Energielabel Huisduinen

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Huisduinen? Per 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit certificaat laat zien hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt belangrijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Huisduinen verplicht. Op Energielabelprijzen.nl tref je aanvullende info over het aanvragen van jouw certificaat. Ook kan je (regionale) energieadviseurs met elkaar vergelijken en vind je concrete tips hoe jij jouw woning groener kunt maken.

 • Het energielabel helpt je om je huis zuiniger en comfortabeler te maken.
 • Het is verplicht bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A/B (zeer milieuvriendelijk) t/m F/G (zeer hoog verbruik).
 • Vroeger kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Huisduinen die jouw woning opneemt en het label vastlegt.
 • Het document – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost tussen de €120,00 en €350,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Huisduinen

Het energielabel vertelt iets over de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle woningeigenaar verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Zodra jij jouw huis wilt verkopen of verhuren, dan is een definitief energielabel verplicht. Sedert 2021 is er een nieuwe manier dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet daarom een vakbekwame energieadviseur langs laten komen. Deze deskundige bezoekt jou op locatie en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In het stappenplan hieronder bieden wij informatie over hoe je een voordelig energielabel in Huisduinen moet regelen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (1789) om een erkend deskundige in Huisduinen te vergelijken.

 2. Afspraak maken en voorbereiden

  Kies een deskundige en plan een afspraak in. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je zoveel mogelijk gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Zoals bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Inventarisatie

  Een erkend energiedeskundige komt thuis langs en doorloopt een lange lijst met punten. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Huisduinen maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest ontvang je digitaal een PDF van het informatielabel met alle resultaten en adviespunten. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet je ook aanbieden op het moment dat je gaat verkopen. Je kunt het ook bekijken in MijnOverheid.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Vergelijk energieadviseurs en vind de laagste prijs

Prijzen van een definitief energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel variëren tussen de €170,00 en €395,00. In de bijgaande tabel bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Huisduinen. Direct een offerte? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Je vind hier ook adviseurs in Julianadorp, Den Oever, Westerland, Hippolytushoef en Middenmeer. De offerte tarieven hangen af van een aantal factoren.

 1. Categorie woning (tussenwoning, vrijstaand, hoekwoning, appartement, villa).
 2. De tijd (in uren) die de bouwinspecteur bezig is.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. De uiteindelijk energiecoach die het werk gaat doen.
Categorie huisM2 woonoppervlaktePrijzen
Appartementje50 m2€ 171,00
Rijtjeshuis110 m2€ 220,00
Geschakelde woning140 m2€ 281,00
Vrijstaand185 m2€ 363,00
Prijzen woninglabel Huisduinen.

Gecertificeerde energieadviseurs in Huisduinen vergelijken

Wil jij snel het definitieve energielabel aanvragen? Op dat moment maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel Huisduinen. De officiële website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is centraalregisterTechniek.nl. Op deze pagina vind je een link naar het QBISnl register. Daar doorzoek je bekwame vakmannen (BRL9500). Om de eerste stap te zetten check je in het overzicht hierna diverse (landelijke) experts waar je eenvoudig een milieulabel kunt regelen tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Door gebruik te maken van energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning vergroenen tot een woning met label B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daarmee weet je zeker dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. In de volgende stap leg je de nadruk op zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over G energielabel.

Tip: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – gerichte verbeteropties voor een groen energielabel. Voer de check uit.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Huisduinen

 • Een energiezuinig huis en een structureel lage energierekening.
 • Een comfortabel wooncomfort: geen last van koudeval en/of tocht.
 • Een huis met het milieulabel A of B is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Flinke toename van de woningwaarde.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Er bestaan zeer aantrekkelijke subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Huisduinen kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2011 – 2024Een 100% energieneutrale woning zonder gas.
Label B2001 – 2008Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1985 – 2001Triple glas, een HR 107 combiketel en zonnepanelen.
Label D1975 – 1983Enkelglas vervangen voor dubbelglas of HR+ glas.
Label E1966 – 1974Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie en zonnepanelen.
Label F1947 – 1966Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer.
Label Gt/m 1944Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw huis?

