Energielabel Berg en Terblijt

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Berg en Terblijt? Vanaf 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het label indiceert hoe energiezuinig jouw huis is en toont belangrijke mogelijkheden om het te verduurzamen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Berg en Terblijt verplicht. Op dit informatieplatform tref je actuele informatie over hoe je het label aanvraagt. Tevens is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en kan je aan de slag met handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Het is een verplichting bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (erg zuinig) t/m F & G (relatief hoog gebruik).
 • In het begin kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Berg en Terblijt die de woning inspecteert en het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief een rapport met adviespunten – heeft een prijs van tussen de €160,00 – €410,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Berg en Terblijt

Het energielabel vertelt iets over de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid ontvangen. Op het moment dat je jouw huis wilt verhuren of verkopen, moet je het definitieve energielabel regelen. In 2021 is er een nieuwe rekenmethode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet om die reden een vakbekwame energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze energie-specialist komt langs en berekent de energieprestatie van de woning. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In het gedeelte hieronder check je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Berg en Terblijt kunt regelen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (6325) om een erkend deskundige in Berg en Terblijt te contacteren.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Klik door naar een van de aangesloten adviseurs en plan een afspraak in. Het is handig als je alle benodigde informatie van het huis kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek op locatie

  De erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en berekent de energieprestatie van de woning. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Berg en Terblijt maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest krijg jij per mail een PDF van het document met een uitgebreide samenvatting en verbetermogelijkheden. Het label is 10 jaar geldig en dien je over te dragen op het moment dat je gaat verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Zoek naar energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Gemiddelde kosten energielabel

De prijzen van een definitief energielabel schommelen tussen de €160,00 – €415,00. In het bijgesloten overzicht vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Berg en Terblijt. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Wijlre, Ransdaal, Scheulder, Schin op Geul en Valkenburg. De geschatte kosten komen tot stand door meerdere factoren.

 1. Het type woning (tussenwoning, appartement, twee-onder-een kap, villa, vrijstaand).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Soort woningOppervlakteTariefschatting
Appartementje75 m2€ 161,00
Rijtjeswoning130 m2€ 206,00
Geschakelde woning155 m2€ 276,00
Villa190 m2€ 375,00
Kostenoverzicht woninglabel Berg en Terblijt.

Toonaangevende energieadviseurs in Berg en Terblijt vergelijken

Eenvoudig en snel een definitief energielabel aanvragen? Dan contacteer je een erkend deskundige energielabel Berg en Terblijt. Het adres om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. Daar staan alle namen en gegevens van gecertificeerde experts (BRL9500). Om het proces in gang te zetten vind je in onze vergelijkingstabel diverse (landelijke) experts waar je direct een afspraak kunt maken tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Heb jij een woning met een rood of oranje label, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning updaten naar een groen label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Op die manier weet je zeker dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Bij de stappen daarna wordt het pas interessant om te kijken naar energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Lees hier ook meer informatie over F energielabel.

Tips: Via het overheidsinitiatief Verbeteruwhuis.nl check je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een beter energielabel. Voer de check uit.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Berg en Terblijt

 • Een energiezuinig huis en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een gezond binnenklimaat: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een energielabel A of B woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Vaak krijg je extra korting op de hypotheekrente.
 • Je kunt gebruik maken van diverse subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Berg en Terblijt kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2013 – 2024Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B2002 – 2008Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1985 – 2002HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1976 – 1984Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1967 – 1979Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1950 – 1969Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1943HR-ketel en isolatie.

Zoek je het goedkoopste energielabel?

Vergelijk de experts en regel het binnen 1 week

Isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een energiezuinig huis. Dankzij goede isolatie verhinder je dat de warmte de woning ontglipt. Daardoor gaan je stookkosten direct omlaag en dat leidt tot meer woonplezier. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is afhankelijk van de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar vertelt al veel over de isolatiewaardes. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In het schema hierna bieden wij de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een normale hr combiketel.

Isolatie optiesPrijzenBesparing gas (jaar)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3100 – €5300910 m3€619
Vloerisolatie€1300 – €3300410 m3€279
Spouwmuurisolatie€1100 – €2350825 m3€561
HR++ glas€1650 – €2900350 m3€238
Onkosten en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Indien een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je erop letten dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangename leefomgeving. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezond wooncomfort zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: maakt gebruik van de warme ventilatielucht om je huis te verwarmen.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Een huis verwarmen kost het meeste energie. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. In de lijst hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: een duurzame lucht-warmtepomp met CV-ketel ondersteuning.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen aanschaffen

Zodra je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier opwekken door te investeren in zonnepanelen. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is er al vanaf €4000 en heb je terugverdiend binnen 7 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-berg-en-terblijt-6325

Alles wat je moet weten over een zakelijk energielabel

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor in situaties van verkoop en verhuur van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze noodzaak richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, universiteiten, horeca, en publieke gebouwen zoals een ziekenhuis. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimte? In die situaties moet het gebouw begin 2023 minimaal een energielabel C hebben. Daarnaast moeten organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben met een ruimte van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Bekijk ook onze pagina met informatie over Energiemaatschappijen.

 • Bij overdracht of oplevering van zakelijke gebouwen ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor industriële bedrijfspanden is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grotere openbare ruimtes van minimaal 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft een indicatie van het energiegebruik van een woning of gebouw. Hoe energiezuiniger, des te groener je woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A/B (zuinig) en gaat door tot F / G (slecht voor het milieu).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als jij een woning zal gaan verhuren of verkopen dan moet je kunnen aantonen welk energielabel de woning heeft. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe vraag je een label aan?
Voor een officieel label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Berg en Terblijt laten komen. Via het platform Qbis.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Deze inspecteur bezoekt jou op locatie en loopt alle onderdelen van het huis na. Deze expert beslist uiteindelijk wat het label moet worden en legt deze vast in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Valkenburg aan de Geul).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een expert houdt rekening met het bouwjaar van het gebouw, het type huis, m2 woonruimte en andere eigenschappen als HR ++ glas en kozijnen, het soort isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Aan de hand van deze inspectie wordt vastgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het opwarmen en koelen van een gebouw en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Vervolgens krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat zijn de huidige kosten van een energielabel?
De kosten van het energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €100,00 & €365,00. De definitieve prijs ligt aan het type woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de beschikbare documentatie (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Berg en Terblijt kun jij het beste doen door enkele energiebedrijven te gaan vergelijken die werken rondom de provincie Limburg.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Daarvoor kan je een kijkje nemen op energielabel.nl van de overheid. Selecteer koop- of huurwoning en voer jouw postcode (6325) en het huisnummer in de zoekbalk in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Let op: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officieel document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Berg en Terblijt opvragen.

Plaats een reactie