosten direct omlaag en heb je een comfortabel wooncomfort. Waar je moet starten heeft te maken met wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In onderstaand schema bekijk je de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden voor een gemiddelde eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Manier van isolerenKostenBesparing gas (jaar)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3200 – €5300920 m3€644
Vloerisolatie€1800 – €3800275 m3€193
Spouwmuurisolatie€1000 – €2350730 m3€511
HR++ glas€1550 – €2900515 m3€360,5
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Als jouw woning goed geïsoleerd is, moet je erop letten dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is noodzakelijk voor een comfortabel wooncomfort. Zuinig en slim ventileren betekent een prettig klimaat in huis, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Zelfregelend rooster: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken voor de verwarming en warm water.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Een huis verwarmen vraagt veel energie (en geld). Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende lijst bieden we een aantal suggesties.

 • Nieuwe HR107 ketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een mooi tussenoplossing voor duurzamer verwarmen.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Op het moment dat je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De stroom die je nu nodig hebt kan je op een duurzame manier opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen koop je vanaf €5400 en verdien je terug in gemiddeld 7 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt gaat terug naar het net (salderen). Voor dit stukje krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-roden-9301

Energielabel voor bedrijfspanden

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De verplichting richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoren, universiteiten, horecagelegenheden, en publiek toegankelijke panden zoals stadions. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimte? In dat kader moet het pand vanaf 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Bovendien moeten bedrijven en organisaties in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Lees ook meer over Energielabel vakantiehuis.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfsruimte moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor productiehallen en loodsen gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten met ingang van 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grotere openbare ruimtes van 250m2 of groter moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe positiever het woninglabel uitvalt. Deze energie-index begint bij energielabel A/B (zeer zuinig) tot en met G (minder energiezuinig).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je jouw huis wilt verkopen of verhuren moet je inzicht bieden in wat de erkende deskundige van de woning vond. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een officieel label moet je een deskundige energiedeskundige in Roden vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Aan de hand van QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Deze specialist zal thuis langskomen en berekent de energieprestatie van de woning. Deze specialist berekent de energieprestaties en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. Je ontvangt digitaal alle dossiers en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Noordenveld).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
De specialist checkt het jaar waarin het gebouw is neergezet, woningtype, m2 woonoppervlakte en andere eigenschappen als ramen en kozijnen, de mate van isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. D.m.v. van deze gegevens kan uitgerekend worden wat de benodigde energie capaciteit is voor het opwarmen en koelen van jouw woning en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Daarna wordt het labelletter geregistreerd.

Hoe duur is een energielabel?
De onkosten van een energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €145,00 en €435,00. De verwachte prijs is afhankelijk van de grootte van de woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de informatie die voorhanden is (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Roden kan je doen door verschillende adviesbedrijven naast elkaar te zetten die werkzaam zijn rondom de provincie Drenthe.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om dit in te zien check je energielabel.nl van de overheid. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (9301) en huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officieel document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief woninglabel. Bekijk het direct online: energielabel huis Roden opvragen.

Plaats een reactie