Energielabel Berkenwoude

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Berkenwoude? Per 1 januari 2015 heeft elke woning een (voorlopig) energielabel gekregen. Dit informatielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw huis is en biedt handige suggesties om het energieverbruik terug te dringen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? In dat geval is een definitief energielabel in Berkenwoude verplicht. Op deze website vind je aanvullende info over het berekenen, opvragen en aanvragen van het certificaat. Tevens is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en bieden wij handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Je moet het aantonen bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (heel zuinig) t/m F en G (slecht voor het milieu).
 • De afgelopen jaren kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Berkenwoude die jouw huis komt bekijken en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het label – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – heeft een prijs van tussen de €190,00 en €425,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Berkenwoude

Het energielabel vertelt iets over het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle huiseigenaren namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Als jij de woning gaat verhuren over verkopen, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds kort is er een nieuwe manier die we ook wel kennen als NTA8800. Daarom moet je een officiële energieadviseur langs laten komen. Deze energie-deskundige komt langs en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. In onderstaand gedeelte lees je hoe je het voordelig energielabel in Berkenwoude kunt regelen.

In vijf stappen het energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl vind je verschillende officiële energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Zoek op adresgegevens (2825) om een erkend deskundige in Berkenwoude op te vragen.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Maak een keuze voor een adviseur en kies een dag en tijdstip. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie van de woning paraat hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Inventarisatie

  De erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de kenmerken van je huis vast te stellen. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Berkenwoude beslist uiteindelijk wat het label moet worden en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Online label inzien

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg je een digitaal document (PDF) van de energie index incl. de geconstateerde punten en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en kan je overhandigen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Gemiddelde kosten energielabel

De kosten van een definitief energielabel liggen tussen de €135,00 en €380,00. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Berkenwoude. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Je vind hier ook adviseurs in Stolwijk, Moordrecht, Reeuwijk, Boskoop en Zevenhuizen. De offerte kosten komen tot stand door een aantal factoren.

 1. Type en leeftijd woning (tussenwoning, hoekwoning, villa, vrijstaand, twee-onder-een kap).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Categorie woningAantal m2Tarieven
Klein appartement80 m2€ 182,00
Rijtjeswoning120 m2€ 217,00
Twee-onder-een kap165 m2€ 291,00
Vrijstaand200 m2€ 369,00
Prijzen woninglabel Berkenwoude.

Bekwame energieadviseurs in Berkenwoude vergelijken

Ook direct dit definitief energielabel aanvragen? Dan moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Berkenwoude. De website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. In het register doorzoek je officiële adviseurs (BRL9500). Om de eerste stap te zetten vind je in onze vergelijkingstabel diverse (landelijke) experts waar je verrassend eenvoudig een certificaat kunt regelen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Tips voor een lager energieverbruik

Woon jij in een milieu-onvriendelijk huis, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning transformeren naar een “groen” label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Hierdoor zorg je dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Zodra dit in orde is verleggen we de focus op eigen energieopwekking. Je kunt hier ook meer vinden over B energielabel.

Advies: Via het platform https://www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Berkenwoude

 • Een “groene” woning en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een gezond wooncomfort: minder tocht en kou rond het raam.
 • Een label B- of A woning beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt profiteren van verschillende subsidies voor het verduurzamen van jouw woning.
 • De energiecoach in Berkenwoude kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2012 – 2024Zelfvoorzienende woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B1999 – 2009Het laten plaatsen van een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1983 – 2002Isoleren van de ramen (HR++ glas) en evt. warmtepomp + zonnepanelen
Label D1973 – 1980Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1968 – 1974Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1947 – 1966Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.
Label Gt/m 1926Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het binnen een paar dagen

Isolatie van je woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een zuinige woning. Dankzij goede isolatie verhinder je dat warme lucht de woning ontglipt. Zo bespaar je op de maandelijkse stookkosten en dat leidt tot een gezond binnenklimaat. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is vooral afhankelijk van wat er nu allemaal al aan isolatie is gedaan. Het bouwjaar van het huis is vaak een goede indicator hiervoor. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In de tabel hieronder krijg je inzicht in de mogelijke besparing voor een doorsnee woning met een normale hr combiketel.

Isolatie optiesInvesteringGasbesparing p/jaarBesparing in €
Dakisolatie€3000 – €5300895 m3€653
Vloerisolatie€1400 – €3500350 m3€256
Spouwmuurisolatie€1250 – €2350870 m3€635
HR++ glas€1750 – €2950345 m3€251,85
Kosten en baten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Indien jouw woning goed geïsoleerd is, is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is belangrijk voor een aangenaam leefklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een optimaal klimaat in huis, zonder al te veel warme te verliezen.

 • Winddrukgeregelde roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

De centrale verwarming kost veel energie (vooral veel gas). Veel woning beschikken nog over een gasketel. Kies voor een duurzaam alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. Hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Moderne HR-combiketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone product dat de woning verwarmt op elektriciteit.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen aanschaffen

Op het moment dat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde energie kan je op een duurzame manier opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €5300 en verdien je snel terug, vaak al binnen 8 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Over dit stukje stroom ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-berkenwoude-2825

Energielabels voor bedrijfspanden

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze verplichting richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, universiteitsgebouwen, cafés, en openbare gebouwen zoals stations. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorplekken? In die situaties moeten deze panden per 2023 minimaal een energielabel C hebben. Daarbij moeten bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes vanaf 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld naast de receptie. Bekijk ook onze pagina met informatie over G energielabel.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een bedrijfsruimte moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor panden met een industriefunctie is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten per 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In grotere publieke ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet het label bovendien zichtbaar zijn voor bezoekers.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel geeft een beeld van de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A/B (duurzaam) en kan oplopen tot F of G (zeer onzuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, wanneer jij het huis in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je kunnen aantonen wat het definitieve energielabel is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Heb je geen geldig label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Hiervoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Berkenwoude vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Op de website Qbis.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Deze inspecteur komt langs en zal het huis volledig inspecteren. Hij of zij berekent de energieprestaties en voert deze ook in de database EP-online in. Je ontvangt het document als PDF en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Krimpenerwaard).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een specialist bekijkt het bouwjaar van het gebouw, het type gebouw, het aantal m2 woonoppervlakte en andere aspecten als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de mate van isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze details wordt opgesteld hoeveel energie nodig is voor het verwarmen en koelen van jouw huis en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Uiteindelijk wordt het labelletter geregistreerd.

Wat is de prijs van het energielabel?
De prijzen van een energielabel schommelen tussen de €105,00 & €415,00. De verwachte prijs is afhankelijk van het woonoppervlakte, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Berkenwoude doe je door enkele adviesbedrijven te gaan vergelijken die hun werkgebied hebben liggen rondom de provincie Zuid-Holland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Daarvoor surf je naar de website www.energielabel.nl. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (2825) plus het huisnummer in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Opmerking: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officieel document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief woninglabel. Bekijk het direct online: energielabel huis Berkenwoude opvragen.

Plaats een reactie