Energielabel Kootwijk

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Kootwijk? Met ingang van 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit document geeft een indicatie van hoe energiezuinig jouw woning is en geeft praktische maatregelen om het energieverbruik terug te dringen. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Kootwijk verplicht. Op deze pagina vind je aanvullende info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het keurmerk. Tevens kan je hier energieadviseurs vergelijken en bieden wij tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (heel milieuvriendelijk) t/m F of G (ontzettend onzuinig).
 • Tot 2020 regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Kootwijk die jouw woning opneemt en het label vastlegt.
 • Het certificaat – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – heeft een prijs van tussen de €165,00 en €405,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Kootwijk

Het energielabel geeft een indicatie van de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle Nederlanders met een huis namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Op het moment dat jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, is een definitief energielabel noodzakelijk. In 2021 is er een nieuwe manier dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet verplicht een vakbekwame energieadviseur laten komen. Deze specialist komt bij je thuis en neemt de woning op. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het gedeelte hieronder lees je hoe je een voordelig energielabel in Kootwijk regelt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Het beste kun je een postcode gebruiken (3775) om een erkend deskundige in Kootwijk te contacteren.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Ga vervolgens verder naar een adviseur en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Zorg dat je alle actuele details van de woning hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. De inspectie

  Een erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis om de inspectie van de woning te doen. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Kootwijk stelt het label vast en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Nieuwe label opvragen

  Wanneer alles achter de rug is krijg je een digitaal document (PDF) van het informatielabel met een uitgebreide samenvatting en concrete verbeterpunten. Het label is 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen bij de verkoop van de woning. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en regel het snel

De kosten van een energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel variëren tussen de €200,00 – €405,00. In het bijgesloten overzicht bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Kootwijk. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Kootwijkerbroek, Soesterberg, Eemdijk, Bunschoten-Spakenburg en Lage Vuursche. De totale tarieven worden berekend middels de volgende onderdelen.

 1. Type en leeftijd huis (appartement, hoekwoning, tussenwoning, villa, vrijstaand).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
WoningtypeM2 woonruimteTariefschatting
Klein appartement80 m2€ 170,00
Rijtjeswoning105 m2€ 224,00
Geschakelde woning140 m2€ 287,00
Villa195 m2€ 355,00
Kostenoverzicht woninglabel Kootwijk.

Erkend deskundige in Kootwijk vergelijken

Deze week het definitieve energielabel aanvragen? Hiervoor moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Kootwijk. De juiste plek om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Daar doorzoek je gecertificeerde inspecteurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten vind jij in onze vergelijker meerdere erkende bureaus waar je direct een milieulabel kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam wonen in 4 heldere stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verduurzamen tot een groen label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Hierdoor zorg je dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Bij de fase daaropvolgend ga je aan de slag met de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Vereenvoudigd energielabel.

Tips: Via het platform https://www.verbeteruwhuis.nl check je – na het beantwoorden van wat vragen – verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Kootwijk

 • Een zuinige woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een optimaal leefklimaat: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een woning met label A of B is goed voor het milieu.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • De regering biedt aantrekkelijke subsidies als je kiest voor isolatie en andere duurzame verwarmingsbronnen.
 • De energiecoach in Kootwijk kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2013 – 2024Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B2002 – 2008Een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen laten leggen.
Label C1988 – 2003Extra isolatie toepassen en zonnepanelen leggen.
Label D1971 – 1981Probeer te beginnen met een goede vloerisolatie.
Label E1965 – 1978Plaatsen van zonnepanelen en isolatie.
Label F1946 – 1970Een moderne HR-ketel en isoleren.
Label Gt/m 1927Isolatie van vloer, dak en muren.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk de aangesloten adviseurs en regel het nog deze week

Woningisolatie

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een energiezuinige woning. Door goede woningisolatie toe te passen voorkom je dat de warmte naar buiten gaat. Hiermee gaan je stookkosten direct omlaag en realiseer je een lekker warm huis. Waar je het beste kunt beginnen heeft te maken met de huidige mate van isolatie. Het jaar waarin de woning is neergezet zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. Hieronder doorzoek je de gemiddelde besparingen voor een doorsnee woning met een standaard hr combiketel.

IsolatieInvesteringBesparing (gas)Besparing in €
Dakisolatie€3300 – €52001125 m3€765
Vloerisolatie€1000 – €3600385 m3€262
Spouwmuurisolatie€1200 – €2400935 m3€636
HR++ glas€1750 – €2500335 m3€227,8
Onkosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Indien het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je er zorg voor dragen dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een comfortabel klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettig klimaat in huis waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelend rooster: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: wint warmte terug uit ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Alternatief voor CV-ketel

Het verwarmen van een woning is een kostbare aangelegenheid. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de volgende lijst staan enkele van deze producten.

 • Moderne HR-combiketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen aanschaffen

Als je jouw woning hebt geoptimaliseerd kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De benodigde energie kan je helemaal zelf opwekken met zonnepanelen op het dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4800 en heb je terugverdiend binnen 6 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Voor dit stukje krijg je dezelfde prijs als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-kootwijk-3775

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De verordening is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, zwembaden, cafés, en openbare gebouwen zoals een station. Betreft het een pand groter dan 100m2, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimtes? In die situaties moet het gebouw met ingang van 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarnaast moeten winkels en bedrijven die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben met een ruimte van minimaal 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook onze pagina met informatie over Snelste energielabel.

 • Bij het het officiële verkoopmoment van kantoorpanden moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor productiehallen en loodsen gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten in 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grotere openbare ruimtes van minimaal 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft een beeld van de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe beter het woninglabel van je huis is. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A & B (groen label) en gaat verder tot de rode labels F en G (minder energiezuinig).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur wil doen moet je inzicht bieden in wat het definitieve energielabel is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Is er geen label bekend, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Hiervoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Kootwijk thuis laten langskomen voor een onderzoek. Via het platform Qbis.nl kan je een energiespecialist zoeken. De adviseur bezoekt jou op locatie en analyseert hoe de staat van het huis is. De deskundige komt met een eindoordeel het registreert het definitieve label in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Barneveld).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De inspecteur houdt rekening met het bouwjaar van het huis, het type huis, m2 woonruimte en belangrijke aspecten zoals HR ++ glas en kozijnen, de toegepaste isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Op basis van deze gegevens wordt vastgesteld hoeveel energie nodig is voor het verwarmen en koelen van woonunit en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Hierna wordt het labelletter geregistreerd.

Wat kost een energielabel?
De onkosten van het energielabel liggen vaak tussen de €185,00 & €430,00. De verwachte prijs wordt bepaald door het type woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Kootwijk kun jij het beste doen door verschillende energieadviseur te vergelijken die hun dienst aanbieden in de provincie Gelderland.

Hoe kan ik snel mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien surf je naar de website www.energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul jouw postcode (3775) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Belangrijk: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief huislabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Kootwijk opvragen.

Plaats een reactie