Energielabel Edam-Volendam

Direct energielabel aanvragen

Snel en voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Edam-Volendam? Per 1 januari 2015 beschikt elke woning over een energielabel. Dit certificaat vertelt hoe milieuvriendelijk een huis is en geeft belangrijke suggesties om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je je huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Edam-Volendam verplicht. Op onze energielabel-vergelijker ontdek je alle benodigde info over het aanvragen van een nieuw label. Tevens is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en vind je tips om jouw woning te verduurzamen.

 • De energielabels bieden inzicht in de energieprestatie van een gebouw.
 • Het is verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A & B (heel milieuvriendelijk) t/m F/G (vervuilend).
 • De laatste jaren kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Edam-Volendam die jouw huis opneemt en het label registreert.
 • Het label – inclusief concrete verbeterpunten – kost tegenwoordig tussen de €170,00 – €430,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Edam-Volendam

Het energielabel geeft een indicatie van de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle woningen in Nederland verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Indien je jouw woning gaat verkopen of verhuren, is een definitief energielabel noodzakelijk. Per 2021 is er een nieuwe manier waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet verplicht een erkend deskundige energieadviseur laten langskomen. Deze energie-specialist komt bij je thuis en neemt de woning op. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. In het stappenplan hieronder vind je precies hoe je het voordelig energielabel in Edam-Volendam moet regelen.

Energielabel aanvragen in 5 stappen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl vind je verschillende deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Neem als basis je postcode (1131) om een erkend deskundige in Edam-Volendam te contacteren.

 2. Voorbereiding

  Contacteer een deskundige en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. De afspraak zal een stuk vloeiender verlopen wanneer je alle relevante details van het gebouw beschikbaar hebt. Onder andere bouwtekeningen en facturen van renovaties of eerdere EPC-berekeningen.

 3. Bezoek op locatie

  Deze erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. Hieraan is hij ongeveer 1,5 tot 2,5 uur kwijt.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Edam-Volendam maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Na registratie krijg je een digitaal document (PDF) van het document inclusief een duidelijke onderbouwing en verbeterpunten van de woning. Het label is 10 jaar geldig en moet je laten zien wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het document wordt ook opgeslagen in je Mijn Overheid omgeving.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Vind de beste energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten definitief energielabel vergelijken

De onkosten voor een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €185,00 & €355,00. In de tabel hieronder bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige Edam-Volendam. Direct een offerte? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Landsmeer, Diemen, Amsterdam, Het Hogeland en Delfzijl. De offerte kosten hangen af van verscheidene zaken.

 1. Het soort huis (villa, vrijstaand, twee-onder-een kap, appartement, hoekwoning).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie).
 4. De energiecoach of adviseur die je kiest.
Type woningAantal m2Geschatte kosten
Klein appartement55 m2€ 178,00
Tussenwoning100 m2€ 210,00
Twee-onder-een kap140 m2€ 291,00
Losse woning200 m2€ 350,00
Prijzen woninglabel Edam-Volendam.

Bevoegde energieadviseurs in Edam-Volendam vergelijken

Deze week zo’n definitief energielabel aanvragen? Dan contacteer je een erkend deskundige energielabel Edam-Volendam. Het platform om deze inspecteur op te zoeken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar vind je het QBISnl register. In deze database doorzoek je officiële inspecteurs (BRL9500). Voor jouw gemak bekijk je in de lijst hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je zonder gedoe een woninginspectie kunt aanvragen en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw verbouwen naar een label-B huis. De basis is altijd een goede isolatie. Zodoende weet je zeker dat de warmte ook echt in de woning blijft. Bij de stappen daarna kijk je pas naar het zelf energie opwekken. Je leest hier ook alle informatie over Energieadviseur.

