Energielabel Dearsum

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Dearsum? Sinds 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het document laat zien hoe energiezuinig jouw huis is en geeft belangrijke opties om de woning duurzamer te laten worden. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Dearsum verplicht. Op ons energielabel-platform bieden wij nuttige informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het certificaat. Ook kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en lees je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Je moet het kunnen overhandigen bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 labels: Energielabel A & B (zeer zuinig) t/m F of G (heel onzuinig).
 • De afgelopen jaren was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Dearsum die de kenmerken van de woning bekijkt en een label opmaakt.
 • Het label – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost tegenwoordig tussen de €150,00 en €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Dearsum

Het energielabel geeft duidelijkheid aangaande de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle huizen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Als jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel kunnen overhandigen. Vanaf 2021 is er een nieuwe rekenmethode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet om die reden een bekwame energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze vakman komt langs en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. In het stappenplan hieronder vind je precies hoe je zo’n voordelig energielabel in Dearsum aanvraagt.

Een particulier woning energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vind je alle officiële energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Vul je postcode in (8644) om een erkend deskundige in Dearsum te vergelijken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Neem contact op met energie-expert en probeer een afspraak in te plannen. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je de belangrijke details van het huis kunt laten zien. Voorbeelden zijn bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. De inspectie

  Een erkend energiedeskundige komt thuis bij je langs en bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Dearsum bepaalt het uiteindelijke label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Je label opzoeken

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan wordt er een PDF toegestuurd van het document met alle resultaten en verbetermogelijkheden. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je over te dragen in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Alles weten over een particulier energielabel?

Vergelijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

Gemiddelde kosten energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel liggen tussen de €175,00 & €385,00. In de bijgaande tabel bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Dearsum. Direct een offerte? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Of bekijk adviseurs in Lytsewierrum, Rien, Wiuwert, Britswert en Boazum. De uiteindelijke prijzen worden berekend middels een aantal zaken.

 1. Het soort woning (appartement, tussenwoning, hoekwoning, vrijstaand, villa).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Categorie woningOppervlaktePrijzen
Appartement55 m2€ 162,00
Rijtjeswoning130 m2€ 207,00
2-onder-1-kap160 m2€ 278,00
Villa180 m2€ 369,00
Kostenoverzicht woninglabel Dearsum.

Bevoegde energieadviseurs in Dearsum vergelijken

Wil jij snel dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren heb je nodig een erkend deskundige energielabel Dearsum. Het portaal om deze vakmannen te treffen is https://www.centraalregistertechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Hier vergelijk je bekwame inspecteurs (BRL9500). Voor een voordelige keuze tref je in de tabel hieronder diverse (landelijke) experts waar je zonder gedoe een label kunt regelen tegen een relatief voordelige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Tips voor een lager energieverbruik

Heeft je woning een slecht label, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verbeteren tot een label A/B/C huis. De basis is altijd een goede isolatie. Daardoor realiseer je een setting waarbij de warmte niet zomaar de woning uit kan. Bij de fase daaropvolgend ga je juist verder in op het zelf energie opwekken. Je leest hier ook alle informatie over Energielabel check.

Tip: Via het overheidsinitiatief www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – verbeteropties voor een beter energielabel. Doe hier de check.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Dearsum

 • Een “groene” woning en een structureel lage energierekening.
 • Een aangenaam leefklimaat: in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.
 • Een huis met het milieulabel A of B stoot minder CO-2 uit.
 • Huizen met een groen label zijn meer waard.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • Je kunt profiteren van diverse subsidies wanneer je investeert in een groener label.
 • De energiecoach in Dearsum kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2009 – 2024All-electric warmtepomp voor nul-op-de-meter.
Label B1999 – 2007Zonnepanelen en hybride warmtepomp.
Label C1985 – 2003Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1973 – 1982Het isoleren van cv leidingen.
Label E1967 – 1978Enkel glas vervangen + isoleren en zonnepanelen.
Label F1949 – 1965Isoleren en verwarmingsketel vervangen.
Label Gt/m 1944Isolatie met focus op vloer, dak en muur.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Vind de goedkoopste aanbieder en vraag het nog deze week aan

Woning isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een zuinige woning. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren voorkom je dat warme lucht verloren gaat. Hierdoor dalen de stookkosten in de winter en heb je ook een optimale leefomgeving. Waar je moet starten met isoleren is vooral afhankelijk van de RC-waardes van de woning. Het jaar waarin de woning is neergezet zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat de warmtelekken van uw woning zien. In ons overzicht hieronder check je de mogelijke besparingen bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hoog rendement ketel.

Manier van isolerenTarievenGasbesparing (jaar)Energiebesparing
Dakisolatie€3900 – €5900855 m3€573
Vloerisolatie€1800 – €4000395 m3€265
Spouwmuurisolatie€1350 – €2350875 m3€586
HR++ glas€1550 – €2550525 m3€351,75
Kosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

Als je huis een goede isolatie heeft, moet je zeker stellen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren betekent een gezond leefklimaat, waarbij er slechts weinig warmteverlies plaatsvindt.

 • Zelfregelende roosters: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Losse ventilatieunit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen.

CV-ketel vervangen

Het verwarmen van een woning vergt veel energie, met name gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Overweeg een groen alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In de volgende lijst vind je een aantal systemen.

 • Nieuwe HR107 ketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: een mooi tussenoplossing voor duurzamer verwarmen.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Zonnepanelen op je dak

Als je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De stroom die je nu nodig hebt kan je zelf opwekken met zonnepanelen op het dak. Ze gaan ontzettend lang mee (tot wel 30 jaar) en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in stroom.
 • Een set met 10 zonnepanelen kost zo’n €4500 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt lever je automatisch terug, dit heet ook wel salderen. Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-dearsum-8644

Voordelig energielabel voor bedrijfspandEen actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze regelgeving is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, onderwijsinstellingen, retailpanden, en openbare gebouwen zoals bibliotheken. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorruimtes? Op dat moment moet het pand per 2023 ten minste energielabel C hebben. Bovendien moeten bedrijven in publieke gebouwen vanaf 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Op deze website lees je ook alles over Energielabel D.

 • Bij de notariële overdracht van zakelijke panden moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten binnenkort (2023) beschikken over een milieulabel C of hoger.
 • In openbare panden van meer dan 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, hoe groener het label. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A of B (heel zuinig) tot G (hoog verbruik).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als je een gebouw zal gaan verhuren of verkopen moet je inzicht bieden in welk energielabel het huis toegekend is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Beschik je niet over een label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een bevoegde energiedeskundige in Dearsum langs laten komen. Via qbis.nl doorzoek je alle energiespecialisten. De deskundige zal thuis langskomen en neemt de woning op. De adviseur kiest het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt het document als PDF en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Súdwest-Fryslân).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De specialist onderzoekt de leeftijd van de woning, het soort huis, m2 woonoppervlakte en belangrijke aspecten zoals kozijnen (hout/kunststof) + ramen, hoe goed de woning geïsoleerd is, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze details wordt gecalculeerd hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het opwarmen en koelen van het huis en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Vervolgens zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De kosten van een energielabel schommelen tussen de €150,00 en €435,00. De totale kostprijs heeft te maken met de grootte van de woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Dearsum kan je doen door enkele adviesbedrijven naast elkaar te zetten die hun werkgebied hebben liggen in de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om dit te bekijken ga je naar energielabel.nl van de overheid. Selecteer koop- of huurwoning en voer jouw postcode (8644) en het huisnummer in de betreffende velden in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Kijk uit: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen officieel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief label. Ga direct aan de slag: energielabel huis Dearsum opvragen.

Plaats een reactie