Vergelijk adviseurs en regel het nog deze week

Woning isoleren

Isolatie vormt het belangrijkste onderdeel van een energiezuinig huis. Door goede isolatie van vloeren, muren en dak voorkom je dat de gerealiseerde warmte naar buiten ontsnapt. Hierdoor gaan je stookkosten direct omlaag en geniet je van een prettig woonklimaat. Waar je moet starten is vooral afhankelijk van de actuele isolatie die is toegepast. De leeftijd van de woning kan deels bepalen wat deze staat is. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In de lijst hieronder vind je de te verwachten besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Manier van isolerenOnkostenBesparing GasBesparing
Dakisolatie€3200 – €50001170 m3€761
Vloerisolatie€1700 – €3200415 m3€270
Spouwmuurisolatie€1450 – €2450905 m3€588
HR++ glas€1700 – €2750455 m3€295,75
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Indien je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het noodzakelijk dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is cruciaal voor een aangenaam binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een optimaal binnenklimaat, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelend rooster: Bij veel wind wordt de luchttoevoer automatisch beperkt.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met WTW: Alle ruimtes worden even goed geventileerd.
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: onttrekt warmte aan de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming vergt veel energie, met name gas. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief om je woning warm te stoken zonder gas. In de lijst hieronder staan enkele van deze producten.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Stil, compact, veilig en werkt erg efficiënt.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Investeer in zonnepanelen

Nadat je de nodige maatregelen hebt getroffen kan je de totale stroombehoefte berekenen. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost zo’n €4400 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 6,5 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt gaat terug naar het net (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-huisduinen-1789

Energielabels voor bedrijfspanden

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfspand vanaf 50m2. De verordening richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, scholen, warenhuizen, en publieke panden zoals verzorgingshuizen. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en dient ten minste 50% als kantoorfunctie? In dat kader is het plicht dat deze gebouwen in 2023 minimaal energielabel C hebben. Verder moeten organisaties die actief zijn in openbare gebouwen van minimaal 250 m2 dat energielabel in het zicht ophangen, zoals bij de ingang of welkomstruimtes. Op deze website vind je ook alles over Verplichting energielabel.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand moet je een geregistreerd energielabel kunnen overleggen.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor schuren en garages geldt de verplichting niet.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (minimaal 50% als kantoor) moeten binnenkort (2023) minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In grotere openbare ruimtes vanaf 250 m2 moet het label goed zichtbaar zijn voor bezoekers.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Wat is het energielabel voor woningen?
Het energielabels biedt inzicht in hoe energiezuinig een huis is. Hoe energiezuiniger, hoe positiever het woninglabel uitvalt. De energie-index loopt van energielabel A of B (groen label) tot en met label G (zeer hoog verbruik).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, in de situatie waarin je het huis verkoopt of verhuurt dan moet je aantonen welk energielabel het huis toegekend is. Dit dient ook te worden meegenomen in de advertenties (makelaar). Ontbreekt het label, dan kun je een boete van €170 krijgen.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor dit document moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Huisduinen bij je thuis laten komen voor een inspectie. Via qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Een specialist moet fysiek bij je thuis komen bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Deze persoon stelt het label vast en registreert deze in de database EP-Online. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en daarnaast is het op te vragen via Mijn Overheid (gemeente Den Helder).

Op welke manier wordt het energielabel bepaald?
Een specialist bekijkt het bouwjaar van het huis, het soort gebouw, grootte van de woning en andere aspecten als ramen en kozijnen, de manieren van isoleren, type CV-ketel en ventilatiesysteem en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. D.m.v. van deze gegevens kan worden berekend hoeveel gas en stroom benodigd is voor het opwarmen en koelen van woonunit en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Tenslotte zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat is de prijs van het energielabel?
De kosten van het energielabel liggen tussen de €200,00 – €395,00. De prijsindicatie wordt berekend a.d.h.v. het type woning, hoeveel uur de expert er mee bezig is en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Huisduinen kun jij het beste doen door veel energiedeskundigen onder elkaar te zetten die hun werkgebied hebben liggen in de provincie Noord-Holland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Hiervoor check je het platform energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer de postcode (1789) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. De website toont direct het huidige label. Belangrijk: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en kan je niet gebruiken als je jouw woning gaat verkopen. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief label. Ga direct aan de slag: energielabel huis Huisduinen opvragen.

Plaats een reactie