Energielabel Ter Aar

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Ter Aar? Met ingang van 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Het certificaat vertelt hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft concrete maatregelen om het te verduurzamen. Ga je jouw woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel in Ter Aar verplicht. Op deze website lees je praktische informatie over hoe je het label aanvraagt. Tevens is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en kan je aan de slag met handige tips om jouw label te verbeteren.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A of B (heel milieuvriendelijk) t/m F of G (zeer onzuinig).
 • Tot 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Per 2021 zit dit iets anders in elkaar.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Ter Aar die de woning komt bekijken en het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €120,00 – €440,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Ter Aar

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle mensen met een woning ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Als je jouw huis wilt verhuren of verkopen, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sedert 2021 is er een nieuwe methode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet daarom een bevoegde energieadviseur thuis laten komen. Deze energie-specialist zal thuis langskomen en inspecteert de gehele woning. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In het stappenplan hieronder lees je hoe je het voordelig energielabel in Ter Aar regelt.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Zoek op adresgegevens (2461) om een erkend deskundige in Ter Aar te traceren.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Tik op een energie-specialist en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is handig als je zoveel mogelijk gegevens van de woning hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Bezoek op locatie

  De erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Ter Aar komt met een eindoordeel en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Inzicht in jouw label

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan ontvangt men per email een PDF van het certificaat met daarbij de specificaties en een rapport met adviespunten. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en kan je overhandigen aan een geïnteresseerde koper. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Zoek naar energieadviseurs en vind de laagste prijs

De kosten van een energielabel

De tarieven van een definitief energielabel komen uit tussen de €160,00 & €435,00. In de bijgaande tabel bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Ter Aar. Wil je dit direct regelen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Zoek ook adviseurs in Aarlanderveen, Nieuwveen, Zevenhoven, Noorden en Nieuwerbrug aan den Rijn. De totale kosten worden berekend middels meerdere factoren.

 1. Soort woning (appartement, twee-onder-een kap, villa, hoekwoning, tussenwoning).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De energiecoach die jij kiest.
HuisOppervlaktePrijsindicatie
Appartementje65 m2€ 182,00
Rijtjeswoning105 m2€ 207,00
Geschakelde woning145 m2€ 272,00
Villa190 m2€ 361,00
Actuele kosten woninglabel Ter Aar.

Deskundige energieadviseurs in Ter Aar vergelijken

Deze week zo’n definitief energielabel aanvragen? Dan moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Ter Aar. De juiste plek om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is www.centraalregistertechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. In deze database staan alle namen en gegevens van bevoegde experts (BRL9500). Voor een voordelige keuze check je in het overzicht hierna een overzicht met erkende specialisten waar je direct een certificaat kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzaam (ver)bouwen in 4 stappen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Met slimme energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning omturnen tot een “groen” label (A, B of C). Aan de basis staat altijd isoleren. Zodoende geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Op het moment dat de isolatie goed is ga je aan de slag met eigen energieopwekking. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel C.

Let op: Via het overheidsinitiatief https://www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – praktische verbeteropties voor een beter energielabel. Voer de check uit.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Ter Aar

 • Een energiezuinige woning met een lage energierekening.
 • Een aangenaam binnenklimaat: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Het woninglabel A of B is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • De overheid verstrekt meerdere subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Ter Aar kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2014 – 2024Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B2001 – 2007Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1987 – 2004Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1972 – 1985Laat warmtescan doen voor laatste isolatie kansen.
Label E1965 – 1977Dubbelglas, zonnepanelen en isoleren.
Label F1950 – 1965Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.
Label Gt/m 1931Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vind de goedkoopste aanbieder en vraag het nog deze week aan

Woningisolatie

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een label A of B woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak verhinder je dat de warmte in huis naar buiten gaat. Daardoor worden de stookkosten een stuk gunstiger en profiteer je van een aangenaam leefklimaat. Waar je het beste kunt beginnen ligt aan de huidige isolatiewaarden. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In onderstaand schema zoek je eenvoudig naar de te verwachten besparing bij een normale eengezinswoning met een hoog rendement ketel.

Type isolatieTarievenBesparing gas (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3400 – €54001165 m3€792
Vloerisolatie€1700 – €3200415 m3€282
Spouwmuurisolatie€1200 – €2450735 m3€500
HR++ glas€1600 – €2750425 m3€289
Kosten en baten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet de focus liggen op het feit dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimale leefomgeving waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelend rooster: gemakkelijk in elke kamer frisse lucht.
 • Losse ventilatieunit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met WTW: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van een woning is een kostbare aangelegenheid. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Overweeg een groen alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de lijst hieronder staan enkele van deze producten.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Compact, stil, veilig en zuinig.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of water en kan de woning verwarmen.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Voordelen zonnepanelen

Wanneer je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De totale stroom kan je zelf genereren door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen kost zo’n €5200 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8 jaar.
 • De ongebruikte stroom kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Daarvoor ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-ter-aar-2461

Hoe zit het met een energielabel voor bedrijven?

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij verhuur, verkoop en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze verordening is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals kantoren, sportfaciliteiten, showrooms, en publiek toegankelijke panden zoals verpleeghuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimtes? Dan moeten deze panden per 2023 beschikken over een energielabel C. Daarbij moeten (overheids)organisaties die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van minimaal 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Bekijk ook informatie over Energielabel recreatiewoning.

 • Bij officiële transactiemomenten van zakelijke panden moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten per 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grotere openbare ruimtes van minimaal 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe energiezuiniger, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A & B (maximaal zuinig) tot F of G (slecht voor het milieu).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je jouw huis gaat verkopen of verhuren moet je aan kunnen tonen wat het label is van jouw huis is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Doe je dit niet, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Voor dit document moet je een officiële energiedeskundige in Ter Aar vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Door middel van QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. De expert moet fysiek bij je thuis komen en neemt de woning op. Deze specialist kiest het label en voert deze ook in de database EP-online in. Je ontvangt het document als PDF en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Nieuwkoop).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De specialist controleert het bouwjaar van de woning, woningtype, oppervlakte en ook naar specifieke zaken als soort glas, de beschikbare isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Middels deze documentatie wordt gecalculeerd hoeveel gas en stroom benodigd is voor de centrale verwarming van jouw woning en in hoeverre de woning deze benodigde energie zelf opwekt. Tenslotte wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Hoeveel geld ben ik kwijt aan een energielabel?
De kosten van je energielabel schommelen tussen de €130,00 & €430,00. De investering wordt berekend a.d.h.v. de omvang van de woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Ter Aar doe je door verscheidene energiebedrijven te benaderen die hun werkgebied hebben liggen rondom de provincie Zuid-Holland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om jouw huidige score te bekijken kan je een kijkje nemen op de overheidswebsite energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer jouw postcode (2461) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen geldig document en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief woninglabel. Ga direct aan de slag: energielabel huis Ter Aar opvragen.

Plaats een reactie