Advies: Op de informatieve website Verbeteruwhuis.nl ontdek je – na het beantwoorden van wat vragen – verbeteropties voor een groen energielabel. Voer de check uit.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Edam-Volendam

 • Een zuinig huis en flink besparen op de energiekosten.
 • Een gezond binnenklimaat: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een huis met het milieulabel A of B draagt bij aan een beter milieu.
 • De woningwaarde stijgt bij A of B label.
 • Aantrekkelijke korting op de hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt profiteren van aantrekkelijke subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Edam-Volendam kent precies de huidige wet- en regelgeving.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2010 – 2024Zelfvoorzienende woning met zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2002 – 2008Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1983 – 1999HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1973 – 1985Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1966 – 1978Nieuwe ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1948 – 1967Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.
Label Gt/m 1929HR-ketel en isolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vind de goedkoopste aanbieder en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleer je woning

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een label A of B woning. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak vermijd je dat de warmte in de woning verloren gaat. Op die manier zullen de stookkosten verminderen en heb je ook een aangename warme woning. Waar je het beste kunt beginnen hangt af van de manier waarop je huis nu is geïsoleerd. Het bouwjaar zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Je kunt ook navraag doen bij vorige bewoners of mensen uit de straat. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie laat zien waar isolatie zinvol is. In de lijst hieronder check je de mogelijke besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr combiketel.

Soort isolatieTarievenBesparing gas (m3)Kostenbesparing
Dakisolatie€3900 – €5200880 m3€590
Vloerisolatie€1300 – €3500275 m3€184
Spouwmuurisolatie€1400 – €2450815 m3€546
HR++ glas€2000 – €2850510 m3€342
Tarieven en besparingen bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Als je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je zeker stellen dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel wooncomfort. Zuinig en slim ventileren houdt in een optimaal binnenklimaat waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelend rooster: constant ventilatievolume zonder tochtvorming.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met WTW-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: wint warmte terug uit ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

Woning gasloos verwarmen

Het verwarmen van de woning kost veel energie (vooral veel gas). In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Overweeg een groen alternatief die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. Onderstaand vind je een aantal systemen.

 • Nieuwe HR107 ketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone systeem dat volledig op stroom werk.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Voordelen zonnepanelen

Zodra je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst kan je uitrekenen hoeveel kwH-stroom je nodig hebt. De benodigde stroom kan je op een duurzame manier opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en de geschatte terugverdientijd is maar 7 jaar.

 • Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €5000 en heeft een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar.
 • De ongebruikte stroom gaat terug naar het net (salderen). Voor dit stukje ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-edam-volendam-1131

Goedkoop energielabel voor een bedrijfspand aanvragen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. De noodzaak is relevant voor alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijsinstellingen, horecagelegenheden, en publieke gebouwen zoals stadions. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en dient ten minste 50% als kantoorruimte? In die situaties moet het pand per 2023 beschikken over een energielabel C. Tevens moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die actief zijn in openbare gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Op deze website lees je ook alles over Energielabel geldigheid.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van zakelijke gebouwen ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor industriële bedrijfsruimten gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen groter dan 100m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten per 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grote publieke gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Een energielabel biedt duidelijkheid over de energieprestatie van een woning. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, des te groener je woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A & B (heel zuinig) tot en met F en G (ontzettend onzuinig).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als je een gebouw verkoopt of verhuurt dan moet je laten zien wat de erkende deskundige van de woning vond. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Heb je geen geldig label, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe kan ik het label aanvragen?
Voor dit document moet je een deskundige energiedeskundige in Edam-Volendam bij je thuis laten komen. Op www.Qbis.nl kun jij snel een energiespecialist vinden. Een expert komt langs en inspecteert de gehele woning. De deskundige rekent alles door, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. Je ontvangt digitaal alle dossiers en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Edam-Volendam).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De adviseur onderzoekt het jaar waarin het huis is gebouwd, het type gebouw, de grootte en andere eigenschappen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de mate van isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze complete analyse wordt vastgesteld hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor het leveren van warm water en de verwarming van jouw woning en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Daarna krijg je van de expert de labelletter te horen.

Hoe duur is een energielabel?
De prijzen van je energielabel variëren tussen de €110,00 & €405,00. De verwachte prijs wordt berekend a.d.h.v. het soort woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de informatie die voorhanden is (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Edam-Volendam is over het algemeen gunstiger door velerlei energie-inspecteurs onder elkaar te zetten die opereren in de provincie Noord-Holland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Hiervoor kan je een kijkje nemen op de website www.energielabel.nl. Geef aan om wat voor type woning het gaat en voer jouw postcode (1131) plus het huisnummer in. De website toont direct het huidige label. Kijk uit: laat het systeem een voorlopig energielabel zien? Dit is geen formeel label en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitieve status. Zoek het snel uit: energielabel huis Edam-Volendam opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie