Energielabel Katwijk

Direct energielabel aanvragen

Direct een betaalbaar energielabel aanvragen voor jouw woning in Katwijk? Sinds een aantal jaren beschikt elke woning over een energielabel. Dit woninglabel laat zien hoe energiezuinig een woning is en geeft gerichte mogelijkheden om de energierekening verder terug te dringen. Ga je je huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Katwijk verplicht. Op onze vergelijkingssite tref je alle benodigde informatie over het aanvragen van een nieuw label. Bovendien kan je hier energieadviseurs vergelijken en bieden wij een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een verplichting bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A & B (duurzaam) t/m F & G (zeer onzuinig).
 • Vroeger kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Katwijk die de woning komt bekijken en het label registreert.
 • Het document – inclusief een rapport met adviespunten – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €185,00 – €370,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Katwijk

Het energielabel geeft een indicatie van het energieverbruik van een woning. Alle woningeigenaar namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Indien je jouw huis wilt verhuren of verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. Per 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode wat door specialisten ook wel NTA8800 wordt genoemd. Je moet dus een officiële energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-expert moet fysiek bij je thuis komen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. Hieronder leggen wij uit hoe jij zo’n voordelig energielabel in Katwijk moet aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je alle bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen vaststellen. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (2222) om een erkend deskundige in Katwijk te contacteren.

 2. Voorbereiding

  Informeer bij een van de aangesloten adviseurs en stem samen een geschikt moment af. Het is belangrijk dat je alle benodigde informatie van de woning kunt laten zien. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek op locatie

  Deze erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Het is aan te raden hierbij aanwezig te zijn.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Katwijk kiest het label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest sturen ze een PDF op van het vastgestelde label inclusief een duidelijke onderbouwing en verbeterpunten van de woning. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en dien je te overhandigen verkoop- of verhuur van de woning. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Bekijk energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

Gemiddelde kosten energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel liggen tussen de €170,00 en €450,00. In de bijgaande tabel vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Katwijk. Meteen aan de slag? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Noordwijk, Hillegom, Lisse, Haarlemmermeer en Heemstede. De kosten kunnen berekend worden d.m.v. verschillende factoren.

 1. De grootte van de woning (tussenwoning, appartement, vrijstaand, twee-onder-een kap, hoekwoning).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
Soort woningOppervlakteTariefschatting
Appartement70 m2€ 170,00
Tussenwoning110 m2€ 225,00
2-onder-1-kap155 m2€ 285,00
Vrijstaand185 m2€ 372,00
Kostenoverzicht woninglabel Katwijk.

De beste energieadviseurs in Katwijk vergelijken

Snel en simpel het definitieve energielabel aanvragen? Op dat moment ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Katwijk. De juiste plek om een energieadviseur te zoeken is CentraalregisterTechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. Hier doorzoek je officiële vakmannen (BRL9500). Voor een voordelige keuze doorzoek je hieronder diverse (landelijke) experts waar je simpel en snel een milieulabel kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag de energieprestatie van de woning verbeteren? Met de juiste energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning renoveren naar een label-B huis. Aan de basis staat altijd isoleren. Zodoende weet je zeker dat de warmte ook echt in de woning blijft. Bij de fase daaropvolgend kijk je pas naar het zelf energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Voorlopig energielabel.

Tip: Via het platform www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – na het beantwoorden van wat vragen – duidelijke verbeteropties voor een groen energielabel. Achterhaal de mogelijke besparingen.

Het belang van een zuinig energielabel woning Katwijk

 • Een “groene” woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een comfortabele leefomgeving: een lekker warm huis zonder tocht en kou.
 • Een B- of A woning is goed voor het klimaat want stoot minder CO2 uit.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • De regering biedt forse subsidies op het moment dat je jouw huis verduurzaamt.
 • De energiecoach in Katwijk kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarOptimalisaties
Label A2011 – 2024Warmtepomp/zonneboiler/zonnepanelen voor 100% energieneutraal.
Label B1998 – 2007Zonnepanelen, zonneboiler of (hybride) warmtepomp.
Label C1983 – 2003Spouwmuur isoleren en vloer- en dakisolatie verbeteren.
Label D1974 – 1985Enkelglas vervangen voor dubbelglas of HR+ glas.
Label E1968 – 1978Spouwmuur-, dak- en vloerisolatie met zonnepanelen.
Label F1951 – 1970Enkel glas vervangen + isoleren.
Label Gt/m 1932Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk adviseurs en vraag snel jouw energielabel aan

Isoleer je woning

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een duurzame woning. Dankzij goede isolatie vermijd je dat de gerealiseerde warmte verloren gaat. Dankzij isolatie gaan de stookkosten direct omlaag en geniet je van een comfortabel klimaat in huis. Waar je het beste kunt beginnen heeft te maken met de huidige staat van de woning. Het bouwjaar van het huis zegt vaak al veel over de mate van isolatie. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat in één oogopslag zien waar warmte verloren gaat. In de lijst hieronder doorzoek je de mogelijke besparing bij een normale eengezinswoning met een hoog rendement ketel.

