Energielabel Benningbroek

Direct energielabel aanvragen

Wil je een energielabel aanvragen voor jouw woning in Benningbroek? Vanaf 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit document geeft een indicatie van hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt belangrijke verbetermogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Wil je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel in Benningbroek verplicht. Op deze pagina communiceren wij nuttige informatie over het berekenen, opvragen en aanvragen van het keurmerk. Bovendien kunnen verschillende energieadviseurs vergeleken worden en kan je aan de slag met handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is een verplichting bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A of B (heel milieuvriendelijk) t/m F/G (heel onzuinig).
 • Voorheen kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. In 2021 zijn deze regels veranderd.
 • Je regelt dit tegenwoordig via een energieadviseur in Benningbroek die de woning ter plaatse opneemt en het label vastlegt.
 • Het informatielabel – incl. verbetermogelijkheden – heeft een prijs van tussen de €200,00 en €430,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Benningbroek

Een energielabel biedt duidelijkheid over de energieprestatie van een woning. Alle woningbezitters verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Als jij de woning gaat verhuren over verkopen, moet je het definitieve energielabel regelen. Sinds 2021 werkt men met een nieuwe bepalingsmethode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet daarom een erkend deskundige energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze adviseur huur je als het ware in en neemt de woning op. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. In het volgende overzicht leggen wij uit hoe jij het voordelig energielabel in Benningbroek kunt aanvragen.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Vergelijk energiedeskundigen

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle bekwame energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Vul je postcode in (1654) om een erkend deskundige in Benningbroek op te vragen.

 2. Bereid je voor op de afspraak

  Ga vervolgens verder naar een energie-expert en overleg een moment dat hij of zij kan langskomen. Het is handig als je alle essentiële gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Met name bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek en berekening

  De erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Benningbroek beslist uiteindelijk wat het label moet worden en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Je label opzoeken

  Nadat de calculatie is afgerond krijg je een digitaal document (PDF) van de energie index met een toelichting en concrete verbeterpunten. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je laten zien in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Een aanvraag indienen voor een particulier energielabel?

Zoek naar energieadviseurs en vind de laagste prijs

Gemiddelde kosten energielabel

De kosten van een definitief energielabel liggen tussen de €200,00 – €355,00. In het onderstaand overzicht tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Benningbroek. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Zuidermeer, De Goorn, Berkhout, Ursem en Ursem. De offerte prijzen komen tot stand door de volgende variabelen.

 1. Het woningtype (villa, twee-onder-een kap, vrijstaand, tussenwoning, hoekwoning).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Categorie woningWoonruimte (m2)Geschatte kosten
Appartement50 m2€ 177,00
Rijtjeswoning100 m2€ 205,00
Twee-onder-een kap160 m2€ 275,00
Villa195 m2€ 369,00
Kostenoverzicht woninglabel Benningbroek.

Gecertificeerde energieadviseurs in Benningbroek vergelijken

Ook direct zo’n definitief energielabel aanvragen? In dat geval contacteer je een erkend deskundige energielabel Benningbroek. De officiële website om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is www.centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. In deze database vind je gecertificeerde adviseurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten check je in het overzicht hierna verschillende (lokale) adviseurs waar je direct een woninginspectie kunt aanvragen voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Tips voor een lager energieverbruik

Heb je een ongunstig energielabel, en wil jij graag verduurzamen en daarmee de energieprestatie verbeteren? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je ook jouw huis verbeteren tot een huis met label A of B. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Daarmee kan je garanderen dat de warmte niet zomaar de woning uit kan. Pas daarna ga je aan de slag met de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook aanvullende informatie vinden over B energielabel.

Tip: Op de website Verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – duidelijke verbeteropties voor een groen energielabel. Bezoek de website en doe de check.

Bekijk de voordelen van een zuinig energielabel woning Benningbroek

 • Een zuinig huis en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een prettig leefklimaat: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een huis met het milieulabel A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Lagere hypotheekrente mogelijk.
 • Je kunt gebruik maken van gunstige subsidies om een huis milieuvriendelijker te maken.
 • De energiecoach in Benningbroek kan je daar ook alles over vertellen.
EnergielabelBouwjaarVerbeteropties
Label A2012 – 2024Volledig elektrische warmtepomp + zonnepanelen plaatsen.
Label B2000 – 2004Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1985 – 2002Loop alle achterstallige isolatie na, en kijken naar een zonneboiler.
Label D1971 – 1981Optimaliseer de thermische schil van de woning.
Label E1965 – 1976Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie incl. zonnepanelen.
Label F1950 – 1967Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1934Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vind de goedkoopste aanbieder en vraag het nog deze week aan

Woning isoleren

Isolatie is altijd de basis van een woning met een laag verbruik. Door goede isolatie van muren, bodem en/of dak voorkom je dat gewonnen warmte weer kan ontsnappen. Zo dalen de stookkosten in de winter en geniet je van een aangenaam leefklimaat. Waar je moet starten met isoleren is vooral afhankelijk van de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar van het huis vertelt al veel over de isolatiewaardes. Eventueel kun je dit ook aan buurtgenoten vragen. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. Hieronder doorzoek je de te verwachten besparing voor een doorsnee woning met een hr ketel.

