Energielabel Haren

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Haren? Met ingang van 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het certificaat laat zien hoe energiezuinig een woning is en biedt gerichte mogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Haren verplicht. Op deze pagina vind je aanvullende informatie over het aanvragen van een nieuw certificaat. Verder kan je hier energieadviseurs vergelijken en tref je hier handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Het is een verplichting bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A & B (duurzaam) t/m F en G (heel onzuinig).
 • De afgelopen jaren was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Haren die de woning inspecteert en het label bepaalt.
 • Het certificaat – inclusief een rapport met adviespunten – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €140,00 en €380,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Haren

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle mensen met een woning kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. Sinds kort hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarop dit wordt vastgesteld (NTA8800). Daarom moet je een officiële energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-specialist huur je als het ware in en doorloopt een lange lijst met punten. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. Hieronder lees je hoe je het voordelig energielabel in Haren moet aanvragen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl bekijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Zoek op postcode (9752) om een erkend deskundige in Haren te zoeken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Ga vervolgens verder naar een adviseur en stem samen een geschikt moment af. Het is handig als je zoveel mogelijk informatie van de woning kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Bezoek van de deskundige

  Deze erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Haren berekent het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Nieuwe label opvragen

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest sturen ze een PDF op van het certificaat incl. de geconstateerde punten en adviespunten. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en moet je laten zien in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Kosten definitief energielabel vergelijken

De prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €145,00 en €425,00. In de vergelijker hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Haren. Meteen aan de slag? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Vergelijk ook adviseurs in Matsloot, Vriescheloo, Wedde, Blijham en Oudeschans. De geschatte kosten worden berekend middels meerdere zaken.

 1. Soort woning (twee-onder-een kap, tussenwoning, vrijstaand, villa, appartement).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Soort woningGrootteKosten
Appartement60 m2€ 178,00
Rijtjeswoning110 m2€ 213,00
Hoekwoning145 m2€ 291,00
Losse woning185 m2€ 369,00
Kostenoverzicht woninglabel Haren.

Bekwame energieadviseurs in Haren vergelijken

Snel en simpel een definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren heb je nodig een erkend deskundige energielabel Haren. De officiële website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. Hier tref je gecertificeerde deskundigen (BRL9500). Om het proces in gang te zetten check je in het overzicht hierna diverse (landelijke) experts waar je zonder gedoe een woninglabel kunt aanvragen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Heeft je woning een slecht label, en wil je de energieprestatie graag verbeteren? Aan de hand van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis optimaliseren naar een woning met label B. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Zodoende zorg je ervoor dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Bij de fase daaropvolgend leg je de nadruk op het opwekken van eigen energie. Op deze website lees je ook meer over Vereenvoudigd energielabel.

Noot: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct hoe jij je huis kunt verbeteren.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Haren

 • Een energiezuinige woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een optimaal leefklimaat: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een woning met label B of A is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • De regering biedt allerlei subsidies als je kiest voor isolatie en andere duurzame verwarmingsbronnen.
 • De energiecoach in Haren is de juiste persoon om je hier bij te helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2011 – 2023Investeer in nieuwe warmte-innovaties.
Label B1997 – 2006Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1988 – 2000Zonnepanelen, triple glas, HR107 combiketel.
Label D1972 – 1985Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1968 – 1979Dubbelglas, zonnepanelen en isoleren.
Label F1948 – 1969Een moderne HR-ketel en isoleren.
Label Gt/m 1934Enkel glas vervangen + isoleren.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Bekijk alle aanbieders en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isolatie van je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een duurzame woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak voorkom je dat de warmte in de woning naar buiten gaat. Zo bespaar je op de maandelijkse stookkosten en profiteer je van een optimale leefomgeving. Waar je moet starten hangt af van wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. De leeftijd van de woning geef inzicht in de vermoedelijke staat. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of warmtescan toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. Hieronder krijg je inzicht in de besparingen die mogelijk gerealiseerd kan worden voor een doorsnee woning met een hr combiketel.

IsolatieOnkostenBesparing GasKostenbesparing
Dakisolatie€3300 – €60001020 m3€663
Vloerisolatie€1000 – €3400385 m3€250
Spouwmuurisolatie€1050 – €2000785 m3€510
HR++ glas€1600 – €2500350 m3€227,5
Kosten en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Indien het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je er zorg voor dragen dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is essentieel voor een aangenaam binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezond binnenklimaat waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelend rooster: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: onttrekt warmte aan de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

Alternatieven van de CV-ketel

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vraagt veel energie (en geld). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Nieuwe HR107 ketel: Bespaart meer dan 10% op het gasverbruik.
 • Een hybride warmtepomp: uitstekende tussenstap naar een vol-elektrisch huis.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: geeft direct warmte af voor een aantal m2.

Investeer in zonnepanelen

Nadat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De totale stroom kan je op een duurzame manier opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dat om in schone energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost zo’n €4800 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Voor dit stukje ontvang je hetzelfde tarief als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-haren-9752

Energielabel voor bedrijven

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze verordening is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, onderwijspanden, retailpanden, en publieke gebouwen zoals verzorgingshuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorplekken? Op dat moment moet het pand vanaf 2023 minimaal een energielabel C hebben. Bovendien moeten winkels en bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes van minimaal 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Bekijk ook onze pagina met informatie over Snelste energielabel.

 • Bij officiële transactiemomenten van een kantoorpand ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor industriële bedrijfspanden is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waar meer dan de helft wordt gebruikt als kantoor) moeten vanaf 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grotere openbare ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A & B (duurzaam) en kan oplopen tot F en G (minder energiezuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis gaat verkopen of verhuren moet je inzicht bieden in wat de huidige energie staat van de woning is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Beschik je niet over een label, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een officieel label moet je een officiële energiedeskundige in Haren thuis laten komen. Op de website QBIS.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. Een expert komt langs en bekijk de gehele woning. Hij of zij berekent de energieprestaties en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform. Je ontvangt het document als PDF en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Groningen).

Wat bepaalt mijn energielabel?
Een inspecteur checkt het bouwjaar van het gebouw, het soort woning, grootte van de woning en andere aspecten als HR ++ glas en kozijnen, de mate van isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Middels deze documentatie wordt vastgesteld hoeveel energie er wordt gebruikt voor het verwarmen en koelen van het huis en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Hierna zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De tarieven van het energielabel schommelen tussen de €105,00 & €445,00. De investering heeft te maken met de grootte van de woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Haren is over het algemeen gunstiger door verschillende energiedeskundigen onder elkaar te zetten die diensten leveren rondom de provincie Groningen.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit te bekijken check je de website www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer de postcode (9752) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. De website toont direct het huidige label. Opmerking: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen officiële status en kan je dus niet gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief label. Ga direct aan de slag: energielabel huis Haren opvragen.

Plaats een reactie