Energielabel Hoofdplaat

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Hoofdplaat? Sinds 1 januari 2015 moet elke woning een energielabel hebben. Het certificaat geeft een indicatie van hoeveel energie jouw woning verbruikt en geeft gerichte opties om het energieverbruik terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Hoofdplaat verplicht. Op deze pagina ontdek je praktische informatie over hoe je het certificaat aanvraagt. Verder is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en kan je aan de slag met een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (zeer milieuvriendelijk) t/m F en G (vervuilend).
 • De laatste jaren kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Hoofdplaat die bij je thuis komt en een label opmaakt.
 • Het document – inclusief concrete verbeterpunten – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €120,00 – €430,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hoofdplaat

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de energiezuinigheid van een woning. Alle woningen in Nederland verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Indien het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet tegenwoordig een vakbekwame energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze energie-vakman huur je als het ware in en inspecteert de gehele woning. De prijzen zijn om die reden ook flink hoger geworden. Hierna bekijk je hoe jij zo’n voordelig energielabel in Hoofdplaat kunt aanvragen.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Zoek op adresgegevens (4513) om een erkend deskundige in Hoofdplaat te zoeken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Neem contact op met deskundige en maak een afspraak. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle actuele details van de woning paraat hebt. Met name bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek van de deskundige

  Een erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Hoofdplaat berekent de energieprestaties en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Database met labels bekijken

  Wanneer alles achter de rug is sturen ze een PDF op van het label inclusief een duidelijke onderbouwing en een rapport met adviespunten. Het label is 10 jaar geldig en kan je overhandigen bij de verkoop van de woning. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Bekijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

Kosten definitief energielabel vergelijken

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel liggen vaak tussen de €140,00 – €380,00. In de tabel hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Hoofdplaat. Meteen een afspraak inplannen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Zoek ook adviseurs in Breskens, Nieuwvliet, Groede, Oostburg en Geersdijk. De tarieven kunnen berekend worden d.m.v. de volgende factoren.

 1. Het type woning (villa, twee-onder-een kap, hoekwoning, appartement, vrijstaand).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Categorie woningAantal m2Geschatte kosten
Studio/Appartement55 m2€ 180,00
Rijtjeswoning115 m2€ 222,00
Twee-onder-een kap160 m2€ 286,00
Villa200 m2€ 350,00
Kostenoverzicht woninglabel Hoofdplaat.

Bekwame energieadviseurs in Hoofdplaat vergelijken

Vandaag nog je definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Hoofdplaat. De website om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. In het register vergelijk je gecertificeerde vakmannen (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding tref je in de tabel hieronder meerdere erkende bureaus waar je simpel en snel een woninglabel kunt aanvragen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren in 4 stappen

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning verbouwen naar een label A/B/C woning. Start altijd met de juiste isolatie. Zodoende weet je zeker dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Pas daarna ga je aan de slag met het opwekken van eigen energie. Of klik door voor meer informatie over Energielabel verplicht.

Noot: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – na het beantwoorden van wat vragen – concrete verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Hoofdplaat

 • Een zuinige woning en besparen op de maandelijkse energielasten.
 • Een optimaal binnenklimaat: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een woning met label B of A is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Waarde van de woning stijgt.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Je kunt profiteren van royale subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Hoofdplaat kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2010 – 2024Zet de laatste puntjes op de i: loop alle apparaten na.
Label B2002 – 2005Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1986 – 2001Leg de nadruk op muurisolatie en laat zonnepanelen leggen.
Label D1973 – 1982Investeren in een HR107 combiketel.
Label E1967 – 1974Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte en zonnepanelen.
Label F1950 – 1969Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.
Label Gt/m 1934Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel het binnen 1 week

Isolatie van je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een “groene” woning. Dankzij goede isolatie vermijd je dat de warmte in huis naar buiten ontsnapt. Op die manier gaan de stookkosten direct omlaag en realiseer je een optimaal binnenklimaat. Waar je moet starten met isoleren heeft te maken met de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het jaar waarin het huis is gebouwd geeft een aardige indicatie. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie kan de probleempunten goed blootleggen. In de tabel hieronder doorzoek je de mogelijke besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een standaard hr combiketel.

Isolatie optiesPrijsBesparing GasBesparing p/jaar
Dakisolatie€3900 – €5900865 m3€623
Vloerisolatie€1100 – €3700340 m3€245
Spouwmuurisolatie€1350 – €2050750 m3€540
HR++ glas€1650 – €2700430 m3€309,6
Investering en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Zodra de isolatie in huis voldoende is, moet de focus liggen op het feit dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel klimaat in huis. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een gezonde leefomgeving zonder dat je veel energie verliest.

 • Zelfregelende roosters: open roosters in de ramen maken natuurlijke ventilatie mogelijk.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp i.c.m. CV/HR ketel: wint warmte terug uit ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

CV-ketel zonder gas?

De verwarming in een huis kost veel energie (vooral veel gas). Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Overweeg een groen alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de lijst hieronder vind je een aantal systemen.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: zorgt op een duurzame manier voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Wanneer je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze energie kan je op een duurzame manier genereren met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost om en nabij de €5000 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als waarvoor jij stroom afneemt.

energielabel-hoofdplaat-4513

Energielabel aanvragen voor bedrijven

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze verplichting richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, universiteiten, horeca, en publiek toegankelijke panden zoals een bibliotheek. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimte? In die situaties moet het pand per 2023 beschikken over een energielabel C. Bovendien moeten (overheids)organisaties in publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website lees je ook alles over Vereenvoudigd energielabel (VEL).

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een kantoorpand is een energielabel noodzakelijk.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In grote openbare gebouwen vanaf 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Veelgestelde vragen woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe gunstiger het woninglabel. Deze energie-index begint bij energielabel A & B (maximaal zuinig) en loopt op tot label G (rood, hoog verbruik).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning gaat verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel het huis toegekend is. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Is er geen geregistreerd label, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een officieel label moet je een bekwame energiedeskundige in Hoofdplaat vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Op de website QBIS.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Deze vakman bezoekt jou op locatie en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Hij of zij beslist uiteindelijk wat het label moet worden en registreert deze in de database EP-Online. De dossierstukken krijg je per mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Sluis).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een inspecteur controleert het jaar waarin het gebouw is neergezet, woningtype, het aantal m2 woonoppervlakte en andere woningkenmerken zoals type glas, het soort isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Aan de hand van deze inspectie wordt opgesteld wat de totale energiebehoefte is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw huis en wat het aandeel van duurzame energie is. Tenslotte wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De prijzen van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €130,00 – €350,00. De investering wordt bepaald door type woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hoofdplaat kan je goedkoper doen door veel aanbieders te benaderen die diensten leveren in en rondom de provincie Zeeland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien ga je naar energielabel.nl van de overheid. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul de postcode (4513) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het systeem laat direct het huidige label zien. Belangrijk: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen officiële status en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief milieulabel. Bekijk het direct online: energielabel huis Hoofdplaat opvragen.

Plaats een reactie