Energielabel Brakel

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Brakel? Vanaf 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit informatielabel geeft aan hoe zuinig jouw woning is en geeft belangrijke maatregelen om de energierekening verder terug te dringen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Brakel verplicht. Op dit informatieplatform ontdek je uitgebreide info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het keurmerk. Daarnaast kan je hier energieadviseurs vergelijken en lees je een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Krijg inzicht in de energieprestaties van een woning met het energielabel.
 • Het is een verplichting bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A of B (erg milieuvriendelijk) t/m F & G (rood, hoog verbruik).
 • De laatste jaren kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Brakel die de woning inspecteert en het label registreert.
 • Het label – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost gemiddeld tussen de €200,00 en €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Brakel

Een energielabel biedt duidelijkheid over de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningeigenaar kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Zodra je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Vanaf 2021 is er een nieuwe rekenmethode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet daarom een gecertificeerde energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-adviseur bezoekt jou op locatie en neemt de woning op. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Hierna vind je precies hoe jij zo’n voordelig energielabel in Brakel moet aanvragen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl tref je alle bevoegde energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op adresgegevens (5306) om een erkend deskundige in Brakel te traceren.

 2. Voorbereiding

  Selecteer een adviseur en plan een afspraak in. Bereid je goed voor: zorg dat je alle essentiële details van het huis kunt laten zien. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek en berekening

  Zo’n erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Brakel rekent alles door, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Online label inzien

  Wanneer alles achter de rug is ontvangt men per email een PDF van het keurmerk inclusief alle kenmerken en suggesties om de woning te verduurzamen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je over te dragen bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Alles weten over een particulier energielabel?

Vind de beste energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

De kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €100,00 & €450,00. In het schema hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Brakel. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Zuilichem, Liempde, Esch, Gemonde en Den Dungen. De tarieven hangen af van meerdere onderdelen.

 1. Het woningtype (hoekwoning, appartement, vrijstaand, tussenwoning, villa).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Categorie huisM2 woonruimteKosten
Appartementje55 m2€ 170,00
Rijtjeshuis115 m2€ 218,00
Geschakelde woning140 m2€ 294,00
Villa190 m2€ 366,00
Geschatte kosten woninglabel Brakel.

De beste energieadviseurs in Brakel vergelijken

Wil jij snel zo’n definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Brakel. De juiste plek om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hierin vind je deskundige specialisten (BRL9500). Om snel iets af te spreken tref je in de tabel hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je vrij eenvoudig een woninginspectie kunt aanvragen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Een energiezuinig huis in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning vergroenen tot een woning met label B. Start altijd met de juiste isolatie. Zo zorg je ervoor dat de warmte ook echt in de woning blijft. Bij de fase daaropvolgend ga je juist verder in op de mogelijkheden voor energieopwekking. Op deze website lees je ook meer over Boete zonder energielabel.

Noot: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Voer de check uit.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Brakel

 • Een “groene” woning met een lagere energierekening.
 • Een prettige leefomgeving: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een huis met het milieulabel A of B stoot minder CO-2 uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Groene woningen krijgen een duurzaamheidskorting van de bank.
 • Je kunt profiteren van royale subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Brakel kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2010 – 2024Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Label B1998 – 2009Met zonnepanelen en warmtepomp naar label A.
Label C1986 – 2003HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1975 – 1981Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes.
Label E1970 – 1977Isoleren van de gehele woning plus zonnepanelen.
Label F1949 – 1966Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1941Isoleren van de gehele woning.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het nog deze week

Isolatie van je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een “groene” woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren vermijd je dat de warmte in huis verloren gaat. Hiermee gaan je stookkosten direct omlaag en dat leidt tot een prettig klimaat in huis. Waar je het beste kunt beginnen is afhankelijk van de huidige staat van de woning. Het bouwjaar van het huis kan deels bepalen wat deze staat is. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of warmtescan laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. Hieronder tref je de te verwachten besparing voor een doorsnee woning met een standaard hr combiketel.

Type isolatiePrijzenBesparing gas (m3)Besparing (€/jaar)
Dakisolatie€3100 – €58001180 m3€861
Vloerisolatie€1000 – €3700260 m3€190
Spouwmuurisolatie€1350 – €2250900 m3€657
HR++ glas€1600 – €2500505 m3€368,65
De totale kosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Op het moment dat jouw woning goed geïsoleerd is, is het noodzakelijk dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is essentieel voor een aangenaam wooncomfort. Slim en zuinig ventileren betekent een optimaal klimaat in huis waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met WTW: volledig automatische aan- en afzuiging van de lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht voor de verwarming en warm water.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van de woning kost veel energie (vooral veel gas). Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In onderstaande lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: een combinatie van je HR-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Wanneer je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde energie kan je zelf opwekken door zonnepanelen te laten installeren. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €5500 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-brakel-5306

Aanvraag indienen energielabel voor bedrijfspand

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze regel is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, onderwijspanden, winkelcentrums, en publieke gebouwen zoals een bibliotheek. Is het pand 100m2 of groter, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorruimte? In die situaties is het plicht dat deze gebouwen in 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Tevens moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die werkzaam zijn in publieke ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Bekijk ook informatie over Goedkoopste energielabel.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van een kantoorgebouw ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grotere openbare ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A of B (erg milieuvriendelijk) en loopt op tot label G (zeer onzuinig).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning wilt verkopen of verhuren dan moet je laten zien wat het definitieve energielabel is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Heb je geen geldig label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een definitief label moet je een vakbekwame energiedeskundige in Brakel vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Op de website Qbis.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. De expert komt bij je thuis en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Deze persoon komt met een eindoordeel het registreert het definitieve label in de EP-online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Zaltbommel).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een inspecteur kijkt naar het bouwjaar van het gebouw, het soort gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en andere aspecten als ramen en kozijnen, hoe goed de woning geïsoleerd is, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de aanwezige systemen voor energieopwekking (zonnecellen / warmtepomp). Middels deze documentatie wordt vastgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het opwarmen en koelen van het object en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Daarna zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De tarieven van je energielabel liggen tussen de €145,00 & €450,00. De definitieve prijs ligt aan type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Brakel is het voordeligst te realiseren door vele energie-inspecteurs te vergelijken die hun dienst aanbieden in de provincie Gelderland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor kan je een kijkje nemen op Energielabel.nl. Selecteer je type woning en voer de postcode (5306) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Waarschuwing: is het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitieve status. Wacht niet langer: energielabel huis Brakel opvragen.

Plaats een reactie