Energielabel Tilburg

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Tilburg? Met ingang van 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het informatielabel indiceert hoe energiezuinig jouw woning is en biedt gerichte verbeterpunten om de woning nog energiezuiniger te maken. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Tilburg verplicht. Op dit informatieplatform ontdek je praktische info over de aanvraag van een nieuw certificaat. Daarnaast is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en hebben wij een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Het is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (zeer milieuvriendelijk) t/m F en G (vervuilend).
 • De laatste jaren vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Tilburg die de kenmerken van de woning bekijkt en het label registreert.
 • Het informatielabel – incl. verbetermogelijkheden – kost tussen de €130,00 & €415,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Tilburg

Het energielabel geeft inzicht in de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle woningeigenaar hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Op het moment dat je jouw huis wilt verhuren of verkopen, is een definitief energielabel noodzakelijk. In 2021 is er een nieuwe methode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet tegenwoordig een vakbekwame energieadviseur thuis laten komen. Deze deskundige zal thuis langskomen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Hieronder bekijk je hoe je een voordelig energielabel in Tilburg kunt aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Op www.centraalregistertechniek.nl bekijk je alle erkend deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Neem als basis je postcode (5026) om een erkend deskundige in Tilburg op te vragen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Tik op een energie-specialist en bel of mail voor een afspraak. Zorg dat je de belangrijke details van je woning paraat hebt. Zoals bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Inventarisatie

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen om de inspectie van de woning te doen. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Tilburg maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na registratie wordt er een PDF toegestuurd van het document met alle kenmerken en opties om de woning zuiniger te maken. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen op het moment dat je gaat verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Alles weten over een particulier energielabel?

Vind de beste energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

De kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel variëren tussen de €195,00 en €420,00. In de vergelijker hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Tilburg. Wil je een concrete prijs? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Geertruidenberg, Drimmelen, Oosterhout, Zundert en Etten-Leur. De prijzen kunnen berekend worden d.m.v. een aantal zaken.

 1. Soort woning (vrijstaand, appartement, tussenwoning, twee-onder-een kap, villa).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
WoningtypeWoonoppervlakteGeschatte kosten
Appartementje60 m2€ 169,00
Tussenwoning110 m2€ 208,00
Twee-onder-een kap150 m2€ 291,00
Losse woning180 m2€ 372,00
Geschatte kosten woninglabel Tilburg.

Officiële energieadviseurs in Tilburg vergelijken

Goedkoop en snel je definitief energielabel aanvragen? Daarvoor moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Tilburg. Het portaal om een adviseur te vinden is CentraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Daar staan alle namen en gegevens van gecertificeerde inspecteurs (BRL9500). Voor jouw gemak vind jij in onze vergelijker verschillende (lokale) adviseurs waar je op een gebruiksvriendelijke manier een label kunt regelen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je huis duurzamer maken in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Door middel van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verduurzamen tot een label-B huis. Start altijd met de juiste isolatie. Zodoende geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Bij de stappen daarna kijk je pas naar het opwekken van eigen energie. Op deze website lees je ook meer over Vereenvoudigd energielabel.

Tips: Op de informatieve website Verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je jouw woning hebt omschreven – handige verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Check de potentiële besparing.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Tilburg

 • Een energiezuinige woning met een lagere energierekening.
 • Een gezond klimaat in huis: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Het woninglabel A of B is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • Je kunt profiteren van zeer aantrekkelijke subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Tilburg kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2013 – 2024Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2002 – 2006Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1984 – 2002Spouwmuur isoleren en vloer- en dakisolatie verbeteren.
Label D1972 – 1982Isolatie van de begane grondvloer.
Label E1970 – 1978Woningisolatie en zonnepanelen plaatsen.
Label F1949 – 1969Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.
Label Gt/m 1944Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk aanbieders en ontvang nog deze week jouw label

Woning isoleren

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een zuinig en comfortabel huis. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat de warmte in huis de woning ontglipt. Daardoor dalen de stookkosten in de winter en dat leidt tot een gezond klimaat in huis. Waar je moet starten is vooral afhankelijk van de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het jaar waarin de woning is neergezet is vaak een goede indicator hiervoor. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In het schema hierna spot je de mogelijke besparing voor een doorsnee woning met een standaard hr combiketel.

Soort isolatieTarievenBesparing GasEnergiebesparing
Dakisolatie€3000 – €5700880 m3€563
Vloerisolatie€1300 – €3200290 m3€186
Spouwmuurisolatie€1450 – €2300770 m3€493
HR++ glas€2000 – €2750460 m3€294
Tarieven en besparingen bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Als de isolatie in huis voldoende is, moet de focus liggen op het feit dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een comfortabel klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren betekent een optimale leefomgeving, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: onttrekt warmte aan de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Alternatieven van de CV-ketel

De centrale verwarming is een kostbare aangelegenheid. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. Onderstaand staan enkele van deze producten.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Zonnepanelen op je dak

Als je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze stroom kan je zelf genereren door te investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4400 en verdien je terug in gemiddeld 7,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hiervoor krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-tilburg-5026

Energielabel voor bedrijfspanden

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze noodzaak is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als kantoorgebouwen, zwembaden, hotels, en publiek toegankelijke gebouwen zoals verpleeghuizen. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorplekken? Dan moeten deze panden per 2023 minimaal energielabel C hebben. Bovendien moeten winkels en bedrijven die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energielabel G.

 • Bij overdracht of oplevering van een bedrijfsruimte ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes vanaf 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe positiever het woninglabel uitvalt. Deze energie-index begint bij energielabel A & B (erg milieuvriendelijk) en gaat verder tot F / G (zeer hoog verbruik).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als jij een woning wilt verkopen of verhuren dan moet je aantonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor een officieel label moet je een officiële energiedeskundige in Tilburg langs laten komen. Op de website QBIS.nl vergelijk je eenvoudig meerdere energiespecialisten. De inspecteur komt bij je thuis en loopt alle onderdelen van het huis na. Deze specialist bepaalt het uiteindelijke label en voert deze ook in de database EP-online in. Je krijgt een email met alle documenten en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Tilburg).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
De adviseur kijkt naar het bouwjaar van de woning, het type gebouw, m2 woonruimte en overige onderdelen als HR ++ glas en kozijnen, mate van isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis daarvan wordt vastgesteld wat de benodigde energie capaciteit is voor de centrale verwarming van het object en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Vervolgens zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De kosten van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €180,00 & €390,00. De prijsindicatie heeft te maken met type woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Tilburg kun jij het beste doen door vele energieadviseur te contacteren die opereren rondom de provincie Noord-Brabant.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien check je het platform energielabel.nl. Kies huur- of koopwoning en vul de postcode (5026) en het huisnummer in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Opmerking: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officieel document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief milieulabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Tilburg opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie