Energielabel Hichtum

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Hichtum? Met ingang van 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Het keurmerk geeft een indicatie van hoeveel energie jouw woning verbruikt en geeft nuttige verbeterpunten om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Hichtum verplicht. Op deze pagina ontdek je alle benodigde info over het aanvragen van jouw label. Verder kan je hier energieadviseurs vergelijken en kan je aan de slag met concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een verplichting bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A of B (zuinig) t/m F en G (niet milieuvriendelijk).
 • Tot eind 2020 was het mogelijk zelf een VEL (vereenvoudigd label) op te vragen. Vanaf 2021 is er het e.e.a. gewijzigd.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Hichtum die de woning inspecteert en het label vaststelt.
 • Het label – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost tegenwoordig tussen de €145,00 & €445,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Hichtum

Het energielabel vertelt iets over het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle woningen in Nederland hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. In de situatie waarbij jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Sinds kort is er een nieuwe rekenmethode waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet tegenwoordig een erkend deskundige energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze deskundige moet fysiek bij je thuis komen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In onderstaand gedeelte bieden wij informatie over hoe je zo’n voordelig energielabel in Hichtum aanvraagt.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle erkend deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen bepalen. Het beste kun je een postcode gebruiken (8743) om een erkend deskundige in Hichtum te contacteren.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Klik door naar een energiedeskundige en maak een afspraak. Zorg dat je de belangrijke details van jouw huis paraat hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen facturen van verbetermaatregelen.

 3. Inventarisatie

  Zo’n erkend energiedeskundige komt thuis langs en doorloopt een lange lijst met punten. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Hichtum kiest het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem.

 5. Inzicht in jouw label

  Na afloop van de inspectie ontvang je digitaal een PDF van de energie index inclusief alle kenmerken en opties om de woning zuiniger te maken. Het label is 10 jaar geldig en kan je overhandigen op het moment dat je gaat verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Particulier energielabel voor jouw woning aanvragen?

Zoek naar energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €125,00 en €425,00. In de onderstaande tabel bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Hichtum. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de adviseurs met elkaar te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Burgwerd, Hartwerd, Hidaard, Reahûs en Itens. De definitieve prijzen komen tot stand door verscheidene zaken.

 1. Het type huis (hoekwoning, tussenwoning, appartement, vrijstaand, villa).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Categorie huisWoonruimte (m2)Kostprijs
Klein appartement65 m2€ 185,00
Rijtjeshuis110 m2€ 207,00
2-onder-1-kap165 m2€ 277,00
Vrijstaand180 m2€ 355,00
Prijzen woninglabel Hichtum.

Bevoegde energieadviseurs in Hichtum vergelijken

Wil jij snel het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te realiseren maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Hichtum. De juiste plek om een energieadviseur te zoeken is CentraalregisterTechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. In het register vind je officiële vakmannen (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding doorzoek je hieronder verschillende (lokale) adviseurs waar je zonder gedoe een certificaat kunt regelen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Heb je een ongunstig energielabel, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verduurzamen tot een huis met label A of B. Start altijd met de juiste isolatie. Daardoor kan je garanderen dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Pas daarna verleggen we de focus op de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Bouwkundige keuring.

Advies: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl check je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – duidelijke verbeteropties voor een beter energielabel. Check de potentiële besparing.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Hichtum

 • Een milieuvriendelijke woning met een lagere energierekening.
 • Een comfortabel wooncomfort: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Een woning met label B of A is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • De overheid verstrekt allerlei subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Hichtum kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2012 – 2024Een 100% energieneutrale woning zonder gas.
Label B1998 – 2009Zonnepanelen, zonneboiler of (hybride) warmtepomp.
Label C1987 – 2003Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1976 – 1983Thermografische scan om isolatie te optimaliseren.
Label E1968 – 1977Dubbelglas, zonnepanelen en isoleren.
Label F1951 – 1966Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer.
Label Gt/m 1926HR-ketel en isolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Bekijk alle adviseurs en regel het binnen 1 week

