Energielabel Katwoude

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Katwoude? Vanaf 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit woninglabel indiceert hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft nuttige opties om de woning duurzamer te laten worden. Ga je je huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Katwoude verplicht. Op www.energielabelprijzen.nl ontdek je aanvullende info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het keurmerk. Tevens kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en kan je aan de slag met een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een vereiste bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A/B (maximaal zuinig) t/m F & G (minder energiezuinig).
 • Tot 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Katwoude die de kenmerken van de woning bekijkt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het document – inclusief een rapport met adviespunten – kost je ongeveer tussen de €130,00 en €420,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Katwoude

Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningen in Nederland kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Indien het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan is een definitief energielabel verplicht. Met ingang van 2021 is er een nieuwe rekenmethode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet tegenwoordig een deskundige energieadviseur thuis uitnodigen. Deze specialist huur je als het ware in bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Hieronder vind je precies hoe je het voordelig energielabel in Katwoude moet regelen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Vul je postcode in (1145) om een erkend deskundige in Katwoude te vergelijken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Tik op een specialist en stem samen een geschikt moment af. Bereid je goed voor: zorg dat je zoveel mogelijk details van het gebouw beschikbaar hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. De inspectie

  De erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en berekent de energieprestatie van de woning. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Katwoude maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Het label via internet bekijken

  Nadat de calculatie is afgerond wordt er een PDF toegestuurd van het certificaat met alle resultaten en adviespunten. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en dien je te overhandigen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Vind de beste energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

De kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel schommelen tussen de €175,00 – €415,00. In het bijgesloten overzicht vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Katwoude. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om alle (lokale) specialisten te bekijken. Vergelijk ook adviseurs in Monnickendam, Edam, Volendam, Den Ilp en Schiphol-Rijk. De prijzen kunnen berekend worden d.m.v. de volgende variabelen.

 1. Categorie huis (villa, tussenwoning, hoekwoning, twee-onder-een kap, appartement).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Type woningGroottePrijzen
Appartementje65 m2€ 175,00
Tussenwoning120 m2€ 220,00
Geschakeld huis155 m2€ 281,00
Losse woning200 m2€ 358,00
Kostenoverzicht woninglabel Katwoude.

Energieadviseurs in Katwoude vergelijken

Goedkoop en snel het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te regelen ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Katwoude. De officiële website om betrouwbare specialisten in te huren is www.centraalregistertechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Op deze plek vind je bekwame adviseurs (BRL9500). Om snel iets af te spreken tref je in de tabel hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je gemakkelijk een label kunt regelen voor een aantrekkelijk tarieven.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met een focus op energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning verbeteren tot een huis met label A of B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daardoor realiseer je een setting waarbij de warmte ook echt in de woning blijft. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je juist verder in op energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel voor woningen.

Adviezen: Via het overheidsinitiatief https://www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je wat vragen hebt beantwoord – verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Katwoude

 • Een energiezuinig huis met een lagere energierekening.
 • Een prettige leefomgeving: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een huis met het milieulabel A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt gebruik maken van verscheidene subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Katwoude kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2014 – 2024Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B1997 – 2005Het laten plaatsen van een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1985 – 2002HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1971 – 1980Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1968 – 1975Dak-, gevel-, en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1946 – 1968Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.
Label Gt/m 1942Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk de aangesloten adviseurs en ontvang nog deze week jouw label

Woning isoleren

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een energiezuinige woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat de warmte in huis verloren gaat. Daardoor gaan je stookkosten direct omlaag en profiteer je van een comfortabel leefklimaat. Waar je moet starten met isoleren is afhankelijk van de RC-waardes van de woning. Het jaar waarin de woning is neergezet vertelt al veel over de isolatiewaardes. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In onderstaand schema doorzoek je de te verwachten besparing bij een normale eengezinswoning met een hr ketel.

Type isolatiePrijzenBesparing gas (m3)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3200 – €5600840 m3€605
Vloerisolatie€1100 – €3100275 m3€198
Spouwmuurisolatie€1250 – €2250740 m3€533
HR++ glas€1900 – €2800365 m3€262,8
Kosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Zodra jouw woning goed geïsoleerd is, moet de focus liggen op het feit dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezonde leefomgeving, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Winddrukgeregelde roosters: roosters in de ramen of kozijnen reageren op de winddruk.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: onttrekt warmte aan de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen

Het verwarmen van de woning kost veel energie (vooral veel gas). Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Overweeg een groen alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. Hieronder bekijk je de meeste populaire optie.

 • Moderne HR-combiketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: uitstekende tussenstap naar een vol-elektrisch huis.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Zonnepanelen op je dak

Nadat je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde energie kan je schoon en duurzaam opwekken met zonnepanelen op het dak. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost gemiddeld €4800 en heb je terugverdiend binnen 6,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je hetzelfde tarief als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-katwoude-1145

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Elk kantoor heeft een energielabel nodig in situaties van verkoop en verhuur van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze regel geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, onderwijsinstellingen, cafés, en publiek toegankelijke panden zoals een stadion. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en dient ten minste 50% als kantoor? Op dat moment moet het gebouw begin 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Daarnaast moeten (overheids)organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Op deze website lees je ook alles over Energielabel E.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van kantoorpanden moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (minimaal 50% als kantoor) moeten in 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In openbare (bedrijfs)ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk de energieprestatie van een woning. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, des te groener je woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A & B (laag verbruik) en kan oplopen tot G (rood, hoog verbruik).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, wanneer jij het huis in de verkoop of verhuur gaat zetten moet jij duidelijk kunnen maken wat de erkende deskundige van de woning vond. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Ontbreekt het label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een bekwame energiedeskundige in Katwoude langs laten komen. Door middel van QBIS.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Een inspecteur bezoekt jou op locatie en inspecteert de gehele woning. De deskundige komt met een eindoordeel en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Waterland).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een vakman onderzoekt het jaar waarin het gebouw is neergezet, het soort woning, woonoppervlakte en ook naar specifieke zaken als ramen en kozijnen, de manieren van isoleren, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Met deze details berekent de deskundige hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van het huis en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Op basis hiervan wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De prijzen van een energielabel liggen tussen de €110,00 – €430,00. De prijsindicatie wordt berekend a.d.h.v. het type woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de informatie die voorhanden is (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Katwoude is over het algemeen gunstiger door verscheidene energiedeskundigen naast elkaar te zetten die diensten leveren in de provincie Noord-Holland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Daarvoor check je energielabel.nl van de overheid. Kies huur- of koopwoning en vul jouw postcode (1145) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je krijgt nu het label van jouw woning te zien. Opmerking: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen officieel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Ga direct aan de slag: energielabel huis Katwoude opvragen.

Plaats een reactie