Energielabel Midwolde

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Midwolde? Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Dit label laat zien hoe energiezuinig jouw woning is en geeft handige verbetermogelijkheden om het te verduurzamen. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Midwolde verplicht. Op ons energielabel-platform ontdek je actuele info over het checken en aanvragen van het certificaat. Tevens kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en hebben wij concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Sinds 2015 is het verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A/B (erg milieuvriendelijk) t/m F of G (niet milieuvriendelijk).
 • Voorheen vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in Midwolde die jouw woning opneemt en het label registreert.
 • Het certificaat – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost gemiddeld tussen de €140,00 – €445,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Midwolde

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de energiezuinigheid van een woning. Alle woningeigenaar hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Wanneer het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, is een definitief energielabel noodzakelijk. Sinds kort is er een nieuwe richtlijn waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet daarom een bevoegde energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze expert komt bij je thuis en berekent de energieprestatie van de woning. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In onderstaand gedeelte lees je hoe je een voordelig energielabel in Midwolde aanvraagt.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Kom in contact met een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Zoek op postcode (9355) om een erkend deskundige in Midwolde te zoeken.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Tik op een energiedeskundige en kies een dag en tijdstip. Zorg dat je de belangrijke details van je woning paraat hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek van de deskundige

  Deze erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Midwolde maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Inzicht in jouw label

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan krijg jij per mail een PDF van het document inclusief alle kenmerken en adviespunten. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je ook aanbieden in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Bekijk energieadviseurs en profiteer van aantrekkelijke tarieven

De kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel liggen tussen de €175,00 & €395,00. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Midwolde. Meteen aan de slag? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Je vind hier ook adviseurs in Nietap, Een-West, Een, Veenhuizen en Westervelde. De uiteindelijke tarieven komen tot stand door velerlei zaken.

 1. Soort woning (tussenwoning, hoekwoning, twee-onder-een kap, vrijstaand, villa).
 2. De tijd die de bouwinspecteur kwijt is.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
WoningtypeGrootteGeschatte kosten
Appartementje50 m2€ 168,00
Rijtjeswoning105 m2€ 222,00
Geschakeld huis165 m2€ 289,00
Vrijstaand190 m2€ 375,00
Geschatte kosten woninglabel Midwolde.

Officiële energieadviseurs in Midwolde vergelijken

Vandaag nog je definitief energielabel aanvragen? Daarvoor moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Midwolde. De website om een adviseur te vinden is https://www.centraalregistertechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. In het register vergelijk je deskundige experts (BRL9500). Voor een voordelige keuze vind jij in onze vergelijker een aantal betrouwbare partijen waar je zonder gedoe een woninglabel kunt aanvragen voor gunstige prijzen.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Middels de juiste energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw renoveren naar een “groen” label (A, B of C). Start altijd met de juiste isolatie. Op die manier weet je zeker dat de warmte ook echt in de woning blijft. Pas daarna kijk je pas naar zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Op deze website lees je ook meer over Snelste energielabel.

Tips: Via het platform Verbeteruwhuis.nl check je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – gerichte verbeteropties voor een groen energielabel. Voer de check uit.

Het belang van een zuinig energielabel woning Midwolde

 • Een zuinig huis en besparen op de energierekening.
 • Een optimale leefomgeving: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een huis met het milieulabel A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • De regering biedt veel subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Midwolde kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2012 – 2022Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B2000 – 2004Zelf stroom opwekken met zonnepanelen + warmtepomp.
Label C1983 – 2000Loop alle achterstallige isolatie na, en kijken naar een zonneboiler.
Label D1971 – 1983Verdere isolatie, HR++ glas en HR107 combiketel.
Label E1969 – 1975Isoleren van de gehele woning plus zonnepanelen.
Label F1951 – 1969Een moderne HR-ketel en isoleren.
Label Gt/m 1930Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Bekijk alle aanbieders en vraag het nog deze week aan

Isoleren van de woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een label A of B woning. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak vermijd je dat de warmte in huis weer kan ontsnappen. Zo ben je minder kwijt aan stookkosten en geniet je van een optimale leefomgeving. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren is afhankelijk van de huidige mate van isolatie. Het jaar waarin het huis is gebouwd geef inzicht in de vermoedelijke staat. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In onderstaand schema vind je de potentiële besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een hoogrendementsketel.

