Energielabel IJlst

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in IJlst? Sinds 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het document toont hoe energiezuinig jouw huis is en toont handige verbeterpunten om het nog zuiniger te maken. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in IJlst verplicht. Op deze pagina communiceren wij nuttige info over het aanvragen van een nieuw keurmerk. In aanvulling daarop bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en hebben wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A & B (zeer zuinig) t/m F en G (relatief hoog gebruik).
 • In het begin kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je dient nu eerst een afspraak te maken met een energieadviseur in IJlst die jouw huis komt bekijken en het label vaststelt.
 • Het document – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – heeft een prijs van tussen de €130,00 en €435,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in IJlst

Het energielabel geeft inzicht in de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle mensen met een woning kregen van de overheid in 2015 een voorlopig energielabel. Zodra je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sinds kort is er een nieuwe manier waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet verplicht een gecertificeerde energieadviseur thuis laten langskomen. Deze energie-vakman komt bij je thuis en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Voor jou als woningbezitter betekent dit wel dat je meer moet betalen. In het stappenplan hieronder bekijk je hoe je een voordelig energielabel in IJlst aanvraagt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen voor je huis

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Zoek op postcode (8651) om een erkend deskundige in IJlst te zoeken.

 2. Voorbereiding op afspraak

  Kies een energie-specialist en plan een afspraak in. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je alle essentiële details van het huis kunt laten zien. Je kunt denken aan bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Het onderzoek

  Zo’n erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en neemt de woning op. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in IJlst berekent het label en legt deze vast in de EP-online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest wordt er een PDF toegestuurd van het label met een toelichting en concrete energiebesparende maatregelen. Het label is 10 jaar geldig en kan je overhandigen verkoop- of verhuur van de woning. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Vergelijk energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Gemiddelde kosten energielabel

De doorsnee tarieven voor een definitief energielabel komen uit tussen de €150,00 – €370,00. In het overzicht hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige IJlst. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Check ook adviseurs in Sibrandabuorren, Dearsum, Lytsewierrum, Rien en Wiuwert. De offerte prijzen worden berekend middels verschillende factoren.

 1. Type woning (appartement, hoekwoning, twee-onder-een kap, villa, tussenwoning).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en installatietechnische gegevens).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Type woningOppervlakteKosten
Appartementje65 m2€ 168,00
Rijtjeshuis105 m2€ 205,00
2-onder-1-kap150 m2€ 273,00
Losse woning180 m2€ 364,00
Actuele kosten woninglabel IJlst.

Officiële energieadviseurs in IJlst vergelijken

Wil jij snel zo’n definitief energielabel aanvragen? Op dat moment maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel IJlst. Het adres om betrouwbare specialisten in te huren is www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Op deze plek vergelijk je bevoegde specialisten (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding vind jij in onze vergelijker een aantal uitgelichte adviseurs waar je eenvoudig een afspraak kunt maken tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan voor duurzaam en energiezuinig huis

Heb je een ongunstig energielabel, en wordt het tijd om duurzamer te leven en de energieprestatie te verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je ook jouw woning verduurzamen tot een “groen” label (A, B of C). Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Op die manier is het zeker dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Bij de fase daaropvolgend ga je aan de slag met energie die je zelf kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Op deze website lees je ook meer over Energielabel A / A++.

Let op: Op de website Verbeteruwhuis.nl check je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – concrete verbeteropties voor een beter energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning IJlst

 • Een energiezuinige woning met een lagere energierekening.
 • Een prettig binnenklimaat: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Een label B- of A woning draagt bij aan een beter milieu.
 • Woningwaarde stijgt tot wel 20%.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • Er bestaan royale subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in IJlst kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2014 – 2024Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B2002 – 2004Investeren in een all-electric of hybride warmtepomp of zonnepanelen.
Label C1983 – 2003Zonnepanelen, na-isolatie en driedubbel glas.
Label D1974 – 1983Probeer te beginnen met een goede vloerisolatie.
Label E1970 – 1976Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren + zonnepanelen.
Label F1951 – 1969Enkel glas vervangen + isoleren.
Label Gt/m 1933Dubbel glas plaatsen en isoleren van de woning.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Vergelijk adviseurs en ontvang nog deze week jouw label