Isoleer je woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een “groene” woning. Door goede woningisolatie toe te passen verhinder je dat de gerealiseerde warmte je huis weer verlaat. Dankzij isolatie ben je minder kwijt aan stookkosten en heb je ook een aangenaam leefklimaat. Waar je moet starten is afhankelijk van de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar van het huis zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Je kunt ook de vorige bewoners vragen wat zij aan isolatie gedaan hebben. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie toont duidelijk aan waar er warmte de woning verlaat. In het schema hierna bekijk je de gemiddelde besparingen in het geval van een eengezinswoning met een hr combiketel.

Isolatie keuzeInvesteringBesparing gas (m3)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3000 – €5000955 m3€621
Vloerisolatie€1400 – €3600295 m3€192
Spouwmuurisolatie€1350 – €2200975 m3€634
HR++ glas€1700 – €2950410 m3€266,5
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Wanneer jouw woning goed geïsoleerd is, moet je zorgen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimaal leefklimaat zonder dat je veel energie verliest.

 • Zelfregelende roosters: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: wint warmte terug uit ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

De verwarming in een huis vergt jaarlijks heel wat gas. In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. Hieronder kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Zuinig maar ook stil, compact en veilig.
 • Een hybride warmtepomp: een warmtepompunit die ondersteunt wordt door de HR-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone product dat de woning verwarmt op elektriciteit.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Nadat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De benodigde energie kan je helemaal zelf opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen koop je vanaf €4400 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Hiervoor ontvang je hetzelfde tarief als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-hichtum-8743

Voordelig energielabel voor bedrijfspandHet is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij oplevering, maar ook bij verhuur/verkoop van zakelijke panden (mits groter dan 50m2). Deze verplichting geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals kantoren, universiteiten, horeca, en publieke panden zoals bibliotheken. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoor? In dat geval moet het gebouw met ingang van 2023 minimaal een energielabel C hebben. Bovendien moeten bedrijven die werkzaam zijn in publieke ruimtes van minimaal 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Bekijk ook informatie over Energielabel lening.

 • Bij officiële transactiemomenten van een zakelijke ruimte moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden en publiek toegankelijke ruimtes van 50 m2 en groter.
 • Voor loodsen en productiehallen gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (minimaal 50% als kantoor) moeten met ingang van 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grote publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 hoort het label zichtbaar te zijn voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabels biedt inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder energie benodigd is, hoe groener het label. De energie-index loopt van energielabel A & B (laag verbruik) en gaat verder tot de rode labels F en G (hoog verbruik).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis gaat verkopen of verhuren moet je aan kunnen tonen wat de huidige energie staat van de woning is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Heb je geen geldig label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor een definitief label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Hichtum laten komen. Aan de hand van QBIS.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Deze expert komt bij je thuis en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. De deskundige komt met een eindoordeel en registreert deze in de database EP-Online. De dossierstukken krijg je per mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Súdwest-Fryslân).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een specialist bekijkt het bouwjaar van de woning, het type woning, grootte van de woning en andere eigenschappen als HR ++ glas en kozijnen, het soort isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Aan de hand van deze inspectie wordt opgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het opwarmen en koelen van het appartement en welk percentage zelf opgewekt wordt. Op basis hiervan zal de adviseur het labelletter definitief vaststellen en inschrijven.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De onkosten van je energielabel liggen tussen de €185,00 & €405,00. De verwachte prijs hangt af van de grootte van de woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Hichtum kan je goedkoper doen door diverse energiebedrijven te contacteren die actief zijn rondom de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Daarvoor ga je naar de overheidswebsite energielabel.nl. Kies voor huur/koopwoning en voer jouw postcode (8743) en het huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Belangrijk: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief huislabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Hichtum opvragen.

Plaats een reactie