Energielabel Saaksum

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Saaksum? Sinds 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het document laat zien hoe zuinig jouw woning is en geeft gerichte maatregelen om de woning nog energiezuiniger te maken. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Saaksum verplicht. Op deze website vind je nuttige info over het checken en aanvragen van het label. Verder kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en tref je hier handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Je moet het aantonen bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A of B (erg zuinig) t/m F & G (vervuilend).
 • In het begin kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Er geldt sinds 2021 andere wetgeving.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Saaksum die jouw woning opneemt en het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief concrete verbeterpunten – kost je ongeveer tussen de €110,00 – €385,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Saaksum

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de energieprestatie van een woning. Alle mensen met een woning ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Zodra je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds kort is er een nieuwe rekenmethode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet nu een bevoegde energieadviseur laten langskomen. Deze energie-deskundige huur je als het ware in bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het stappenplan hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Saaksum aanvraagt.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare bekwame energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Neem als basis je postcode (9886) om een erkend deskundige in Saaksum op te vragen.

 2. Voorbereiding

  Ga vervolgens verder naar een van de aangesloten adviseurs en probeer een afspraak in te plannen. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle actuele gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Voorbeelden zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Het onderzoek

  De erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Saaksum rekent alles door, bepaalt het label en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Database met labels bekijken

  Nadat de calculatie is afgerond ontvangt men per email een PDF van de energie index met alle kenmerken en adviespunten. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en dien je te overhandigen bij de verkoop van de woning. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Bekijk energieadviseurs en bekijk de goedkoopste aanbieder

Gemiddelde kosten energielabel

De prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €105,00 en €395,00. In de vergelijker hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Saaksum. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Lauwerzijl, Niehove, Oldehove, Den Ham en Kommerzijl. De uiteindelijke prijzen komen tot stand door meerdere variabelen.

 1. De grootte van de woning (appartement, tussenwoning, twee-onder-een kap, villa, hoekwoning).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Soort woningM2 woonruimteKostprijs
Appartementje65 m2€ 182,00
Rijtjeswoning115 m2€ 204,00
Geschakeld huis140 m2€ 291,00
Villa190 m2€ 367,00
Geschatte kosten woninglabel Saaksum.

De beste energieadviseurs in Saaksum vergelijken

Eenvoudig en snel zo’n definitief energielabel aanvragen? Hiervoor ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Saaksum. Het portaal om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In het register vergelijk je bekwame experts (BRL9500). Voor jouw gemak vind je in onze vergelijkingstabel een aantal uitgelichte adviseurs waar je zonder gedoe een woninginspectie kunt aanvragen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Heb je een ongunstig energielabel, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw omturnen tot een huis met label A of B. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Op die manier zorg je dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. In de volgende stap ga je juist verder in op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel voor bedrijfspand.

Noot: Op de website www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Doe hier de check.

Het belang van een zuinig energielabel woning Saaksum

 • Een energiezuinig huis en een structureel lage energierekening.
 • Een gezond wooncomfort: in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.
 • Een huis met het milieulabel A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Steeds vaker recht op korting op de hypotheekrente.
 • Er gelden aantrekkelijke subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Saaksum kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2011 – 2022Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B1998 – 2007Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1988 – 2001Leg de nadruk op muurisolatie en laat zonnepanelen leggen.
Label D1975 – 1981Thermografische scan om isolatie te optimaliseren.
Label E1966 – 1975Dubbelglas, zonnepanelen en isoleren.
Label F1951 – 1969Isoleren en verwarmingsketel vervangen.
Label Gt/m 1931Isoleren van de gehele woning.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk adviseurs en ontvang nog deze week jouw label

Woningisolatie

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een zuinig huis. Door goede woningisolatie toe te passen verhinder je dat de gerealiseerde warmte naar buiten gaat. Met isolatie worden de stookkosten een stuk gunstiger en profiteer je van een gezonde leefomgeving. Waar je moet starten met isoleren is vooral afhankelijk van de huidige isolatietoepassingen in huis. Het bouwjaar van het huis vertelt al veel over de isolatiewaardes. Je kunt ook informeren bij andere woningen in de buurt. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. Onderstaand krijg je inzicht in de te verwachten besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hoog rendement ketel.

Isolatie keuzeOnkostenBesparing GasKostenbesparing
Dakisolatie€3200 – €5500855 m3€590
Vloerisolatie€1000 – €3600425 m3€293
Spouwmuurisolatie€1200 – €2300740 m3€511
HR++ glas€1800 – €2750375 m3€258,75
Kosten en baten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Indien je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het noodzakelijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is cruciaal voor een aangename leefomgeving. Slim en zuinig ventileren betekent een gezonde leefomgeving waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende roosters: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: wint warmte terug uit ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

CV-ketel vervangen

Het verwarmen van een woning is voor veel mensen een kostenpost. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. Hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Goedkoper en sneller je huis stoken.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Investeer in zonnepanelen

Zodra je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. Deze energie kan je helemaal zelf opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €4700 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt gaat naar het net (salderen). Daarvoor ontvang je dezelfde prijs als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-saaksum-9886

Alles wat je moet weten over een zakelijk energielabel

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand vanaf 50m2. De verplichting richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoorgebouw, zwembaden, winkelcentrums, en publieke panden zoals verzorgingshuizen. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoor? In die situaties moet het gebouw met ingang van 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarbij moeten ondernemingen die werkzaam zijn in publieke ruimtes van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals in de ontvangsthal. Bekijk ook onze pagina met informatie over Voorlopig energielabel.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van zakelijke gebouwen moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grotere publieke ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.het energieverbruik van een woning. Hoe minder energie benodigd is, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A & B (heel zuinig) en loopt op tot F / G (hoog energieverbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning wilt verkopen of verhuren dan moet je aantonen welk energielabel het huis toegekend is. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een vakbekwame energiedeskundige in Saaksum vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Door gebruik te maken van Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Een adviseur moet fysiek bij je thuis komen en berekent de energieprestatie van de woning. Deze specialist rekent alles door, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Westerkwartier).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De adviseur kijkt naar het bouwjaar, het soort huis, de grootte en andere woningkenmerken zoals wat voor glas er in de ramen zit, de mate van isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Met deze details wordt opgesteld wat de benodigde energie capaciteit is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van de woning en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Hierna krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De tarieven van je energielabel komen uit tussen de €140,00 en €450,00. De verwachte prijs wordt berekend a.d.h.v. de grootte van de woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de informatie die voorhanden is (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Saaksum kan je doen door vele aanbieders te gaan vergelijken die hun werkgebied hebben liggen binnen de provincie Groningen.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Hiervoor ga je naar het platform energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en voer jouw postcode (9886) en huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Waarschuwing: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen formeel label en kan je dus niet gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis Saaksum opvragen.

Plaats een reactie