Woningisolatie

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een woning met een laag verbruik. Door goede woningisolatie toe te passen vermijd je dat de warmte in jouw woning naar buiten gaat. Hiermee gaan je stookkosten direct omlaag en heb je een aangenaam klimaat in huis. Waar je het beste kunt beginnen ligt aan de huidige staat van de woning. Het bouwjaar van het huis is vaak een goede indicator hiervoor. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie kan de probleempunten goed blootleggen. Hieronder bekijk je de mogelijke besparingen bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een standaard hr combiketel.

Type isolatieTarievenGasbesparing (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3800 – €5700865 m3€597
Vloerisolatie€1000 – €3300405 m3€279
Spouwmuurisolatie€1050 – €2300885 m3€611
HR++ glas€2000 – €2500535 m3€369,15
Onkosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

In de situatie waarbij je huis een goede isolatie heeft, is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezond binnenklimaat waarbij er constant frisse lucht wordt aangevoerd en er energie uit de vervuilde lucht wordt gehaald.

 • Zelfregelende roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het verwarmen van de woning is voor veel mensen een kostenpost. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Overweeg een groen alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In de lijst hieronder staan enkele van deze producten.

 • Nieuwe HR107 ketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: een combinatie van je HR-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: op een duurzame manier warm tapwater opwekken.
 • Infraroodpanelen: comfortabele lokale stralingswarmte die prettig aanvoelt.

Zonnepanelen op het dak

Nadat je jouw woning hebt geoptimaliseerd kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde energie kan je helemaal zelf opwekken door zonnepanelen te laten leggen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost gemiddeld €4600 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt gaat naar het net (salderen). Hiervoor ontvang je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-ijlst-8651

Energielabel voor bedrijfspanden

Een actueel en definitief energielabel voor het kantoor is noodzakelijk op het moment van overdracht (koop/huur) van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De noodzaak geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, scholen, retailpanden, en openbare gebouwen zoals een station. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorgebouw? Op dat moment moet het gebouw begin 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Tevens moeten bedrijven en organisaties in publieke gebouwen van 250m2 of groter dit energielabel zichtbaar tonen, zoals in de ontvangsthal. Je kunt hier ook meer lezen over Energielabel F.

 • Bij officiële transactiemomenten van zakelijke panden is dit energielabel een dossierstuk.
 • Deze regels worden toegepast bij bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (minimaal 50% als kantoor) moeten met ingang van 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In grotere publieke ruimtes van minimaal 250 m2 moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Veelgestelde vragen woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Het energielabels biedt inzicht in de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. Deze energie-index begint bij energielabel A of B (groen label) en kan oplopen tot F en G (heel onzuinig).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je aantonen wat het definitieve energielabel is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Doe je dit niet, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Voor een erkend label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in IJlst bij je thuis laten komen voor een inspectie. Via het platform Qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Een deskundige moet fysiek bij je thuis komen en loopt alle onderdelen van het huis na. Deze expert komt met een eindoordeel en voert deze ook in de database EP-online in. De dossierstukken krijg je per mail en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente Súdwest-Fryslân).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een adviseur controleert het jaar waarin het gebouw is neergezet, het type gebouw, m2 woonoppervlakte en overige onderdelen als ramen en kozijnen, de mate van isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of het huis een warmtepomp of zonnepanelen heeft. Met deze complete analyse berekent hij of zij hoeveel energie nodig is voor het opwarmen en koelen van het appartement en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Uiteindelijk wordt het labelletter geregistreerd.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De onkosten van je energielabel liggen vaak tussen de €200,00 – €435,00. De definitieve prijs ligt aan het type woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier IJlst is het voordeligst te realiseren door veel energie-inspecteurs naast elkaar te zetten die werken rondom de provincie Friesland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien ga je naar de overheidswebsite energielabel.nl. Kies het type woning en vul jouw postcode (8651) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Kijk uit: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief huislabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis IJlst opvragen.

Plaats een reactie