Energielabel Bodegraven

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Bodegraven? Sinds een aantal jaren heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Dit milieulabel toont hoe energiezuinig een woning is en biedt belangrijke verbetermogelijkheden om de woning nog energiezuiniger te maken. Gaat jouw woning in de verkoop? Dan is een definitief energielabel in Bodegraven verplicht. Op Energielabelprijzen.nl communiceren wij actuele informatie over hoe je het keurmerk aanvraagt. Ook is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en vind je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Je moet het aantonen bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A of B (heel zuinig) t/m F of G (zeer hoog verbruik).
 • In het begin was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. De regering heeft de werkwijze aangepast.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Bodegraven die jouw woning helemaal doorneemt en het label vastlegt.
 • Het keurmerk – inclusief een rapport met adviespunten – kost je ongeveer tussen de €185,00 en €365,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Bodegraven

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van een woning. Alle woningen in Nederland verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Op het moment dat jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sedert 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet nu een bevoegde energieadviseur laten komen. Deze adviseur komt bij je thuis en inspecteert de gehele woning. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. Hierna lees je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Bodegraven moet aanvragen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vind je alle deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (2411) om een erkend deskundige in Bodegraven op te sporen.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Ga vervolgens verder naar een energie-expert en stem samen een geschikt moment af. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle essentiële informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Denk aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Inventarisatie

  Een erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en berekent de energieprestatie van de woning. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Bodegraven berekent het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Online label inzien

  Na afloop van de inspectie krijg je een digitaal document (PDF) van het certificaat met een uitgebreide samenvatting en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en moet je laten zien bij het opstellen van een verkoop- of huurcontract. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Vind de beste energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Gemiddelde kosten energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €140,00 – €370,00. In het bijgesloten overzicht vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Bodegraven. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Check ook adviseurs in Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp, Oude Wetering en Nieuwe Wetering. De geschatte prijzen kunnen berekend worden d.m.v. verscheidene onderdelen.

 1. Categorie woning (villa, hoekwoning, tussenwoning, vrijstaand, appartement).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
WoningM2 woonoppervlakteOnkosten
Klein appartement60 m2€ 167,00
Rijtjeshuis115 m2€ 206,00
Geschakeld huis145 m2€ 289,00
Villa185 m2€ 375,00
Geschatte kosten woninglabel Bodegraven.

Toonaangevende energieadviseurs in Bodegraven vergelijken

Deze week een definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren heb je nodig een erkend deskundige energielabel Bodegraven. Het adres om een adviseur te vinden is www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. In het register staan alle namen en gegevens van deskundige deskundigen (BRL9500). Om de eerste stap te zetten tref je in de tabel hieronder diverse (landelijke) experts waar je op een gebruiksvriendelijke manier een certificaat kunt regelen tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning omturnen tot een groen label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Hierdoor realiseer je een setting waarbij er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Pas daarna verleggen we de focus op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel verbeteren.

Tip: Op de informatieve website https://www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Voer de check uit.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Bodegraven

 • Een duurzame woning met een lagere energierekening.
 • Een gezond wooncomfort: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een woning met label B of A beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • Je kunt gebruik maken van gunstige subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Bodegraven kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2011 – 2024Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B2000 – 2006Het laten plaatsen van een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1987 – 1999Laat een zonneboiler plaatsen indien je daar ruimte voor hebt.
Label D1974 – 1983Het isoleren van cv leidingen.
Label E1969 – 1976Isolatie, dubbel glas + HR-ketel en zonnepanelen.
Label F1949 – 1966Vooral dubbelglas en isolatie.
Label Gt/m 1928Isoleren en het plaatsen van dubbelglas.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle aanbieders en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een milieuvriendelijke woning. Dankzij goede isolatie verhinder je dat de warmte in de woning zomaar verdwijnt. Op die manier dalen de stookkosten in de winter en profiteer je van een prettig binnenklimaat. Waar je moet beginnen wordt bepaald door de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden kan de probleempunten goed blootleggen. Hieronder vind je de doorsnee besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr combiketel.

Isolatie optiesInvesteringGasbesparing p/jaarBesparing in €
Dakisolatie€3100 – €51001135 m3€829
Vloerisolatie€1400 – €3600385 m3€281
Spouwmuurisolatie€1000 – €2250705 m3€515
HR++ glas€1950 – €2550395 m3€288,35
Kosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

In de situatie waarbij je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het belangrijk dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een aangenaam klimaat in huis. Slim en zuinig ventileren houdt in een gezond binnenklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelend rooster: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een systeem dat lucht aanvoer en afvoert waarbij de warmte wordt behouden.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Woning gasloos verwarmen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost in de meeste huizen veel gas. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende opsomming vind je de belangrijkste voorbeelden.

 • Moderne HR-combiketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Investeer in zonnepanelen

Zodra je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4000 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat naar het net (salderen). Daarvoor ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-bodegraven-2411

Energielabel voor bedrijfspanden

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk bij verkoop, verhuur en oplevering van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). De verplichting geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, sporthallen, pensions, en publieke panden zoals een station. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en dient ten minste 50% als kantoorplekken? In dat geval moet het pand per 2023 minimaal een energielabel C hebben. Verder moeten bedrijven en organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Op deze website vind je ook alles over Energielabel B.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van zakelijke gebouwen is zo’n energielabel een vereiste.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten vanaf 2023 beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes van minimaal 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Een energielabel biedt duidelijkheid over hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het woninglabel is. Deze energie-index begint bij energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) en kan oplopen tot de rode labels F en G (hoog energieverbruik).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als je een gebouw verkoopt of verhuurt moet jij duidelijk kunnen maken wat de erkende deskundige van de woning vond. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Heb je geen geldig label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Daarvoor moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Bodegraven bij je thuis laten komen. Door gebruik te maken van Qbis.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. Deze vakman bezoekt jou op locatie en doorloopt een lange lijst met punten. Deze expert komt met een eindoordeel en registreert deze in de database EP-Online. Ze versturen dit documenten via de mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Bodegraven-Reeuwijk).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een vakman onderzoekt het bouwjaar van de woning, woningtype, woonoppervlakte en andere aspecten als soort glas, de beschikbare isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Met deze complete analyse berekent de deskundige hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van woonunit en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Uiteindelijk wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De prijzen van het energielabel variëren tussen de €160,00 & €385,00. De investering is afhankelijk van het woonoppervlakte, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Bodegraven doe je door verschillende energie-inspecteurs te contacteren die hun dienst aanbieden rondom de provincie Zuid-Holland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit in te zien surf je naar www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer jouw postcode (2411) en het huisnummer in de zoekbalk in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Belangrijk: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief label. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Bodegraven opvragen.

Plaats een reactie