Energielabel Lytsewierrum

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Lytsewierrum? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit document geeft aan hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt praktische maatregelen om het energieverbruik terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Lytsewierrum verplicht. Op deze website ontdek je uitgebreide info over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw certificaat. Tevens is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en tref je hier een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A & B (zuinig) t/m F en G (zeer onzuinig).
 • In het begin kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Lytsewierrum die jouw hele huis bekijkt en het label vaststelt.
 • Het label – inclusief concrete verbeterpunten – kost tussen de €195,00 & €435,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Lytsewierrum

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met het energieverbruik van een woning. Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Op het moment dat het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds kort is er een nieuwe richtlijn waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet verplicht een vakbekwame energieadviseur thuis uitnodigen. Deze vakman komt langs en doorloopt een lange lijst met punten. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In onderstaand gedeelte bekijk je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Lytsewierrum moet aanvragen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl vind je alle deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Zoek op adresgegevens (8642) om een erkend deskundige in Lytsewierrum op te sporen.

 2. Voorbereiding

  Klik op een van de aangesloten adviseurs en probeer een afspraak in te plannen. Het is belangrijk dat je alle essentiële gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen om de inspectie van de woning te doen. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Lytsewierrum beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest ontvangt men per email een PDF van het keurmerk met een toelichting en een rapport met adviespunten. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

De actuele kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €185,00 – €355,00. In het onderstaand overzicht bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Lytsewierrum. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Rien, Wiuwert, Britswert, Boazum en Ysbrechtum. De uiteindelijke prijzen worden gecalculeerd a.d.h.v. een aantal aspecten.

 1. Categorie huis (villa, twee-onder-een kap, tussenwoning, vrijstaand, hoekwoning).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
WoningM2 woonruimtePrijsindicatie
Klein appartement70 m2€ 165,00
Rijtjeswoning125 m2€ 203,00
Twee-onder-een kap165 m2€ 288,00
Vrijstaand200 m2€ 358,00
Prijzen woninglabel Lytsewierrum.

Gecertificeerde energieadviseurs in Lytsewierrum vergelijken

Makkelijk en voordelig dit definitief energielabel aanvragen? Dan moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Lytsewierrum. De officiële website om een adviseur te vinden is CentraalregisterTechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. In deze database doorzoek je officiële inspecteurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten doorzoek je hieronder meerdere erkende bureaus waar je zonder gedoe een certificaat kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verbeteren tot een groen label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Zodoende is het zeker dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Bij de fase daaropvolgend ga je juist verder in op de opties voor energie opwekken. Lees hier ook meer informatie over Energielabel berekenen.

Tips: Op de informatieve website www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het beantwoorden van wat vragen – gerichte verbeteropties voor een beter energielabel. Check de potentiële besparing.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Lytsewierrum

 • Een energiezuinig huis en flink besparen op de energiekosten.
 • Een prettige leefomgeving: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een energielabel A of B woning stoot minder CO-2 uit.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Er bestaan gunstige subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Lytsewierrum kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2009 – 2024Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B1998 – 2007Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1985 – 2003HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1972 – 1982Laat warmtescan doen voor laatste isolatie kansen.
Label E1968 – 1975Dubbelglas, zonnepanelen en isoleren.
Label F1947 – 1965Isoleren en plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1926Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk de aangesloten adviseurs en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren

Isolatie is altijd de basis van een woning met een laag verbruik. Door goede isolatie van spouwmuur, dak en kruipruimte voorkom je dat de gerealiseerde warmte de woning ontglipt. Zo worden de stookkosten een stuk gunstiger en heb je een aangenaam leefklimaat. Waar je als eerste moet beginnen hangt af van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het bouwjaar is vaak een goede indicator hiervoor. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In onderstaand schema bieden wij de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een normale eengezinswoning met een normale hr combiketel.

Isolatie optiesInvesteringBesparing gas (jaar)Energiebesparing
Dakisolatie€3900 – €5200850 m3€561
Vloerisolatie€1800 – €3700390 m3€257
Spouwmuurisolatie€1150 – €2200870 m3€574
HR++ glas€1750 – €2900520 m3€343,2
Onkosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het noodzakelijk dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangename leefomgeving. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimaal klimaat in huis waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende roosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: wint warmte terug uit ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

CV-ketel vervangen

De verwarming in een huis vergt jaarlijks heel wat gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kijken naar een zuinig systeem die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. Onderstaand vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Moderne HR-combiketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een woning verwarmen met energie uit lucht, bodem of grondwater.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Voordelen zonnepanelen

Zodra je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde energie kan je op een duurzame manier opwekken met zonnepanelen op het dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €4000 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor dit stukje krijg je hetzelfde tarief als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-lytsewierrum-8642

Energielabel voor je bedrijfspand regelen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verkoop, verhuur en oplevering van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De regelgeving geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, sporthallen, winkelcentra, en publieke panden zoals een stadion. Betreft het een pand groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorplekken? Dan moet het gebouw begin 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarbij moeten organisaties zoals winkels, banken of hotels die gevestigd zijn in publieke gebouwen van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook informatie over Energielabel C.

 • Bij officiële transactiemomenten van zakelijke panden moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor opslagruimtes en loodsen geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten binnenkort (2023) ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare panden met een oppervlakte van ten minste 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A of B (erg zuinig) tot F of G (rood, hoog verbruik).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als je jouw huis gaat verkopen of verhuren dan moet je aantonen wat het definitieve energielabel is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Doe je dit niet, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Voor een officieel label moet je een vakbekwame energiedeskundige in Lytsewierrum thuis laten langskomen voor een onderzoek. Via qbis.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Een inspecteur zal thuis langskomen en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Deze expert stelt het label vast en voert deze ook in de database EP-online in. Je krijgt een email met alle documenten en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Súdwest-Fryslân).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een adviseur inspecteert het jaar waarin het huis is gebouwd, het soort huis, grootte van de woning en overige onderdelen als wat voor glas er in de ramen zit, hoe de woning geïsoleerd is, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Op basis daarvan berekent hij of zij hoeveel energie er wordt gebruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw woning en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Op basis hiervan krijg je van de expert de labelletter te horen.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De onkosten van je energielabel variëren tussen de €170,00 & €365,00. De verwachte prijs is afhankelijk van het woonoppervlakte, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Lytsewierrum kan jij doorgaans het meest voordelig doen door velerlei energiedeskundigen naast elkaar te zetten die werken in en rondom de provincie Friesland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om dit in te zien bezoek je het platform energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en voer jouw postcode (8642) plus het huisnummer in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Goed om te weten: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officieel document en kan je dus niet gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief milieulabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Lytsewierrum opvragen.

Plaats een reactie