IsolatieKostenBesparing (gas)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3600 – €58001015 m3€680
Vloerisolatie€1000 – €3900370 m3€248
Spouwmuurisolatie€1250 – €2000825 m3€553
HR++ glas€2000 – €3000395 m3€264,65
Kosten en opbrengsten bij isolatiewerkzaamheden van een standaard huis.

Ventileren

Indien je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je er zorg voor dragen dat er altijd genoeg frisse lucht in huis kan komen. Ventilatie is essentieel voor een comfortabel wooncomfort. Slim en zuinig ventileren houdt in een gezond wooncomfort waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende roosters: Bij winddruk wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Losse ventilatieunit: goedkope oplossing om 1 ruimte te ventileren.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

CV-ketel zonder gas?

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost in de meeste huizen veel gas. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Je kunt kijken naar een zuinig systeem om je woning warm te stoken zonder gas. In de volgende opsomming staan enkele van deze producten.

 • Een nieuwe moderne HR-ketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: betaalbaar systeem op de CV-ketel te ondersteunen.
 • Een all-electric warmtepomp: haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier warmte van.
 • Zonneboiler: gesloten systeem waarbij zonnecollectoren het water verwarmen.
 • Infraroodpanelen: zorgen voor gerichte verwarming, ideaal in bijv. de badkamer.

Voordelen zonnepanelen

Zodra je jouw woning hebt geoptimaliseerd weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier opwekken door te investeren in zonnepanelen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €4400 en verdien je terug in 6 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat naar het net (salderen). Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als je zou betalen bij de energieleverancier.

energielabel-midwolde-9355

Energielabel voor bedrijven

Je dient te beschikken over een energielabel voor een kantoor wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). Deze regel richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, scholen, pensions, en publiek toegankelijke panden zoals ziekenhuizen. Is het pand 100m2 of groter, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimtes? In dat geval moet het pand vanaf 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Bovendien moeten ondernemingen die actief zijn in openbare gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Op deze website vind je ook alles over Energielabel check.

 • Bij oplevering of verhuur/verkoop van een zakelijke ruimte moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor schuren en garages is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten per 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In grote publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de hoeveelheid energie die een woning gebruikt. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De energie-index start bij energielabel A & B (groen label) en gaat verder tot F of G (slecht voor het milieu).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als je jouw huis in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je aantonen wat de erkende deskundige van de woning vond. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan riskeer je als verkoper/verhuurder een boete van €170.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Daarvoor moet je een bevoegde energiedeskundige in Midwolde bij je thuis laten komen. Aan de hand van QBIS.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. De inspecteur komt langs en berekent precies hoeveel energie de woning gebruikt. Deze persoon bepaalt het uiteindelijke label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. De dossierstukken krijg je per mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Westerkwartier).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een deskundige houdt rekening met de leeftijd van de woning, het soort woning, het aantal m2 woonoppervlakte en overige onderdelen als type glas, type isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze details wordt gecalculeerd hoeveel gas en stroom benodigd is voor het leveren van warm water en de verwarming van een gebouw en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Hierna wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De tarieven van je energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €100,00 en €355,00. De definitieve prijs heeft te maken met het type woning, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Midwolde kan je doen door een aantal energiebedrijven te vergelijken die hun dienst aanbieden in de provincie Groningen.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om jouw huidige label in te zien kan je het beste gaan naar Energielabel.nl. Selecteer je type woning en voer jouw postcode (9355) en het huisnummer in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Opmerking: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit telt niet als officieel woninglabel en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief label. Ga direct aan de slag: energielabel huis Midwolde opvragen.

Plaats een reactie