Energielabel Weiteveen

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Weiteveen? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is en biedt concrete mogelijkheden om de woning nog energiezuiniger te maken. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Weiteveen verplicht. Op onze energielabel-vergelijker bieden wij aanvullende info over hoe je het label aanvraagt. Verder kan je hier energieadviseurs vergelijken en vind je een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning.
 • Het is noodzakelijk bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (erg zuinig) t/m F of G (niet milieuvriendelijk).
 • De laatste jaren vroeg je het VEL (vereenvoudigd label) gewoon online aan. De overheid heeft dit in 2021 geactualiseerd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Weiteveen die het huis inspecteert en het label vaststelt.
 • Het keurmerk – inclusief suggesties om de woning te verduurzamen – kost tegenwoordig tussen de €200,00 – €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Weiteveen

Zo’n energielabel laat zien hoe het gesteld is met de energie(on)zuinigheid van een gebouw of woning. Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Indien je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds kort is er een nieuw systeem dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet nu een bekwame energieadviseur thuis laten langskomen. Deze adviseur huur je als het ware in bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. De tarieven zijn echter een stuk ongunstiger. Hierna bekijk je hoe jij het voordelig energielabel in Weiteveen aanvraagt.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle bekwame energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Vul je postcode in (7766) om een erkend deskundige in Weiteveen op te vragen.

 2. Voorbereiding

  Neem contact op met deskundige en probeer een afspraak in te plannen. Het is belangrijk dat je alle benodigde details van jouw huis paraat hebt. Onder andere bouwtekeningen, EPC-berekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie.

 3. Bezoek op locatie

  Deze erkend energiedeskundige komt thuis langs en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in Weiteveen maak zijn of haar berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Database met labels bekijken

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest krijg je een digitaal document (PDF) van het keurmerk incl. de geconstateerde punten en een rapport met adviespunten. Het label is 10 jaar geldig en moet jij kunnen tonen aan een geïnteresseerde koper. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Zoek naar energieadviseurs en regel het snel

De kosten van een energielabel

De gemiddelde prijzen van een definitief energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €100,00 en €380,00. In het bijgesloten overzicht bekijk je de huidige tarieven van een energielabel deskundige Weiteveen. Wil je een concrete prijs? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Vergelijk ook adviseurs in Zandpol, Schoonebeek, Stieltjeskanaal, Dalerveen en Wachtum. De tarieven worden berekend middels verscheidene factoren.

 1. Type en leeftijd woning (tussenwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap, appartement, villa).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De vestigingslocatie van de energiecoach.
Categorie woningWoonruimte (m2)Tariefschatting
Studio/Appartement60 m2€ 174,00
Rijtjeshuis120 m2€ 208,00
Geschakelde woning150 m2€ 282,00
Villa185 m2€ 370,00
Gemiddelde kosten woninglabel Weiteveen.

Deskundige energieadviseurs in Weiteveen vergelijken

Zo snel mogelijk dit definitief energielabel aanvragen? Hiervoor heb je nodig een erkend deskundige energielabel Weiteveen. Het platform om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is CentraalregisterTechniek.nl. Hier vind je een verwijzing naar het QBISnl register. In deze database doorzoek je gecertificeerde experts (BRL9500). Om de eerste stap te zetten check je in het overzicht hierna meerdere erkende bureaus waar je vrij eenvoudig een label kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Stappenplan voor duurzaam en energiezuinig huis

Gebruikt jouw woning veel gas en stroom, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met het toepassen van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning renoveren naar een label-B huis. Start altijd met de juiste isolatie. Daardoor zorg je ervoor dat de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. Pas daarna wordt het pas interessant om te kijken naar het opwekken van eigen energie. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over Energielabel hypotheek.

Tips: Op de onafhankelijke website https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je wat vragen hebt beantwoord – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Doe hier de check.

Het belang van een zuinig energielabel woning Weiteveen

 • Een zuinige woning en een structureel lage energierekening.
 • Een gezond leefklimaat: in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.
 • Een B- of A woning is goed voor het milieu.
 • De waarde van het huis neemt toe.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Je kunt gebruik maken van aantrekkelijke subsidies voor de renovatie van een woning.
 • De energiecoach in Weiteveen kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAanpassingen
Label A2010 – 2024Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B1999 – 2004Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1986 – 2001Isolatie van ramen (HR+++ glas) en zonnepanelen.
Label D1974 – 1985Probeer te beginnen met een goede vloerisolatie.
Label E1966 – 1974Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label F1946 – 1968Isoleren van vloer, (spouw)muur en dak.
Label Gt/m 1944Dak-, vloer- en muurisolatie en dubbelglas.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Bekijk alle aanbieders en regel het nog deze week

