Energielabel Hattem

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Hattem? Vanaf 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het informatielabel indiceert hoeveel energie jouw woning verbruikt en biedt nuttige verbetermogelijkheden om het te verduurzamen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Hattem verplicht. Op ons energielabel-platform vind je aanvullende informatie over het aanvragen van jouw label. Verder bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en bekijk je concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is een verplichting bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A/B (zeer zuinig) t/m F of G (vervuilend).
 • De laatste jaren kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in Hattem die de hele woning bekijkt en een label opmaakt.
 • Het document – incl. verbetermogelijkheden – kost tegenwoordig tussen de €190,00 – €440,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hattem

Een energielabel biedt duidelijkheid over de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Alle woningbezitters kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Wanneer het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Sinds kort hanteert de overheid een nieuwe werkwijze waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet dus een gecertificeerde energieadviseur thuis laten langskomen. Deze specialist moet fysiek bij je thuis komen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het gedeelte hieronder check je hoe jij een voordelig energielabel in Hattem moet aanvragen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl tref je alle deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op postcode (8051) om een erkend deskundige in Hattem te traceren.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Ga vervolgens verder naar een van de aangesloten adviseurs en maak een afspraak. Bereid je goed voor: zorg dat je zoveel mogelijk gegevens van de woning kunt laten zien. Zoals bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. De inspectie

  De erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en neemt de woning op. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Hattem kiest het label en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Database met labels bekijken

  Nadat de calculatie is afgerond ontvang je digitaal een PDF van het keurmerk incl. de geconstateerde punten en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je laten zien op het moment dat je gaat verkopen. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Een particulier energielabel nodig?

Bekijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

De actuele kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel schommelen tussen de €105,00 – €395,00. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Hattem. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Check ook adviseurs in Zwolle, De Wolden, Staphorst, Meppel en Hoogeveen. De tarieven kunnen berekend worden d.m.v. meerdere onderdelen.

 1. Categorie woning (hoekwoning, vrijstaand, appartement, tussenwoning, twee-onder-een kap).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Soort woningWoonruimte (m2)Tarieven
Studio/Appartement80 m2€ 161,00
Rijtjeswoning130 m2€ 214,00
Hoekwoning160 m2€ 270,00
Losse woning190 m2€ 365,00
Gemiddelde kosten woninglabel Hattem.

Bekwame energieadviseurs in Hattem vergelijken

Makkelijk en voordelig dit definitief energielabel aanvragen? Op dat moment maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Hattem. De juiste plek om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Daar open je het QBISnl register. In deze database staan alle namen en gegevens van bekwame experts (BRL9500). Om snel iets af te spreken bekijk je in de lijst hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je op een gebruiksvriendelijke manier een woninginspectie kunt aanvragen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning optimaliseren naar een huis met label A of B. Start altijd met de juiste isolatie. Op die manier realiseer je een setting waarbij de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Bij de stappen daarna ga je aan de slag met het zelf energie opwekken. Of klik door voor meer informatie over Voorlopig energielabel.

Advies: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – duidelijke verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Doe hier de check.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Hattem

 • Een energiezuinige woning met een lagere energierekening.
 • Een comfortabel klimaat in huis: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een B- of A woning is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Je kunt gebruik maken van allerlei subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Hattem kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2014 – 2024Energieneutrale woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1998 – 2004Vaak zijn zonnepanelen en warmtepomp genoeg voor label A.
Label C1985 – 2002Loop alle achterstallige isolatie na, en kijken naar een zonneboiler.
Label D1976 – 1984Vervang de CV ketel door een duurzame variant.
Label E1965 – 1975HR-ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1948 – 1970Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.
Label Gt/m 1941Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk alle adviseurs en regel het binnen 1 week

Isolatie van je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een “groene” woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak voorkom je dat de warmte in jouw woning weer kan ontsnappen. Hierdoor zullen de stookkosten verminderen en geniet je van een comfortabel binnenklimaat. Waar je moet beginnen is vooral afhankelijk van hoe en waar de woning op dit moment geïsoleerd is. De leeftijd van de woning geeft een aardige indicatie. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat de warmtelekken van uw woning zien. In ons overzicht hieronder vind je de potentiële besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hoog rendement ketel.

Soort isolatieTarievenGasbesparing p/jaarKostenbesparing
Dakisolatie€3700 – €53001160 m3€800
Vloerisolatie€1800 – €3600375 m3€259
Spouwmuurisolatie€1500 – €2000885 m3€611
HR++ glas€2000 – €3000500 m3€345
De totale kosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Zodra het huis al reeds correct geïsoleerd is, is het belangrijk dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is essentieel voor een comfortabel leefklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een prettig klimaat in huis zonder dat je veel energie verliest.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: wint warmte terug uit ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

De centrale verwarming vergt veel energie, met name gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Moderne HR-combiketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: een mooi tussenoplossing voor duurzamer verwarmen.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: een sfeervol paneel dat werkt d.m.v. stralingswarmte.

Zonnepanelen aanschaffen

Op het moment dat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf genereren met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen wekken stroom op vanuit zonne-energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen koop je vanaf €4600 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De ongebruikte stroom lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Voor dit stukje ontvang je hetzelfde tarief als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-hattem-8051

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze regel is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, sporthallen, winkels, en openbare panden zoals een stadion. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimte? In die situaties is het plicht dat deze gebouwen in 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Bovendien moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben met een ruimte van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Op deze website lees je ook alles over D energielabel.

 • Bij overdracht of oplevering van kantoorpanden is een energielabel verplicht.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor loodsen en productiehallen geldt andere wetgeving.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grotere openbare ruimtes met een ruimte van minimaal 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat is een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.het energieverbruik van een woning. Hoe energiezuiniger, hoe gunstiger het woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A of B (groen label) en gaat verder tot F en G (heel onzuinig).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je aantonen welk energielabel de woning heeft. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Is er geen geregistreerd label, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor een officieel label moet je een bevoegde energiedeskundige in Hattem thuis laten langskomen voor een onderzoek. Middels QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Deze vakman bezoekt jou op locatie en doorloopt een lange lijst met punten. Deze persoon maakt de berekening, bepaalt het label en registreert deze in de database EP-Online. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Hattem).

Wat bepaalt mijn energielabel?
De deskundige inspecteert het bouwjaar van het huis, het type gebouw, m2 woonruimte en ook naar specifieke zaken als HR ++ glas en kozijnen, de toegepaste isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Op basis van deze gegevens berekent de deskundige hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het huis en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Hierna wordt het labelletter geregistreerd.

Wat kost een energielabel?
De prijzen van je energielabel schommelen tussen de €170,00 en €435,00. De totale kostprijs wordt bepaald door het woonoppervlakte, de tijd die de adviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hattem kan je goedkoper doen door veel energie-inspecteurs te benaderen die werken rondom de provincie Gelderland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige label in te zien kan je het beste gaan naar www.energielabel.nl. Selecteer je type woning en vul jouw postcode (8051) en het huisnummer in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Let op: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen geldig document en kan je dus niet gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitieve status. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis Hattem opvragen.

Plaats een reactie