Energielabel Best

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Best? Sinds 1 januari 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Het label toont hoe zuinig jouw woning is en geeft concrete verbeterpunten om het nog zuiniger te maken. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Best verplicht. Op deze website vind je aanvullende info over het aanvragen van een nieuw label. Ook is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en vind je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (laag verbruik) t/m F en G (niet milieuvriendelijk).
 • Voorheen kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Best die jouw woning helemaal doorneemt en het label vaststelt.
 • Het certificaat – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost gemiddeld tussen de €180,00 en €435,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Best

Het energielabel vertelt iets over de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle woningeigenaar ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Als het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sinds 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Daarom moet je een erkend deskundige energieadviseur thuis laten komen. Deze vakman komt langs en neemt de woning op. Door deze nieuwe methode zijn de kosten een stuk hoger. In het stappenplan hieronder vind je precies hoe jij het voordelig energielabel in Best moet aanvragen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Via het platform centraalregistertechniek.nl tref je alle gecertificeerde energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Vul je postcode in (5683) om een erkend deskundige in Best te contacteren.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Ga vervolgens verder naar een energiedeskundige en kies een dag en tijdstip. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle actuele gegevens van de woning paraat hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Het onderzoek

  Zo’n erkend energiedeskundige komt thuis langs en bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Best bepaalt het uiteindelijke label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Database met labels bekijken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvangt men per email een PDF van het keurmerk incl. de geconstateerde punten en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je laten zien aan een geïnteresseerde koper. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Zoek naar energieadviseurs en vind de laagste prijs

De kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €200,00 en €365,00. In de tabel die je hieronder ziet vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Best. Direct een offerte? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Geldrop-Mierlo, Eindhoven, Heeze-Leende en Waalre. De totale tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. meerdere onderdelen.

 1. Soort woning (vrijstaand, appartement, villa, twee-onder-een kap, hoekwoning).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Categorie woningM2 woonoppervlakteKosten
Appartementje70 m2€ 178,00
Tussenwoning100 m2€ 219,00
Twee-onder-een kap150 m2€ 290,00
Villa185 m2€ 352,00
Gemiddelde kosten woninglabel Best.

Toonaangevende energieadviseurs in Best vergelijken

Wil jij snel het definitieve energielabel aanvragen? Op dat moment moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Best. De website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is www.centraalregisterTechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. In het register staan alle namen en gegevens van gecertificeerde adviseurs (BRL9500). Voor een voordelige keuze tref je in de tabel hieronder een overzicht met erkende specialisten waar je eenvoudig een certificaat kunt regelen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning omturnen tot een label-B huis. De basis is altijd een goede isolatie. Daardoor is het zeker dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Pas daarna ga je aan de slag met zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Op deze website lees je ook meer over Energielabel calculeren.

Tips: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl controleer je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

Het belang van een zuinig energielabel woning Best

 • Een energiezuinige woning met een lage energierekening.
 • Een optimaal klimaat in huis: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Een woning met label B of A stoot minder CO-2 uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Er bestaan veel subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Best kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2010 – 2024Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Label B1997 – 2008De woning verwarmen met een warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1983 – 2001HR-glas op woon- en slaapkamer.
Label D1976 – 1982Thermografische scan om isolatie te optimaliseren.
Label E1967 – 1976Vloer- en spouwmuurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen.
Label F1949 – 1970Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.
Label Gt/m 1930Isoleren en plaatsen van dubbelglas.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk alle adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een zuinig huis. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren voorkom je dat de warmte je huis weer verlaat. Hiermee dalen de stookkosten in de winter en geniet je van een fijn en comfortabel binnenklimaat. Waar je moet starten hangt af van hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. Het bouwjaar van de woning is vaak een goede indicator hiervoor. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In onderstaand schema tref je de gemiddelde besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hoogrendementsketel.

Type isolatieTarievenGasbesparing (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3600 – €59001065 m3€724
Vloerisolatie€1100 – €3900275 m3€187
Spouwmuurisolatie€1250 – €2450955 m3€649
HR++ glas€1550 – €2800430 m3€292
Onkosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

In de situatie waarbij een gebouw al volledig is geïsoleerd, is het noodzakelijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is cruciaal voor een aangenaam binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een gezond binnenklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: profiteert van warmte uit de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

CV-ketel zonder gas?

Een huis verwarmen kost het meeste energie. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een duurzame oplossing om je woning warm te stoken zonder gas. In de lijst hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een volwaardige vervanger van de CV-ketel.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Kies voor zonnepanelen

Nadat je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. Deze stroom kan je helemaal zelf genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken op basis van zonlicht elektriciteit op.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost om en nabij de €5000 en verdien je terug in 6 jaar.
 • De ongebruikte stroom gaat naar het net (salderen). Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-best-5683

Energielabel voor bedrijven

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben in situaties van verkoop en verhuur van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze verplichting is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, sporthallen, winkelcentrums, en publiek toegankelijke panden zoals een ziekenhuis. Is het gebouw groter dan 100m2, en dient ten minste 50% als kantoor? Dan moet het pand vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Daarnaast moeten winkels en bedrijven die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van meer dan 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld naast de receptie. Je kunt hier ook meer lezen over Boete zonder energielabel.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfsruimte is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor productiehallen en loodsen is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In openbare panden met een oppervlakte van ten minste 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder energie benodigd is, des te groener je woninglabel. De energie-index start bij energielabel A & B (zeer zuinig) en gaat verder tot label G (hoog energieverbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning in de verkoop of verhuur gaat zetten moet je aan kunnen tonen welk energielabel het huis toegekend is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Is het definitieve label niet aantoonbaar, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor dit document moet je een officiële energiedeskundige in Best uitnodigen. Op www.Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Deze adviseur komt bij je thuis bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Deze specialist rekent alles door, bepaalt het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Ze versturen dit documenten via de mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Best).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De specialist onderzoekt het bouwjaar van de woning, het soort gebouw, m2 woonruimte en overige onderdelen als wat voor glas er in de ramen zit, de beschikbare isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Middels deze documentatie berekent de deskundige hoeveel energie nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van het object en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Daarna wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De tarieven van het energielabel variëren tussen de €120,00 en €360,00. De definitieve prijs wordt berekend a.d.h.v. het type woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Best kan jij doorgaans het meest voordelig doen door enkele adviseurs onder elkaar te zetten die werkzaam zijn rondom de provincie Noord-Brabant.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Daarvoor kan je het beste gaan naar www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer jouw postcode (5683) en het huisnummer in de zoekbalk in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Opmerking: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officieel document en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief label. Zoek het snel uit: energielabel huis Best opvragen.

Plaats een reactie