Energielabel Swalmen

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Swalmen? Per 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Het label geeft een indicatie van hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt gerichte mogelijkheden om de woning duurzamer te laten worden. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Swalmen verplicht. Op deze pagina ontdek je actuele info over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw label. Daarnaast kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en bieden wij nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (erg milieuvriendelijk) t/m F en G (relatief hoog gebruik).
 • Tot 2020 kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Swalmen die de woning inspecteert en het label bepaalt.
 • Het keurmerk – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost gemiddeld tussen de €110,00 – €375,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Swalmen

Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle woningen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Op het moment dat je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sinds 2021 is er een nieuwe manier waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet verplicht een vakbekwame energieadviseur laten komen. Deze deskundige komt langs en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In het gedeelte hieronder bekijk je hoe jij het voordelig energielabel in Swalmen kunt aanvragen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl vind je alle bevoegde energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Zoek op adresgegevens (6070) om een erkend deskundige in Swalmen op te sporen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Neem contact op met deskundige en probeer een afspraak in te plannen. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle benodigde details van de woning kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en inspecteert de gehele woning. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Swalmen berekent het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Het label via internet bekijken

  Wanneer alles achter de rug is krijg jij per mail een PDF van het vastgestelde label met daarin uitleg en concrete verbeterpunten. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en dien je over te dragen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Zoek naar energieadviseurs en regel het snel

De actuele kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel liggen vaak tussen de €185,00 en €375,00. In het schema hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Swalmen. Wil je dit direct regelen? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Check ook adviseurs in Linne, Montfort, Vlodrop, Posterholt en Maasbracht. De totale kosten wordt bepaald door de volgende variabelen.

 1. Soort woning (twee-onder-een kap, appartement, vrijstaand, tussenwoning, villa).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
HuisM2 woonruimtePrijsindicatie
Studio/Appartement50 m2€ 172,00
Rijtjeswoning100 m2€ 200,00
Hoekwoning145 m2€ 293,00
Villa180 m2€ 351,00
Kostenoverzicht woninglabel Swalmen.

Officiële energieadviseurs in Swalmen vergelijken

Binnenkort het definitieve energielabel aanvragen? Hiervoor moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Swalmen. Het portaal om een adviseur te vinden is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hierin tref je bevoegde adviseurs (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding vind je in onze vergelijkingstabel een aantal uitgelichte adviseurs waar je op een gebruiksvriendelijke manier een woninglabel kunt aanvragen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan voor duurzaam en energiezuinig huis

Heb jij een label E, F of G woning, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis omtoveren naareen label A/B/C woning. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Op die manier geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Bij de fase daaropvolgend kijk je pas naar het zelf energie opwekken. Of klik door voor meer informatie over Voorlopig energielabel.

Let op: Op de onafhankelijke website https://www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – duidelijke verbeteropties voor een beter energielabel. Bezoek de website en doe de check.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Swalmen

 • Een zuinig huis en een structureel lage energierekening.
 • Een optimaal leefklimaat: geen tocht meer bij de ramen.
 • Het woninglabel A of B stoot minder CO-2 uit.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • De overheid verstrekt verscheidene subsidies als je kiest voor isolatie en andere duurzame verwarmingsbronnen.
 • De energiecoach in Swalmen is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2011 – 2024Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B1998 – 2006Het laten plaatsen van een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1983 – 2002Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1973 – 1983Isolatie van de begane grondvloer.
Label E1968 – 1976Isoleren en verwarmingsketel vervangen en zonnepanelen.
Label F1949 – 1967Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.
Label Gt/m 1930HR-ketel en isolatie.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk adviseurs en regel het nog deze week

Isoleren van de woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een label A of B woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren verhinder je dat warme lucht naar buiten ontsnapt. Hierdoor dalen de stookkosten in de winter en heb je een optimaal wooncomfort. Waar je het beste kunt beginnen heeft te maken met hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In onderstaand schema vind je de gemiddelde besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr combiketel.

Type isolatiePrijsGasbesparing (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3100 – €5000935 m3€645
Vloerisolatie€1400 – €3800430 m3€297
Spouwmuurisolatie€1050 – €2450730 m3€504
HR++ glas€1650 – €2550400 m3€276
Investering en opbrengsten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Indien het huis al reeds correct geïsoleerd is, is het noodzakelijk dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is essentieel voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren houdt in een optimale leefomgeving waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende roosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met WTW-unit: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Alternatief voor CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vraagt veel energie (en geld). Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. Onderstaand staan enkele van deze producten.

 • Nieuwe HR107 ketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een combinatie van je HR-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Zonnepanelen installeren

Wanneer je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde stroom kan je schoon en duurzaam opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen is er al vanaf €5400 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Over dit stukje stroom ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-swalmen-6070

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze noodzaak is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoorgebouw, onderwijspanden, cafés, en publiek toegankelijke gebouwen zoals een gemeentehuis. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en dient ten minste 50% als kantoorruimtes? Dan moeten deze panden per 2023 beschikken over een energielabel C. Daarbij moeten (overheids)organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van meer dan 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals in de ontvangsthal. Bekijk ook informatie over Bouwkundige keuring.

 • Bij de notariële overdracht van een bedrijfspand is een energielabel verplicht.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In openbare gebouwen van meer dan 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe energiezuiniger, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) en loopt op tot de slechtste label F/G (zeer hoog verbruik).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis zal gaan verhuren of verkopen moet je inzicht bieden in welk energielabel het huis toegekend is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Hiervoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Swalmen thuis laten langskomen voor een onderzoek. Op de website Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Deze vakman komt bij je thuis en doorloopt een lange lijst met punten. Deze persoon bepaalt het uiteindelijke label en voert deze ook in de database EP-online in. Ze versturen dit documenten via de mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Roermond).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een vakman controleert het bouwjaar van het huis, het type huis, m2 woonruimte en andere woningkenmerken zoals HR ++ glas en kozijnen, de mate van isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Middels deze documentatie kan uitgerekend worden wat de totale energiebehoefte is voor de centrale verwarming van de woning en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Vervolgens wordt het labelletter geregistreerd.

Hoe duur is een energielabel?
De prijzen van het energielabel variëren tussen de €160,00 en €350,00. De totale kostprijs hangt af van type woning, de tijd die de adviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Swalmen kan jij doorgaans het meest voordelig doen door meerdere adviseurs naast elkaar te zetten die werkzaam zijn binnen de provincie Limburg.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om dit te bekijken kan je een kijkje nemen op www.energielabel.nl. Kies het type woning en voer jouw postcode (6070) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief label. Bekijk het direct online: energielabel huis Swalmen opvragen.

Plaats een reactie