Woning isoleren

Isolatie is de belangrijkste voorwaarde voor een energiezuinige woning. Dankzij goede isolatie vermijd je dat gewonnen warmte de woning ontglipt. Dankzij isolatie bespaar je op de maandelijkse stookkosten en dat leidt tot een gezond klimaat in huis. Waar je moet starten met isoleren is afhankelijk van de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het jaar waarin het huis is gebouwd zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Bekijk ook bouwtekeningen en informeer bij de vorige bewoners. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In ons overzicht hieronder bieden wij de potentiële besparing voor een doorsnee woning met een normale hr combiketel.

Soort isolatieTarievenBesparing (gas)Besparing in €
Dakisolatie€3200 – €50001185 m3€818
Vloerisolatie€1600 – €3400300 m3€207
Spouwmuurisolatie€1400 – €2200890 m3€614
HR++ glas€1850 – €3000335 m3€231,15
De totale kosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Indien een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je erop letten dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een gezond binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren betekent een gezond klimaat in huis waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: meer of minder lucht in de woning door middel van roosters.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken voor de verwarming en warm water.

Alternatief voor CV-ketel

Het verwarmen van een woning kost veel energie (vooral veel gas). In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kiezen voor een schoner alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Onderstaand bekijk je de meeste populaire optie.

 • Nieuwe HR107 ketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: de aardgasaansluiting kan helemaal de deur uit.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: een comfortabele warmte zonder energieverlies.

Zonnepanelen op het dak

Nadat je jouw woning hebt geïsoleerd en voorzien hebt van een nieuwe HR-ketel of warmtepomp weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. De benodigde stroom kan je schoon en duurzaam opwekken met zonnepanelen op het dak. Ze gaan met gemak 30 jaar of langer mee en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €4300 en heb je terugverdiend binnen 8,5 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat terug naar het net (salderen). Hiervoor ontvang je dezelfde prijs als waarvoor je normaal de stroom inkoopt.

energielabel-weiteveen-7766

Energielabel voor bedrijfspanden

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfspand vanaf 50m2. De regelgeving is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijspanden, pensions, en publieke gebouwen zoals een bibliotheek. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoorruimtes? In dat kader moet het pand vanaf 2023 ten minste energielabel C hebben. Verder moeten ondernemingen die gevestigd zijn in publieke gebouwen vanaf 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, zoals in de wachtruimtes / ingang. Op deze website lees je ook alles over Energielabel A / A++.

 • Bij officiële transactiemomenten van een bedrijfspand ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor panden met een industriefunctie gelden andere regels.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten binnenkort (2023) een milieulabel C of beter hebben.
 • In grotere publieke ruimtes met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat is een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder energie benodigd is, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index loopt van energielabel A of B (zeer zuinig) tot en met de rode labels F en G (niet duurzaam).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als je een gebouw verkoopt of verhuurt dan moet je kunnen aantonen welk energielabel het huis toegekend is. Dit moet ook in de verkoopadvertentie staan. Is er geen label bekend, dan riskeer je een boete van €170,00.

Hoe kan ik een label voor mijn woning aanvragen?
Voor dit document moet je een officiële energiedeskundige in Weiteveen bij je thuis laten komen voor een inspectie. Op de website Qbis.nl doorzoek je alle energiespecialisten. Een expert komt langs en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Deze persoon maakt de berekening, bepaalt het label en registreert deze in de database EP-Online. De dossierstukken krijg je per mail en eventueel kun je het ook online (Mijn Overheid) inzien (gemeente Emmen).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een expert kijkt naar de bouwperiode, het soort woning, het aantal m2 woonoppervlakte en andere eigenschappen als wat voor glas er in de ramen zit, het soort isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. D.m.v. van deze gegevens wordt vastgesteld hoeveel energie er wordt gebruikt voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het object en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Hierna wordt het labelletter geregistreerd.

Wat is het tarief van een energielabel?
De onkosten van het energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €125,00 & €425,00. De totale kostprijs heeft te maken met de grootte van de woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Weiteveen kun jij het beste doen door meerdere energie-inspecteurs te gaan vergelijken die werkzaam zijn in en rondom de provincie Drenthe.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Daarvoor ga je naar www.energielabel.nl. Selecteer je type woning en vul de postcode (7766) plus het huisnummer in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Let op: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen officiële status en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitief milieulabel. Wacht niet langer: energielabel huis Weiteveen opvragen.

Plaats een reactie