Type isolatieOnkostenGasbesparingEnergiebesparing
Dakisolatie€4000 – €54001115 m3€781
Vloerisolatie€1700 – €3900315 m3€221
Spouwmuurisolatie€1150 – €2450765 m3€536
HR++ glas€1700 – €2750530 m3€371
Kosten en baten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Wanneer de isolatie in huis voldoende is, is het noodzakelijk dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel binnenklimaat. Zuinig en slim ventileren houdt in een gezond binnenklimaat waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Winddrukgeregelde roosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met WTW: d.m.v. de mechanische ventilatie worden alle ruimtes even goed geventileerd.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: benut slim de warmte uit de ventilatielucht en past dit toe op de verwarming.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Het aansturen van de radiatoren en/of vloerverwarming kost veel energie (vooral veel gas). In de praktijk gaat dit vaak nog met gasgestookte HR-ketels. Je kunt kijken naar een zuinig systeem waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. Onderstaand kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Tot wel 15% efficiënter dan een traditionele gasketel.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: met name interessant bij woningen die erg goed geïsoleerd zijn.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: aangename warmte, beperkt luchtcirculatie.

Zonnepanelen op het dak

Op het moment dat je aanpassingen hebt doorgevoerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De stroom die je nu nodig hebt kan je helemaal zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je verdient ze al binnen 6 – 8 jaar helemaal terug.

 • Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten deze om in stroom.
 • Een pv-systeem van 10 zonnepanelen is er al vanaf €4900 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 8,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt gaat naar het net (salderen). Voor dit stukje ontvang je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-katwijk-2222

Aanvraag indienen energielabel voor bedrijfspand

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen op het moment van overdracht (koop/huur) van een bedrijfspand met een oppervlakte vanaf 50m2. Deze verordening geldt voor de utiliteitsgebouwen zoals een kantoor, onderwijspanden, winkels, en openbare panden zoals een ziekenhuis. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorruimtes? In dat kader moeten deze panden per 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Verder moeten organisaties (bijvoorbeeld ziekenhuizen of supermarkten) die actief zijn in openbare gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Lees ook meer over Energielabel D.

 • Bij officiële transactiemomenten van zakelijke panden ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor schuren en garages geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten met ingang van 2023 ingeschreven staan met een milieulabel C.
 • In openbare gebouwen van meer dan 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

FAQ met veelgestelde vragen over het woninglabel

Hoe werkt een energielabel?
Een energielabel biedt duidelijkheid over hoe energiezuinig een huis is. Hoe efficiënter de woning verwarmd wordt, hoe groener het label. De energie-index loopt van energielabel A of B (heel zuinig) en loopt op tot de slechtste label F/G (rood, hoog verbruik).

Moet mijn huis verplicht een energielabel?
Ja, als jij een woning gaat verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel het huis toegekend is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Heb je geen geldig label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe vraag je een label aan?
Daarvoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in Katwijk laten komen. Via qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. De expert moet fysiek bij je thuis komen en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. De deskundige beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Katwijk).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een expert kijkt naar het bouwjaar van het gebouw, het soort huis, oppervlakte en andere eigenschappen als type glas, de manieren van isoleren, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er ook energie wordt gewonnen met een warmtepomp of zonnepanelen. Met deze details kan uitgerekend worden wat de benodigde energie capaciteit is voor het verwarmen en koelen van woonunit en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Daarna zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat is het tarief van een energielabel?
De tarieven van je energielabel liggen tussen de €170,00 en €360,00. De investering wordt berekend a.d.h.v. het woonoppervlakte, het uurtarief en het aantal benodigde uren van de adviseur en de beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van verbetermaatregelen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Katwijk kan jij doorgaans het meest voordelig doen door een aantal aanbieders te benaderen die actief zijn rondom de provincie Zuid-Holland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om jouw huidige score te bekijken bezoek je energielabel.nl van de overheid. Kies het type woning en voer jouw postcode (2222) en het huisnummer in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Kijk uit: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen officieel document en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Katwijk opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie