Energielabel Uitdam

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Uitdam? Sinds een aantal jaren heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit informatielabel geeft aan hoeveel energie jouw woning verbruikt en geeft handige opties om de energierekening verder terug te dringen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Uitdam verplicht. Op deze website vind je uitgebreide informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het label. Verder kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en vind je een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Het is een vereiste bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A of B (erg milieuvriendelijk) t/m F en G (hoog energieverbruik).
 • Vroeger regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Uitdam die de woning inspecteert en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het certificaat – incl. verbetermogelijkheden – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €195,00 & €435,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Uitdam

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. In de situatie waarbij het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan heb je een definitief energielabel nodig. Vanaf 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet dus een officiële energieadviseur thuis uitnodigen. Deze energie-deskundige bezoekt jou op locatie en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In onderstaand gedeelte lees je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Uitdam regelt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Via centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Het beste kun je een postcode gebruiken (1154) om een erkend deskundige in Uitdam te vergelijken.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Kies een energiedeskundige en maak een afspraak. Zorg dat je alle relevante details van de woning hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek van de deskundige

  Zo’n erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Uitdam komt met een eindoordeel en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Inzicht in jouw label

  Wanneer alles achter de rug is wordt er een PDF toegestuurd van het vastgestelde label met daarbij de specificaties en verbeterpunten van de woning. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet je laten zien wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Doorzoek de energieadviseurs en regel het snel

Kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel liggen vaak tussen de €115,00 & €415,00. In het onderstaand overzicht tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Uitdam. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Zuiderwoude, Broek in Waterland, Katwoude, Monnickendam en Edam. De definitieve tarieven wordt bepaald door verscheidene aspecten.

 1. Hoe groot het huis is (hoekwoning, tussenwoning, villa, twee-onder-een kap, vrijstaand).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Type woningGroottePrijsindicatie
Appartement55 m2€ 163,00
Rijtjeswoning100 m2€ 202,00
Hoekwoning150 m2€ 284,00
Losse woning195 m2€ 364,00
Prijzen woninglabel Uitdam.

De beste energieadviseurs in Uitdam vergelijken

Deze week je definitief energielabel aanvragen? Daarvoor contacteer je een erkend deskundige energielabel Uitdam. De officiële website om deze inspecteur op te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hier tref je erkend deskundige specialisten (BRL9500). Om de eerste stap te zetten tref je in de tabel hieronder meerdere erkende bureaus waar je direct een label kunt regelen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Tips voor een lager energieverbruik

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Door middel van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verbouwen naar een label-B huis. De basis is altijd een goede isolatie. Zo zorg je dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je juist verder in op het opwekken van eigen energie. Op deze website lees je ook meer over Energielabel C.

Tips: Op de informatieve website Verbeteruwhuis.nl check je – na het beantwoorden van wat vragen – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Voordelen van een zuinig energielabel woning Uitdam

 • Een energiezuinig huis en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Verhoogt het comfort van de woning: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een B- of A woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • Er gelden meerdere subsidies wanneer je er voor kiest om je woning te verduurzamen.
 • De energiecoach in Uitdam kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2009 – 2024Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B2000 – 2006Een warmtepomp en/of zonnepanelen laten installeren.
Label C1983 – 2004Zonnepanelen, na-isolatie en driedubbel glas.
Label D1971 – 1980Kijk of je de thermische schil van het huis kunt verbeteren.
Label E1970 – 1978Vloer- en spouwmuurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1946 – 1967Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.
Label Gt/m 1945Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk alle adviseurs en regel het nog deze week

Isolatie van je woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een duurzame woning. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren voorkom je dat de warmte in de woning je huis weer verlaat. Op die manier dalen de stookkosten in de winter en geniet je van een aangenaam binnenklimaat. Waar je moet starten ligt aan de huidige isolatietoepassingen in huis. Het jaar waarin de woning is neergezet is vaak een goede indicator hiervoor. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In de lijst hieronder check je de te verwachten besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr combiketel.

Soort isolatieInvesteringGasbesparingBesparing
Dakisolatie€3000 – €5100855 m3€547
Vloerisolatie€2000 – €3100290 m3€186
Spouwmuurisolatie€1400 – €2100755 m3€483
HR++ glas€1950 – €2700380 m3€243,2
Tarieven en besparingen bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Op het moment dat je huis een goede isolatie heeft, is het belangrijk dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangenaam binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een prettig leefklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelend rooster: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen

De verwarming in een huis vraagt veel energie (en geld). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Overweeg een groen alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In de volgende lijst vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: zeer zuinig en efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Zonnepanelen plaatsen

Als je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. Deze energie kan je schoon en duurzaam opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4500 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt gaat naar het net (salderen). Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-uitdam-1154

Energielabel bedrijfspanden en gebouwen

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze regelgeving is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, scholen, winkelcentrums, en publieke panden zoals een ziekenhuis. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorruimte? In dit scenario moet het pand vanaf 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Verder moeten winkels en bedrijven die gehuisvest zijn in grote publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, bijvoorbeeld bij de toegangspoort. Op deze website lees je ook alles over Energielabel recreatiewoning.

 • Bij overdracht of oplevering van een kantoorpand is een energielabel noodzakelijk.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor opslagruimtes en loodsen geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In publieke gebouwen vanaf 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index start bij energielabel A & B (zuinig) en gaat verder tot de slechtste label F/G (ontzettend onzuinig).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur gaat zetten dan moet je aantonen wat het definitieve energielabel is. Deze gegevens moeten vermeld worden in de advertenties (makelaar). Ontbreekt het label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe vraag je een label aan?
Hiervoor moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Uitdam laten langskomen. Via het platform QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Een adviseur komt langs en analyseert de actuele situatie op energiegebied. De adviseur komt met een eindoordeel het registreert het definitieve label in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Waterland).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een specialist bekijkt de bouwperiode, woningtype, woonoppervlakte en andere aspecten als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, type isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. D.m.v. van deze gegevens kan worden berekend hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het opwarmen en koelen van jouw woning en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Hierna wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De prijzen van een energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €160,00 & €405,00. De definitieve prijs is afhankelijk van de omvang van de woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Uitdam kan je goedkoper doen door enkele energieadviseur te benaderen die werkzaam zijn binnen de provincie Noord-Holland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om jouw huidige label in te zien kan je een kijkje nemen op het platform energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer jouw postcode (1154) en het huisnummer in de zoekbalk in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Goed om te weten: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en kan je dus niet gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief label. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Uitdam opvragen.

Plaats een reactie