Energielabel Bosch en Duin

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Bosch en Duin? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het informatielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en biedt belangrijke suggesties om het energieverbruik terug te dringen. Ben je van plan jouw woning te verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Bosch en Duin verplicht. Op deze website bieden wij aanvullende informatie over de aanvraag van een nieuw certificaat. In aanvulling daarop is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en bieden wij een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel laat zien hoe zuinig jouw woning is, en hoe je dit kunt verbeteren.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (zeer milieuvriendelijk) t/m F/G (minder energiezuinig).
 • Tot 2020 vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Bosch en Duin die de hele woning bekijkt en het label vastlegt.
 • Het certificaat – inclusief concrete verbeterpunten – heeft een prijs van tussen de €125,00 & €435,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Bosch en Duin

Het energielabel geeft een indicatie van de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle Nederlanders met een huis verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Op het moment dat jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sinds kort is er een nieuwe manier waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Je moet tegenwoordig een bekwame energieadviseur laten komen. Deze adviseur komt bij je thuis bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. In het stappenplan hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Bosch en Duin regelt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Vind een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je alle officiële energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (3735) om een erkend deskundige in Bosch en Duin te vergelijken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Maak een keuze voor een van de aangesloten adviseurs en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je alle benodigde details van de woning hebt. Met name bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Het onderzoek

  De erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Bosch en Duin maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest ontvang je digitaal een PDF van het label met een toelichting en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en dien je over te dragen aan een geïnteresseerde koper. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Zoek naar energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten definitief energielabel vergelijken

De onkosten voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €170,00 en €385,00. In de tabel hieronder bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Bosch en Duin. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Den Dolder, Bilthoven, Austerlitz, Woerdense Verlaat en Wilnis. De uiteindelijke tarieven komen tot stand door verscheidene onderdelen.

 1. Hoe groot het huis is (villa, vrijstaand, hoekwoning, twee-onder-een kap, tussenwoning).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
HuisWoonoppervlaktePrijzen
Appartementje55 m2€ 171,00
Rijtjeshuis100 m2€ 219,00
Twee-onder-een kap145 m2€ 283,00
Losse woning190 m2€ 362,00
Kostenoverzicht woninglabel Bosch en Duin.

De beste energieadviseurs in Bosch en Duin vergelijken

Zo snel mogelijk je definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Bosch en Duin. Het adres om een adviseur te vinden is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. In deze database doorzoek je gecertificeerde specialisten (BRL9500). Om het proces in gang te zetten vind je in onze vergelijkingstabel een overzicht met erkende specialisten waar je gemakkelijk een milieulabel kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning omtoveren naareen label-B huis. In de regel begint men altijd met isoleren. Daardoor realiseer je een setting waarbij de warmte niet zomaar de woning uit kan. Bij de fase daaropvolgend ga je aan de slag met energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel vakantiehuis.

Adviezen: Via het overheidsinitiatief www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Bosch en Duin

 • Een “groene” woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een gezond wooncomfort: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Het woninglabel A of B hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • Er bestaan meerdere subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Bosch en Duin is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2011 – 2024Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2002 – 2009Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1984 – 2001Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1972 – 1983De cv ketel vervangen voor een combiketel.
Label E1969 – 1977Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1946 – 1969Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer.
Label Gt/m 1945Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Isoleer je woning

Isolatie is van onschatbare waarde voor een label A of B woning. Door goede woningisolatie toe te passen verhinder je dat gewonnen warmte verloren gaat. Op die manier worden de stookkosten een stuk gunstiger en heb je een comfortabele leefomgeving. Waar je moet starten is vooral afhankelijk van de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het bouwjaar geef inzicht in de vermoedelijke staat. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In de lijst hieronder check je de potentiële besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr ketel.

Isolatie keuzeInvesteringBesparing (gas)Besparing in €
Dakisolatie€3200 – €57001080 m3€756
Vloerisolatie€1000 – €4000340 m3€238
Spouwmuurisolatie€1300 – €2300890 m3€623
HR++ glas€1500 – €2800505 m3€353,5
Tarieven en besparingen bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

In de situatie waarbij je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het belangrijk dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een aangename leefomgeving. Slim en zuinig ventileren betekent een prettig klimaat in huis waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: gemakkelijk in elke kamer frisse lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met WTW: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Woning gasloos verwarmen

Het verwarmen van een woning kost veel energie (vooral veel gas). De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Onderstaand vind je een aantal systemen.

 • Moderne HR-combiketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: werkt volledig op stroom waardoor de CV-ketel de deur uit kan.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen installeren

Wanneer je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De totale stroom kan je zelf genereren met zonnepanelen op het dak. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €5500 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 6,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Over dit stukje stroom krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-bosch-en-duin-3735

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze verplichting geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoren, universiteitsgebouwen, winkelcentra, en publieke panden zoals een stadion. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorruimtes? Dan moet het pand vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Verder moeten bedrijven en organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Lees ook meer over Energielabel geldigheidsduur.

 • Bij officiële transactiemomenten van een kantoorgebouw is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten met ingang van 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In publieke panden van meer dan 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel geeft een beeld van hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het woninglabel is. Deze energie-index begint bij energielabel A/B (groen label) en kan oplopen tot de rode labels F en G (niet milieuvriendelijk).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, wanneer jij het huis in de verkoop of verhuur wil doen moet jij duidelijk kunnen maken wat de huidige energie staat van de woning is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is er geen geregistreerd label, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een deskundige energiedeskundige in Bosch en Duin bij je thuis laten komen voor een inspectie. Aan de hand van QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Een deskundige zal thuis langskomen en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Deze expert kiest het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. De dossierstukken krijg je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Zeist).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De specialist bekijkt het jaar waarin het huis is gebouwd, het soort woning, m2 woonruimte en ook naar specifieke zaken als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de beschikbare isolatie, de manier waarop het huis verwarmd en geventileerd wordt en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. Op basis daarvan wordt opgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van een gebouw en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Daarna zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat is het tarief van een energielabel?
De onkosten van het energielabel liggen tussen de €175,00 – €450,00. De prijsindicatie ligt aan de omvang van de woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Bosch en Duin kan jij doorgaans het meest voordelig doen door meerdere energiedeskundigen naast elkaar te zetten die werken rondom de provincie Utrecht.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige score te bekijken surf je naar www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer de postcode (3735) en huisnummer in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Kijk uit: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen officieel document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitieve status. Bekijk het direct online: energielabel huis Bosch en Duin opvragen.

Plaats een reactie