Energielabel Wiuwert

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Wiuwert? Sinds 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Het informatielabel indiceert hoe zuinig jouw woning is en toont concrete mogelijkheden om de woning duurzamer te laten worden. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Wiuwert verplicht. Op onze energielabel-vergelijker communiceren wij uitgebreide info over het checken en aanvragen van het certificaat. Tevens kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en bieden wij een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Het is verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (erg zuinig) t/m F en G (hoog energieverbruik).
 • Vroeger vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Wiuwert die de kenmerken van de woning bekijkt en het label vastlegt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €190,00 & €400,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Wiuwert

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle huizen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Wanneer jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. Per 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet dus een erkend deskundige energieadviseur laten langskomen. Deze expert komt langs en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. Onderstaand leggen wij uit hoe je een voordelig energielabel in Wiuwert moet regelen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op postcode (8637) om een erkend deskundige in Wiuwert te contacteren.

 2. Voorbereiding

  Contacteer een energie-specialist en stem samen een geschikt moment af. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je alle actuele gegevens van jouw huis paraat hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen en bestekken.

 3. Bezoek en berekening

  Deze erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie om de inspectie van de woning te doen. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Wiuwert bepaalt het uiteindelijke label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Inzicht in jouw label

  Na registratie krijg jij per mail een PDF van het certificaat met een uitgebreide samenvatting en concrete verbeterpunten. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je ook aanbieden in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en vind de laagste prijs

Gemiddelde kosten energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel komen uit tussen de €100,00 – €385,00. In de tabel hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Wiuwert. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Je vind hier ook adviseurs in Britswert, Boazum, Ysbrechtum, Tirns en Loënga. De kosten worden gecalculeerd a.d.h.v. de volgende factoren.

 1. Categorie huis (appartement, tussenwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand, villa).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
WoningOppervlakteOnkosten
Klein appartement80 m2€ 185,00
Rijtjeswoning115 m2€ 204,00
Twee-onder-een kap165 m2€ 275,00
Losse woning185 m2€ 359,00
Prijzen woninglabel Wiuwert.

Bekwame energieadviseurs in Wiuwert vergelijken

Deze week het definitieve energielabel aanvragen? Daarvoor heb je nodig een erkend deskundige energielabel Wiuwert. De officiële website om deze inspecteur op te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Daar doorzoek je gecertificeerde vakmannen (BRL9500). Om de eerste stap te zetten tref je in de tabel hieronder een aantal betrouwbare partijen waar je simpel en snel een woninglabel kunt aanvragen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning updaten naar een groen label (A, B of C). De basis is altijd een goede isolatie. Zo is het zeker dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Pas daarna kijk je pas naar het opwekken van eigen energie. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel hypotheek.

Let op: Op de onafhankelijke website https://www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je jouw woning hebt omschreven – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Wiuwert

 • Een energiezuinig huis en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een optimaal binnenklimaat: geen tocht meer bij de ramen.
 • Het woninglabel A of B stoot minder CO-2 uit.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • De overheid verstrekt forse subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Wiuwert kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2013 – 2024Investeer in nieuwe technologieën voor energieopwekking.
Label B1999 – 2006Een warmtepomp en/of zonnepanelen laten installeren.
Label C1984 – 2002Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1972 – 1985Laat warmtescan doen voor laatste isolatie kansen.
Label E1968 – 1974HR-ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1948 – 1966Dak-, gevel-, en vloerisolatie.
Label Gt/m 1929Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Bekijk alle adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Isoleer je woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een zuinig huis. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak verhinder je dat de gerealiseerde warmte weer kan ontsnappen. Zo worden de stookkosten een stuk gunstiger en krijg je een prettig wooncomfort. Waar je moet beginnen heeft te maken met de huidige isolatietoepassingen in huis. Het bouwjaar zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. Hieronder bekijk je de mogelijke besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hoogrendementsketel.

Soort isolatieOnkostenBesparing (gas)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3900 – €5300840 m3€538
Vloerisolatie€1000 – €3500380 m3€243
Spouwmuurisolatie€1100 – €2150860 m3€550
HR++ glas€1800 – €2900510 m3€326,4
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Als je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het belangrijk dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een gezond wooncomfort, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelend rooster: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het verwarmen van een woning vergt veel energie, met name gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In de volgende opsomming vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: perfecte tussenstap op weg naar een energieneutrale woning.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen aanschaffen

Wanneer je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. Deze stroom kan je zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4000 en verdien je terug in gemiddeld 6 jaar.
 • De ongebruikte stroom lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Daarvoor krijg je dezelfde prijs als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-wiuwert-8637

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De verordening is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoren, zwembaden, warenhuizen, en openbare gebouwen zoals bibliotheken. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en dient ten minste 50% als kantoor? In dit scenario moet het gebouw met ingang van 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Verder moeten organisaties die werkzaam zijn in publieke ruimtes van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Lees ook meer over Energielabel A / A++.

 • Bij overdracht of oplevering van zakelijke gebouwen is dit energielabel een dossierstuk.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor industriële bedrijfspanden is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten vanaf 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In grotere openbare ruimtes van meer dan 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe energiezuiniger, des te hoger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A & B (groen label) tot en met de rode labels F en G (zeer hoog verbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw verhuurt of verkoopt dan moet je laten zien welk energielabel het huis toegekend is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe is het label aan te vragen?
Daarvoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Wiuwert uitnodigen. Door middel van QBIS.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Een deskundige komt langs bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Deze persoon berekent de energieprestaties het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Súdwest-Fryslân).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een adviseur checkt de bouwperiode, woningtype, het aantal m2 woonoppervlakte en ook naar specifieke zaken als type glas, type isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Met deze complete analyse wordt gecalculeerd hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het opwarmen en koelen van het huis en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Hierna zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De onkosten van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €180,00 – €435,00. De definitieve prijs is afhankelijk van de grootte van de woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de informatie die voorhanden is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Wiuwert doe je door meerdere energie-inspecteurs te gaan vergelijken die werken rondom de provincie Friesland.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor surf je naar www.energielabel.nl. Selecteer je type woning en vul jouw postcode (8637) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Kijk uit: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitieve status. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Wiuwert opvragen.

Plaats een reactie