Energielabel Boazum

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Boazum? Vanaf 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Dit label vertelt hoe milieuvriendelijk een huis is en toont gerichte mogelijkheden om het te verduurzamen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Boazum verplicht. Op deze pagina vind je aanvullende informatie over hoe je het certificaat aanvraagt. Daarnaast is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en hebben wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Je moet het aantonen bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A of B (maximaal zuinig) t/m F of G (niet milieuvriendelijk).
 • Tot eind 2020 kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Jouw aanvraag loopt nu via een energieadviseur in Boazum die jouw huis helemaal doorneemt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost tussen de €200,00 en €355,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Boazum

Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningbezitters kregen in 2015 automatisch een voorlopig energielabel. Indien je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan moet je een definitief energielabel hebben. Per 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet dus een vakbekwame energieadviseur thuis laten langskomen. Deze energie-deskundige komt bij je thuis en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Hieronder bieden wij informatie over hoe jij zo’n voordelig energielabel in Boazum aanvraagt.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vind je verschillende erkend deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (8635) om een erkend deskundige in Boazum op te sporen.

 2. Voorbereiding

  Kies een deskundige en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Zorg dat je zoveel mogelijk details van het huis kunt laten zien. Onder andere bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek op locatie

  De erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Boazum berekent de energieprestaties en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Inzicht in jouw label

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg jij per mail een PDF van het vastgestelde label incl. de geconstateerde punten en een rapport met adviespunten. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet jij kunnen tonen bij de verkoop van de woning. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Vind de beste energieadviseurs en vind de laagste prijs

Gemiddelde kosten energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €190,00 & €410,00. In de vergelijker hieronder vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Boazum. Meteen aan de slag? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Check ook adviseurs in Ysbrechtum, Tirns, Loënga, Scharnegoutum en Goënga. De geschatte tarieven kunnen berekend worden d.m.v. velerlei onderdelen.

 1. Type en leeftijd huis (twee-onder-een kap, vrijstaand, hoekwoning, villa, tussenwoning).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
HuisAantal m2Kosten
Appartement65 m2€ 177,00
Tussenwoning115 m2€ 221,00
2-onder-1-kap155 m2€ 285,00
Losse woning180 m2€ 364,00
Kostenoverzicht woninglabel Boazum.

Energieadviseurs in Boazum vergelijken

Makkelijk en voordelig zo’n definitief energielabel aanvragen? Daarvoor moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Boazum. De juiste plek om betrouwbare specialisten in te huren is https://www.centraalregistertechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Daar vergelijk je bevoegde adviseurs (BRL9500). Voor jouw gemak tref je in de tabel hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je direct een woninginspectie kunt aanvragen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan voor duurzaam en energiezuinig huis

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning vergroenen tot een “groen” label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Zodoende zorg je dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Pas als het huis goed geïsoleerd is verleggen we de focus op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je leest hier ook alle informatie over Snelste energielabel.

Tips: Op de onafhankelijke website Verbeteruwhuis.nl zie je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Boazum

 • Een “groene” woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een gezond wooncomfort: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een huis met het milieulabel A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • Er bestaan veel subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Boazum kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2014 – 2024Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2001 – 2009Zonnepanelen, zonneboiler of (hybride) warmtepomp.
Label C1987 – 2004Triple glas op woon- en slaapkamer + zonnepanelen.
Label D1975 – 1984Probeer te beginnen met een goede vloerisolatie.
Label E1967 – 1979Vooral dubbelglas, isolatie en zonnepanelen.
Label F1948 – 1968Vooral dubbelglas en isolatie.
Label Gt/m 1935Een moderne HR-ketel en isoleren.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk alle adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Isoleren van de woning

Isolatie is altijd de basis van een woning met een laag verbruik. Door goede woningisolatie toe te passen verhinder je dat de warmte in huis naar buiten ontsnapt. Dankzij isolatie ben je minder kwijt aan stookkosten en geniet je van een gezond klimaat in huis. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren ligt aan hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. De leeftijd van de woning kan deels bepalen wat deze staat is. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat zien of en waar een woning warmte verliest. Hieronder zoek je eenvoudig naar de mogelijke besparingen voor een doorsnee woning met een hoogrendementsketel.

Isolatie optiesOnkostenGasbesparing p/jaarBesparing p/jaar
Dakisolatie€3000 – €5000830 m3€606
Vloerisolatie€1200 – €3700370 m3€270
Spouwmuurisolatie€1000 – €2200850 m3€621
HR++ glas€1900 – €2650500 m3€365
Investering en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Wanneer een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet de focus liggen op het feit dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is belangrijk voor een comfortabel klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimaal wooncomfort zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en verwarmt de CV-ketel voor.

CV-ketel vervangen

Het verwarmen van de woning kost in de meeste huizen veel gas. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de volgende opsomming bekijk je de meeste populaire optie.

 • Nieuwe HR107 ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: uitstekende tussenstap naar een vol-elektrisch huis.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: systeem met boiler en zonnecollectoren voor de CV en tapwater.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Zonnepanelen op je dak

Wanneer je de nodige maatregelen hebt getroffen weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De totale stroom kan je schoon en duurzaam opwekken door zonnepanelen te laten installeren. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten het om in stroom.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4500 en verdien je snel terug, vaak al binnen 7,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor dit stukje krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-boazum-8635

Energielabel bedrijfspanden en gebouwen

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze regelgeving is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sporthallen, winkels, en publiek toegankelijke gebouwen zoals een bibliotheek. Is het pand 100m2 of groter, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorplekken? In die situaties moet het gebouw met ingang van 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Bovendien moeten (overheids)organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van meer dan 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Lees ook meer over Energielabel check.

 • Bij officiële transactiemomenten van kantoorpanden ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor schuren en garages geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (minimaal 50% als kantoor) moeten in 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke gebouwen van minimaal 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat betekent een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A/B (zuinig) en kan oplopen tot G (vervuilend).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, wanneer jij het huis in de verkoop of verhuur gaat zetten moet jij duidelijk kunnen maken wat het definitieve energielabel is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Kan je geen geldig label aantonen, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een officiële energiedeskundige in Boazum uitnodigen. Op de website QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Een inspecteur komt langs en neemt de woning op. Hij of zij maakt de berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Súdwest-Fryslân).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een deskundige checkt het bouwjaar, het type huis, het aantal m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals wat voor glas er in de ramen zit, de toegepaste isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Aan de hand van deze inspectie wordt gecalculeerd hoeveel energie nodig is voor het opwarmen en koelen van de woning en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Tenslotte zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De kosten van het energielabel variëren tussen de €185,00 & €415,00. De definitieve prijs ligt aan het soort woning, de tijd die de adviseur nodig heeft en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Boazum kan jij doorgaans het meest voordelig doen door lokale leveranciers te gaan vergelijken die werkzaam zijn in de provincie Friesland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien surf je naar www.energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en vul de postcode (8635) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen formeel label en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief milieulabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Boazum opvragen.

Plaats een reactie