Manier van isolerenKostenBesparing gas (m3)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3600 – €5800865 m3€606
Vloerisolatie€1600 – €3900310 m3€217
Spouwmuurisolatie€1200 – €2000885 m3€620
HR++ glas€1750 – €2600365 m3€255,5
Kosten en opbrengsten van het isoleren van een gemiddelde eengezinswoning.

Ventileren

In de situatie waarbij je huis een goede isolatie heeft, is het belangrijk dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is bepalend voor een comfortabel binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren houdt in een gezond binnenklimaat, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelend rooster: gemakkelijk in elke kamer frisse lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: regelt de ventilatie in één ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp als vervanging van je ventilatiebox: onttrekt warmte aan de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

CV-ketel vervangen

Een huis verwarmen kost het meeste energie. In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Je kunt kijken naar een zuinig systeem die het mogelijk maakt om zonder gas te verwarmen. In onderstaande lijst staan enkele van deze producten.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Iets duurder in aanschaf maar veel efficiënter.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone product dat de woning verwarmt op elektriciteit.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen op je dak

Zodra je jouw woning hebt geoptimaliseerd kan je de totale stroombehoefte berekenen. Deze energie kan je helemaal zelf genereren met zonnepanelen op het dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het licht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een set met 10 zonnepanelen is er al vanaf €5300 en verdien je terug in gemiddeld 8 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Voor deze zonnestroom krijg je hetzelfde tarief als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-benningbroek-1654

Energielabel voor bedrijven

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht in situaties van verkoop en verhuur van bedrijfspanden van 50m2 of groter. De noodzaak is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoren, sportfaciliteiten, hotels, en publiek toegankelijke panden zoals een bibliotheek. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorfunctie? In dat kader moeten deze panden per 2023 minimaal een energielabel C hebben. Verder moeten (overheids)organisaties die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld bij de ingang. Op deze website vind je ook alles over G energielabel.

 • Bij overdracht of oplevering van een bedrijfsruimte is zo’n energielabel een vereiste.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor industriële bedrijfsruimten is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 m2 aan functionele ruimte (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In publieke (bedrijfs)ruimtes van minimaal 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe energiezuiniger, hoe beter het woninglabel is. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A/B (maximaal zuinig) tot G (zeer onzuinig).

Is het energielabel verplicht?
Ja, als jij een woning in de verkoop of verhuur gaat zetten moet jij duidelijk kunnen maken wat de huidige energie staat van de woning is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Ontbreekt het label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Hoe vraag ik voor mijn huis een label aan?
Voor een definitief label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Benningbroek langs laten komen. Via het platform QBIS.nl zijn deze energiespecialisten te bekijken. Een inspecteur komt langs en kijkt hoe het gesteld is met de isolatie en duurzame verwarmingsbronnen. Hij of zij berekent het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database. Je ontvangt digitaal alle dossiers en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Medemblik).

Hoe wordt mijn energielabel vastgesteld?
Een adviseur bekijkt de leeftijd van de woning, het soort huis, grootte van de woning en belangrijke aspecten zoals wat voor glas er in de ramen zit, de beschikbare isolatie, de centrale verwarming en ventilatie voorzieningen en of er energie-efficiënte warmtebronnen aanwezig zijn zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Middels deze documentatie kan uitgerekend worden hoeveel energie nodig is voor warm tapwater en verwarming en ventilatie van het object en wat het aandeel van duurzame energie is. Daarna wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De tarieven van je energielabel liggen vaak tussen de €185,00 & €385,00. De totale kostprijs heeft te maken met de omvang van de woning, het aantal uur dat de adviseur bezig zal zijn en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Benningbroek kan je goedkoper doen door verschillende leveranciers onder elkaar te zetten die diensten leveren in de provincie Noord-Holland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om dit in te zien kan je een kijkje nemen op Energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en voer jouw postcode (1654) en huisnummer plus eventueel toevoeging in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Waarschuwing: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is slechts een inschatting en geen formeel document en wordt dus ook niet geaccepteerd bij een verkoop of verhuur. Je moet deze altijd omzetten naar een definitieve status. Wacht niet langer: energielabel huis Benningbroek opvragen.

Plaats een reactie